Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos torta Ágnes konyhájából

Dobos torta Ágnes konyhájából
Dobos torta Ágnes konyhájából
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kabinetes torta! :)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához (2 x 3 lap)

A csokis vajkrémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az első 7 tojást szétválasztjuk, a sárgájához hozzákeverjük a cukrot és a vizet, majd a sütőport összekeverjük a liszttel.
  2. A fehérjét kemény habbá verjük, és hozzáöntjük a sárgájához, majd mikor határozott mozdulatokkal összekeverjük, közben beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Olajozott (nem vaj vagy margarin!), lisztezett tortaformába öntjük az 1/3-át, és előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük kb. 180-190 fokon. Majd ugyanígy a másik két 1/3-dal.
  3. A másik 7 tojással ugyanígy járunk el. Így kapunk 6 db tortalapot. (Én úgy csináltam, hogy elkészítettem egy adag tésztát 7 tojásból, abból lett az én 27 x 33 cm-es tepsibe egy lap, és utána egy másikban egy kerek formát kentem még el. Minél vékonyabbra próbáljuk meg elkenni. Így lett nekem a 7 tojásból 3 lap. A tepsiben lévő lapból kivágtam egy egész kerek lapot meg kb. 2 felet, és úgy raktam össze. :))
  4. Elkészítjük a csokis vajkrémet a recept alapján, csak másfélszeresen és annyi keserű kakaóport keverünk bele, hogy jó íze legyen. A mennyiség kakaópor fajtánként változhat.
  5. 5 lapot összetöltünk a krémmel, majd az egészet kívülről krémmel jól behúzzuk, recés kártyával körbe húzhatjuk az oldalát. Betesszük a hűtőbe, hogy jól lehűljön. Egy nagy kést olajozzunk be.
  6. A tetejére 10 dkg átszitált porcukrot olvasztunk és ezt a legfelső tésztalapra kenjük. (A dobos cukorral ÓVATOSAN bánjunk, mert nagyon súlyos sérüléseket okozhat. Ha a bőrünkre csöppen a forró cukor, akkor beleég a bőrbe. A hideg víz alá tartott testrész még jobban sérül, sajnos ez nem megoldás.)
  7. Ha lefolyt a tésztáról, az nem baj, csak ne nyúljunk bele, hagyjuk kihűlni. Esetleg ezért tegyük egy sütőpapírra a tésztát, mielőtt ráöntjük a cukrot. Ha elkentük egy megfelelő késsel, vagy kenőkéssel, fogjuk a másik nagy olajos kést, és azzal osszuk be a tetejét, vágjuk fel. Az olaj azért kell, hogy ne ragadjon a kés bele a cukorba. Gyorsan dolgozzunk, mert a dobos cukor gyorsan megszilárdul.
  8. Kivesszük a hűtőből a betöltött tortát, és halványan késsel a tetejét berajzoljuk, beosztjuk 16 részre (én 8-ba osztottam, de 16-ba jobb). A maradék krémet habzsákba töltjük, és kis krémrózsákat nyomunk egy-egy szelet tortára, majd a felvágott dobos cukros tetőket ferdén ráhelyezzük körbe, és végül a közepére is nyomunk egy csokis vajkémrózsát.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 19 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 46 226
elküldve: 6
receptkönyvben: 114
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Ágnes

Mióta szakács: 2010.02.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokikrémes torta, dobos-torta, csokis torta dobos cukortetővel

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mabrouk
Mabrouk Sun, 2018-06-03 13:10

Szuper lett! Köszönöm.Nekem valahogy 9 lap lett belőle :) Hatalmas és finom.

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2012-10-25 12:51

Sziasztok!

Olvastam és olvastam... Én a negatív kritikát általában jól viselem, ha azt normális hangon mondja vagy írja le nekem valaki. Szerintem az is építő kritika tud lenni. Átolvastam újra a receptet és mr agyalok, hogy egyszerűsítsem le mindenkinek.
Kedves Gabys! Nos a 1,5 x adag a krémre úgy kell értelmezni, hogy én oda belinkeltem a vajkrémem receptjét. Mivel a nosalty még szerkesztette, így a vajkrém kék lett, rá lehet kattintani. Ami az oldal hibája az az, hogy kék akkor a szöveg, ha linket találtok alatta, és kék akkor is, ha mint alapanyagként tudod megnézni, hogy miből áll. Én belinkeltem egy másik receptemet oda, a vajkrémet, de kaptam egy e-mailt a nosaltytól, hogy írjam ki a hozzávalókat, ezért van kiírva, de a készítését a kék vajkrém linkre kattintva találja meg mindenki. A pudingpor... Nos ez jó kérdés, hogy nem elég-e két csomag. Én mindig hű voltam a recepthez, fél liter tejet 6 dkg vagyis másfél csomag pudingporral főztem le. Mivel ez 1,5x, így lett belőle 9 dkg. Nem mondanám, hogy a 3. csomagot kidobod, mert lezárva a zacsi száját, még tárolhatod, csak nedvesség ne érje. Nekem indig van egy felbontott főzős és nem főzős pudingporom (utóbbi másik recept miatt) ezekből az okokból, csak ha használom először a darabot használom és utána pótolok egész csomagból, amiből lehet darab lesz, de ez nem gond.
A tésztája: még agyalok, és ma sütök, hogy tudjam egyszerűsíteni. De itt az volt a gondom, hogy az összesen 14 db tojásból 6 kerek lapot kell kapnunk. Ez a recept nekem még anno a suliból van, ahol 7 tojásból sütöttünk egy óriás lapot, de az nem üzemi méret. A tortaformát azért írtam, mert lehet úgy is csinálni, de azért tettem zárójelbe, hogy én másképp csináltam. Én így tudtam itthon megoldani, hogy a 7 tojásból sütöttem egy egész tepsinyit, mert minél vékonyabb legyen, ebből szúrtam/vágtam ki egy kerek formát, és két akkora darabot, hogy össze tudtam abból is tenni egy kerek lapot. A tortán belül nem látszik, hogy két darabból van. :) De mivel az egész tészta nem fér bele, hogy vékony legyen, maradt még, abból meg sütöttem még egy kerek formát kb. elkenve, abból is kivágtam még egy kerek lapot. Így jött ki 7 tojásból 3 kerek lapom. Ma még próbálkozok itthon, megnézem, hogy hogy lehetne egyesével kisütni tortaformába a 6 lapot. Az úgy jobb lenne, mit gondoltok?

Üdv: Ági

fzizu
fzizu / fzizu Sat, 2012-10-27 23:39

Szia!Én is tettem már fel ide egy Dobos-tortát,én kettesével sütöttem légkeveréssel,úgy hogy két tepsi hátuljára,sütőpapírra körberajzoltam a tortaformát,és kanállal vékonyan rákentem a tésztát!Üdv!Zita

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Mon, 2012-10-29 14:06

Szia Zita!

Sajnos nem mindenkinek van légkeveréses sütője, nekem pl. egy 30 éves panelba való gáztűzhelyem van, amin nem hogy légkeverés nincs, de még hőfok szabályzója sincs. :D Van egy legmagasabb fokozat és azon sütök szinte mindent. :) A megrajzolt forma meg azért nem jó, mert ennek a tésztának, amit leírtam, pont az a lényege, hogy olajozott-lisztezett tepsin sül meg. De azért köszönöm a hozzászólásodat! :)

Üdv: Ági

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2012-10-25 13:33

Szia Ági,
megvilágosodtam, rákatt a vajkrémre és így világos lett, hogy te az alapból másfélszerest csinálsz. Eeredetileg én is arra gondoltam, h sima alapanyagról van szó. Ez így tényleg zavaró, és nem a Te hibád. A recepthűséget is megértettem. A tortalapokat én egyenként sütögetném. Ennyi:)
És jöhetnek a további receptek. Külön elismerést érdemel, hogy a gyönyörű szép 4 gyereked mellett erre is szakítasz időt. Tehát, hajrá!! Nagyon szép napot kívánok Neked, Gabi

Édrien
Édrien Thu, 2012-10-25 11:54

Kedves Ágnes!
Nézegetem az oldalt, s így a te receptjeidet is. Minden tiszteletem a tiétek, hogy megdolgoztok azért, hogy mi bepillanthassunk konyhátokba. Nagyon sok szép ételt találok, sok finomnak ígérkezőt, sok-sok ötleteset. S bizony vannak olyanok, amiken meglepődök. De ennek, bármi legyen is az oka, nem adok hangot.
Ha hibát észlelek a receptben, írok a készítőjének. Remélem kedvesen.
S bízom abban, hogy a bunkó beszólások nem veszik el senki kedvét attól, hogy beküldje az általa készített ételek receptjeit!
Ezen tortád esetében számomra érthető az 1.5*-es adag. De bevallom, nem olvastam el a leírást, mert tudom, hogy nem fogom megcsinálni. S ennek prózai oka van: Anno, egy Magyar Konyha újságban le volt írva Dobos C. József féle krém. Abba én nagyon beleszerettem. Sajnos az újság elveszett, de azóta is azt a krémet keresem.
Ettől még sosem mondanám, hogy a tiéd vacak.
S hogy miért is ragadtam klaviatúrát?! Mert bosszantanak a rosszindulatú, leszóló írások. Amiken nem enyhítenek a "vigyorok" sem.
Elnézést, hogy ennyit írtam, de néha nem tudom megállni...
További recepteket kívánok neked: Adrien

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2012-10-25 13:11

Kedves Édrien,
mert teljesen igazad van, ezért cserébe megkerestem Neked az eredeti dobostortát krémestül:) Ez az eredeti Dobos C. József által összeállított torta. Remélem sikerült örömet szereznem:)

És Ágnes felé a szándékom jó volt..remélem "lejött" a hsz-ból.

1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vaniliáscukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaniliáscukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.

Édrien
Édrien Thu, 2012-10-25 15:02

Gabys!

Köszönöm neked!!! Ez valóban az, amit én szeretek!!! Fantasztikus vagy!!! :))
Igen, jószándékodat értettem. Nem is miattad írtam, hogy az 1.5*-öst értem. Csak úgy jöttek a szavak...
Találkoztunk már receptjeidnél, s látod, jót írok. Ha valami nem tetszik, vagy "szimplán" jó, nem írok. Ha jót nem írhatok (mondhatok), a rosszat miért tegyem?! És ez nem azonos az építő kritikával. Azt természetesen bármikor. Ha egy recept megtetszik, elolvasom a hozzászólásokat. Sok ötletet lehet belőle meríteni.
Mégegyszer köszönöm: Adrien

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2012-10-25 16:05

Kedves Adrien,
látom Ágival megleptünk:D Elhárult az összes akadály előled:)
A hsz-ekről....én is kerülöm azt, h bárkit megbántsak. Inkább tovább lapozok. De előfordult már velem, - beleszaladtam olyanba-, hogy teljesen jó szándékkal írtam, elképesztően modortalan, kioktató választ kaptam. Aztán a recept feltevő baráti körétől hideget-meleget. Gondolom én, minden kommunikációhoz kell egy IQ. Megkímélem magam ettől, tényleg akkor szólok, ha már a klavim magától írna..:) Erről ennyit, jól kiveséztük:)
Remélem, találkozunk még a recepteknél, örömmel veszem:) Gabi
Jahh....és a szőke haj csak a pasiknál hátrány (szerintem).....:)

Édrien
Édrien Thu, 2012-10-25 15:04

Szia Ági!

Köszönöm a receptet! Valóban ez az. Ma mindenki a kedvemben jár... :) Ez már egy jó nap!!! :))
Az utóbbi időben nem kerestem. Régebben meg nem találtam. De mivel szőke is vagyok, meg nő is, így hát ez előfordulhat...
Szép napot neked: Adrien

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-10-24 22:08

Ági!
Köszönöm a receptet, egyszer, mivel naggyon szeretjük, lehet nekiugrok és elkészítem, és a valószínűsége, hogy igen: itt van a fiam mindjárt 18. szülinapja, december elején...biztos sikerül nekem is.:-O
Ne törődj vele,- klasszak és igenis használhatóak, azaz finomak a recijeid, én eddig egyikben sem csalódtam,amelyik elkészült, köszönöm.:-O
Különben is, nehogy feladd, itt mindenki ,ahogy Juci írta, a saját maga által készített megoldásokat rakja fel, legyen az leves, főzelék, hús, torta, bármi,...akinek nem tetszik, az tényleg ne nézze, nem azért , mert sértődősek vagyunk, csak felesleges a dolgozó, sütő-főző emberkét bántani, ....különben meg java részt mindig azok piszkálódnak, akik fenn vannak ugyan, de nem szakácsként, és ugye, úgy könnyű kritizálni, hogy ő nem kaphat kritikát a munkájára, kívülről viszont bekiabálhat,....én is "élveztem" egy két ilyen beszólást, de nem adom fel,Te se tedd.
Várom a finom ételeidet és sütijeidet továbbra is.:-o
Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-10-24 22:44

Szia Évi:)
Bocsánat h beleszólok, de ezt a receptet én sem értem. Rutinos, gyakorlott háziasszonynak tartom magam, de! A tésztát hol kerek formába sütöm hol tepsibe aztán meg farigcsálom?? A téglalap alaku tepsiben sütök 1 lapot, hogy csinálok abból 2 kerek tortalapot? A tepsiméretet ill. a tortaforma méretet figyelembe véve? A krémnél mihez képest van vajkrém 1.5 x adag??? aztán ismét van 37,5 dkg. margarin. Aztán van 9 dkg. vaniliapuding. Egy zacskó puding 40 g (4 dkg.) 2 zacskó nem elég? az 80 g. a 3-ikat tul.képp kidobom? Kicsit nekem is zavaros az egész. Egy kezdő, rutintalan próbálkozó ebben elveszne:) És tudod jól, nem a partvonalról kiabálok be:) A kritika ha negatív attól még lehet építő. A rosszindulatú, sértő, bántó hangnem viszont más kérdés...Azt én is szóvá tenném, ezt te tudod a legjobban:)
Kedves Ágnes:)
biztos fini a torta, hogy mivel töltöd meg szerintem is a "magánügyed":) viszont picit gondold át, hogy egyértelműbb legyen. A leírásodban a jóindulatodat viszont én díjazom:) Üdv, Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-10-24 23:33

Kedves Gabys!

Igen , tudom, hogy nem kívülről szólsz, és hogy ha valaki tényleg oly színvonal nélkül, azaz minősíthetetlenül vet oda pár szót, mondatot és még nincs is igaza, az a rossz véleményező!!!! : tudom, értem én,...:-O
Át is éltem, a csudába is, igazad van, nem is egyszer....:-O

Mindig át szoktam nézni, alaposan, főleg a sütiknél, mert azt akár akarom, akár nem méricskélni kell, és ha nem igazán értem, akkor saját magam kiokoskodom, hogy tulajdonképpen, mi is kéne, és azt hogy lehet megoldani, mert a leírtak alapján nem jó, valami nem stimmel..., nem hazudok, volt ilyen süti, kettő alkalommal is , név nélkül....:-o
Át kellett nagyon gondolnom, és a józan paraszti észre hivatkozva, saját kútagyból, aki még életemben oly sütit nem csináltam, és sikerült,....- igazad van, aki nagyon kezdő, annak tényleg kellenek a méretek, súlyok, mi után mi következik, ebben igazad van, valószínű, hogy itt is értelmezem, és csak ha sikerült, készítem, mert másként nem megy...:-o

Remélem, azért ha át tudja olvasni Ági, és lehetősége van rá, ki fogja tudni javítani, amiket írtál, mert az tényleg nagy segítség lenne, és kifogná a szelet is az elég csúnya mód beszólók vitorlájából.

Szép estét kívánok!
Holnapra kellemes napot. :-o
Éva-Anyóca

Jucci
Jucci / Jucci Wed, 2012-10-24 21:33

Húúú a jóindulat az megvan az emberekben!
Ez pontosan azért Dobostorta Ágnes konyhájából,mert Ő így készíti.
Én egyébként összetenném a két kezem ha így tudnám kivitelezni ezt a tortát :-)
És ha pár nappal előbb olvasom a recepted,nem dugom hideg víz alá a kezemet amit szét égettem a forró karamellel.
Úgyhogy Én köszönöm a tippet!
Üdv.:Jucci

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Wed, 2012-10-24 18:17

Mivel tanultál cukrászatot, miért nem párizsi krémmel töltöd? Tény hogy drágább, de sokkal finomabb, és talán anno Dobos József által megálmodott és elkészített Dobos tortához is közelebb kerülne...
Üdv: Scarlett

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Wed, 2012-10-24 18:43

Szia Scarlett!

Lehet közelebb kerülne, de én anno az iskolában így tanultam, mi itthon így szeretjük. A párizsi krémet a párom meg inkább a japán tortában szereti. Tudom, hogy finomabb, sűrűn készítem azt is, de mi így szoktuk ezt meg. :)

Üdv: Ági

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Thu, 2012-10-25 18:35

Épp Te linkelted be...
A krém hozzávalói (az eredeti vagy annak vélt):
4db egész tojás, 12 lat porcukor, 14 lat teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza, 1 lat vaníliás cukor, 2 lat kakaóvaj, 1 tábla csokoládé.
Valahogy nekem mostanában egyre jobban nem jönnek be a pudingos krémek, de ez tuti h finom lehet, nem?

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Sat, 2012-10-27 09:18

De biztos finom, nem tudom nem kóstoltam. Attól még, hogy tudom miből áll az eredeti, nem biztos, hogy meg tudom csinálni. Szilárd kakaómasszát pl. és kakaóvajat nem is tudom, hogy hol lehetne beszerezni... :( De ha találnék, szerintem biztos nem olcsó. Meg ha csak nagy kiszerelésben van, akkor mit csinálok a többivel? Mi szeretjük, sokszor készítem itthon a vajkrémemet és ízesítem különböző módon. Van hogy gyümölccsel, vagy gesztenyével...., mikor mihez van kedvünk. Persze készítek más krémeket is! :)

pal.tengericki
pal.tengericki Wed, 2012-10-24 16:40

aztakva, hogy ez milyen vacak recept. Nem tudom mi a legrosszabb, a tésztája, a krém, vagy a teteje, vagy amilyen frankó tippeket adsz :D :D :D borzasztó, és te szakács vagy... gondolom valami gyorstalpalón végezhettél...

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Wed, 2012-10-24 17:04

Szia! Köszönöm a "bókokat", vannak itt vacakabbak is, de ezen az oldaláon nem ez a lényeg, hanem hogy mindenki megosztja a saját receptjeit. Nem végeztem gyorstalpalót, de még szakács sem vagyok. Háziasszony vagyok, és ha nem tetszik, akkor ne nézd! Akinek tetszik, az meg ha elkészíti rájön, hogy nagyon finom. :))))))))) Üdv: Ági

648
tojás 14 db
cukor 28 dkg
finomliszt 36 dkg
víz 1 dl
sütőpor 10 g
tej 0.75 dl
vaníliás pudingpor 90 g
cukor 22.5 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
margarin 37.5 dkg
cukrozatlan kakaópor 0.5 ek
porcukor 10 dkg