Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta ahogy a Nagymamám készíti

Dobos-torta ahogy a Nagymamám készíti
Dobos-torta ahogy a Nagymamám készíti
70 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamámtól tanultam ezt a receptet. Nem mérhető az íze a boltokban kapható dobos-tortákhoz, sem a pudingos kotyvalékokhoz.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

  • 6 db tojás (de ha szép vastag piskótát akarunk, 12db)
  • 12 dkg porcukor (de ha szép vastag piskótát akarunk, 20 dkg)
  • 12 dkg finomliszt (de ha szép vastag piskótát akarunk, 20 dkg)
  • 1 csomag sütőpor

Krém

Karamelltető

ajánlat

Manapság a tojásméretek össze mennek, ha csak nem házi a tojásunk. Tapasztalataim miatt én 12 db tojásból csinálom a piskótát, mert szép magas tortákat szeretem, nem a lapos, összementeket, így a fenti receptet megduplázom.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Rajzoljunk körbe egy kör alakú sütőformát (28 cm átmérőjű) 6 db szilikonpapírra. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A piskótalapokat érdemes kettesével készíteni, mert a végére összeesik a piskótatészta. Harmadoljuk el a hozzávalókat. Így 2 laphoz : 2 db tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt és a sütőpor 1-harmada.
  3. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját verjük fel a cukorral. A lisztet és a sütőport keverjük össze. A fehérjéhez keverjük hozzá a sárgáját, és szitáljuk bele a sütőporos lisztet.
  4. Az előre megrajzolt papírra a tésztánk felét simítsuk ki a körbe. Ameddig megsül az egyik fele, addig a 2. papírra is simítsuk ki a tészta másik felét. Figyeljük a tésztánkat, mert nagyon hamar meg fog sülni, nehogy odaégjen.
  5. Ezt a műveletet folytassuk, míg nem kapunk 3x2 tortalapot.

Krém

  1. Vízgőz felett a tojásokat felmelegítjük a cukorral, így a tojásból a hő hatására távoznak a baktériumok. Majd habverővel kihűlésig verjük, és a végén jó kemény krémet kell hogy kapjunk (ajánlatos robotgép állvánnyal csinálni, mert addig tudjuk folytatni a krémet, és nem kell folyamatosan fogni a robotgépet).
  2. A 40 dkg vajat keverjük ki robotgéppel alaposan. Nagyon lágynak kell lennie.
  3. Mikróban megolvasztjuk a csokikat az 5 dkg vajjal.
  4. Vajjal összekeverjük a vaníliás cukrot és az olvasztott csokikat, majd az egészet keverjük össze a tojásos habbal.
  5. Itt is, mint mindegyik tortánál, tegyünk félre 1 adagot a díszítéshez, és a legszebb lapot tegyük félre a karamelltetőhöz.

Karamelltető

  1. Cukrot olvasszuk fel a kevés ecettel borostyán barnára. Ráöntjük a karamellt a lapra, és vajazott simító spatulával elkenjük. Célszerű vajazva elsimítani, mert akkor nem ragad a spatulára, és szépen elterül.
  2. Majd negyedelve, minden negyedet 16 részre vágunk ugyanúgy, vajazott, éles késsel. Rendkívül gyorsan kell vágni a szeleteket, mert a cukor hamar szilárdul.
  3. Ha a hajlított módszerű tetőt szeretnénk egy műanyag flakon segítségével meghajlíthatjuk a szeleteket. Célszerű a sütő előtt csinálni, hogy melegen tartsa a szeleteket, hogy szépen meglehessen hajlítani őket.

Összeállítás

  1. 6 felé osztva a krémet, kenjük meg a lapokat egyenletesen ugyanannyi krémmel. Utolsó lap felhelyezése után borítsuk be a tortát a krémmel, mindenhol precízen.
  2. Érdemes a torta beborítása után áttenni a tortát egy csipkepapírra, így nem kenjük össze a papírt.
  3. Díszítsük ki az alját, majd a tetejére balról-jobbra haladva nyomjunk 16 krémrózsát, és fektessük rá a tetőket. A közepére is nyomjunk egy nagy rózsát így eltakarjuk vele az illesztést.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 26 237
elküldve: 3
receptkönyvben: 47
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Nikcsu konyhája

Mióta szakács: 2016.03.02.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamelltetős torta, házi dobos-torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

739
tojás 6 db
porcukor 12 dkg
finomliszt 12 dkg
sütőpor 1 csomag
tojás 6 db
porcukor 20 dkg
vaj 40 dkg
étcsokoládé 100 g
étcsokoládé 300 g
vaníliás cukor 3 csomag
vaj 5 dkg
cukor 15 dkg
ecet 2 ek
vaj 3 dkg