Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta ahogy Racsek Renáta készíti

Dobos-torta ahogy Racsek Renáta készíti
Dobos-torta ahogy Racsek Renáta készíti
210 perc / előkészület: 80 perc főzés: 10 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom születésnapjára készült ez a torta. Elsőre elég macerás volt az elkészítése, de megérte a fáradtságot, mert nagyon ízlett neki. :)

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

A karamell mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Sütőpapírra körberajzoljuk a tortaforma alját, majd körbevágjuk. Ebből hat darabot készítünk.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
  3. A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük.
  4. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
  5. A tojássárgájára rászórjuk a liszt felét, rátesszük a tojásfehérjét, majd a maradék lisztet, és fakanállal óvatosan összedolgozzuk.
  6. A masszát elosztjuk a hat sütőpapíron, és szépen elegyengetjük.
  7. Tepsi hátuljára tesszük, és előmelegített sütőben egyesével megsütjük a piskótalapokat.
  8. Ha kihűltek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt, és egy 24cm-es kapcsos formával (vagy egy fedővel) kiszúrjuk őket, így egyforma alakú piskótalapokat kapunk.
  9. A krémhez, a tojásokat a cukorral és a kakaóporral gőz fölött sűrűre főzzük, majd kihűlésig habbá verjük.
  10. A margarint habosra keverjük, majd összedolgozzuk a kakaós krémmel.
  11. Egy piskótalapot félreteszünk, erre kerül majd a karamell máz.
  12. Egymásra rétegezzük a piskótalapokat és a krémet. Kívül is bevonjuk a tortát krémmel. Egy keveset hagyjunk a díszítéshez is.
  13. Elkészítjük a karamell mázt: kis lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük a cukrot, amíg megbarnul és felolvad. Ekkor hozzáöntünk 2 csepp ecetet, majd beleolvasztjuk a margarint.
  14. Ezután gyorsan rákenjük a félretett piskótalapra, elsimítjuk, majd margarinba (vagy olajba) mártott késsel bejelöljük a szeleteket. 8 vagy 12 részre oszthatjuk.
  15. Mikor már egy kicsit megdermedt a karamell, a jelölések mentén eldaraboljuk.
  16. Ezután kedvünkre díszíthetjük a tortát. Pl. a karamell lapok alá kis halmokat nyomunk a krémből, és erre ferdén helyezzük rá őket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 34 711
elküldve: 15
receptkönyvben: 430
elkészítve: 4/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagyné Racsek Renáta

Mióta szakács: 2011.01.20.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamellmázas torta, krémes torta karamellmázzal, mázas torta dobos módra

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

beatrix089
beatrix089 Fri, 2012-05-25 11:39

Nem értem a receptben,egyszer 24 cm-es másodszor 26 cm-es tepsi.Melyikre van az alapanyag mennyisége leirva? Szeretném megsütni minél hamarabb.És még annyit szeretnék kérdezni,hogy az íze nem tulságosan margarinos?Jobban lehet érezni a kakaót?

r.renata
Nagyné Racsek Renáta / r.renata Fri, 2012-05-25 19:02

Kedves Beatrix089! A lapokat egy 26 cm-es sütőformán kell megsütni. Viszont hogy szép kerek tortát kapj, ezeket a lapokat egy 24 cm-es tortaformával ki kell szúrni. Tehát a végén 24 cm átmérőjű tortát fogsz kapni. Nekem nem volt 24 cm-es tortaformám, viszont volt egy ugyanekkora fedőm, én ezzel szúrtam ki a tésztát. Persze kicsit margarinos ízű a krém, hiszen elég sok van benne, viszont szerintem hasonlít nagyon az íze a bolti dobos tortáéra és jó kis kakaós. Valaki kakaópor helyett csokoládét tesz bele, de én még úgy nem készítettem. Remélem tudtam segíteni. Üdv!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sun, 2012-07-08 10:12

Szia! Sziasztok!
Érdemes margarin helyett, vajat használni, igaz drágább, de biztosan nem lesz "margarin ízű".
Üdv: Scarlett

beatrix089
beatrix089 Sat, 2012-05-26 10:04

Akkor holnap neki is kezdhetek :) Köszi szépen a segitséget,remélem sikerrel járok. Majd jelentkezek,hogy hogy sikerült.

márta66
márta66 Thu, 2013-04-25 08:54

Szerintem nagyon szep a teteje. Az enyem is pont ilyen szokott lenni:-) En vajjal keszitem, de nagyjabol ugyanigy. Ud . Marta

r.renata
Nagyné Racsek Renáta / r.renata Mon, 2012-02-27 21:59

Ha elkészítetted, akkor is kíváncsi vagyok a véleményedre... egyébként ha megnézed itt a többi dobos-torta receptet, akkor is láthatsz érdekességeket... :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Wed, 2012-09-05 09:49

Nagyon jó a teteje is! örülnék ha tudnék ilyet csinálni. Ez tart vissza még a Dobos torta készítésétől.
Üdv. Marcsi-Boszi

753
tojás 8 db
cukor 8 ek
finomliszt 8 evőkanál
sütőpor 0.5 teáskanál
1 csipet
tojás 4 db
cukor 30 dkg
cukrozatlan kakaópor 8 dkg
margarin 30 dkg
cukor 15 dkg
margarin 5 dkg
ecet 2 csepp