Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta Fruzsitól

Dobos-torta Fruzsitól
Dobos-torta Fruzsitól
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

És jöjjön egy igazi klasszikus! Ez a Dobos-torta közel az eredeti Dobos C. József cukrász és szakácsmester által megalkotott recept szerint készült. A csokikrém szerintem nagyon-nagyon finom és könnyű, a nem kevés vaj ellenére. A dobostetők szép elkészítése kis gyakorlatot igényel. A képen az én első dobostortám szerepel és láthatjátok, hogy egy-egy tető nem tökéletes...de a tortának így is nagy sikere volt!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük fel.
  2. A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az olvasztott margarint.
  3. A tojássárgás masszára rászitáljuk a lisztet, összekeverjük.
  4. A fehérjehabot óvatos, körkörös mozdulatokkal a tésztához keverjük, amíg egynemű nem lesz.
  5. Hat egyenlő részre osztjuk a tésztát. A tortaforma kerek alján egyenként 6 lapot sütünk.
  6. A krémhez a 4 tojást a 20 dkg cukrot és a vaníliás cukrot tűzhelyen összemelegítjük 40-50 fokra. A meleg krémet kihűlésig habbá verjük fel.
  7. Az étcsokoládét felolvasztjuk, összekeverjük a vajjal és a kakaóporral.
  8. Majd  a többi szobahőmérsékletű vajjal és a tojásos masszával habosra keverjük.
  9. A krémből egy keveset félreteszünk a dobostetők alá.
  10. A 6 tortalapból 5-t megtöltünk a krémmel, és egymásra helyezzük. A torta oldalát is bekenjük a krémmel. A 6. tortalapot két félkörré vágjuk.
  11. A 15 dkg cukrot a citromlével világosra karamellizáljuk. 
  12. A karamell egyik felét az egyik féltortalapra öntjük, elkenjük rajta. Fontos, hogy még melegen, a teljes dermedés előtt vajas késsel 8 egyenlő cikkelyre vágjuk fel. Megismételjük a második fél tortalappal is. 
  13. A maradék krémből 16 kis rózsát vagy pöttyöt teszünk a tortára, és ezekre fektetjük rá a dobostetőket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 151
elküldve: 14
receptkönyvben: 494
elkészítve: 3/16
Facebookon megjelent: -

szakács

kisfruzsi

Mióta szakács: 2011.10.26.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

hatlapos dobostorta, klasszikus Dobos-torta

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisfruzsi
kisfruzsi / kisfruzsi Fri, 2012-01-20 09:05

Frizu, lehet, hogy már későn válaszolok, mert már elkészítetted a tortát...szóval 26cm-es a forma és igen bőven elég a krém!

fzizu
fzizu / fzizu Mon, 2012-01-16 20:06

Szia!Mekkora tortaforma kell ehhez a mennyiséghez?A krém mennyisége elég a torta körbevonására is?

Dorbi81
Dóra81 / Dorbi81 Fri, 2011-11-11 09:36

jaj, de guszta! Nagyon szép fényes a teteje, az enyém mindig kicsit mattabb. A citromlé miatt? A krém hozzávalóit keveslem, nem kell a tojásokhoz tejcsi is?

kisfruzsi
kisfruzsi / kisfruzsi Fri, 2011-11-11 13:39

Dorbi megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs, hogy mitől fényes, de lehet, hogy a citromlétől:)
A krémbe nem kell tojás, hidd el tökéletes így, nagyon finom!!!!

Csacska macska
Csacska macska Thu, 2011-11-10 22:53

Ez gyönyörű. És a krém is a helyén van! De ugye te nem 6 lapból csináltad? :-) Ahhoz egy kicsit alacsonynak tűnik.

kisfruzsi
kisfruzsi / kisfruzsi Fri, 2011-11-11 13:43

jaj Csacska-macska, igazad van! 5 sikerült a hatból, de azok is jó vékonykára sikerültek....

533
tojás 7 db
cukor 14 dkg
finomliszt 14 dkg
margarin 4 dkg
tojás 4 db
cukor 20 dkg
vaj 26 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
étcsokoládé 20 dkg
citromlé 1 teáskanál
cukor 15 dkg