Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta Lizinka konyhájából

Dobos-torta Lizinka konyhájából
Dobos-torta Lizinka konyhájából
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Búcsú volt nálunk a hétvégén. Dobostorta nélkül elképzelhetetlen családunkban ez az ünnep.

hozzávalók / 4 adag

tészta

krém

pirított cukor a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
  2. Beletesszük a cukrot, a sütőport, a tojást és a tejet.
  3. Összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk.
  4. Három lapot nyújtunk belőle, amit vajazott-lisztezett tepsi hátulján szép világos színűre sütünk.
  5. A lapokat egymásra tesszük, és ha langyosra hűlt, hosszában elvágjuk. Így 6 db keskeny tortalapot kapunk. A legsimább tortalapot félretesszük a tetejének.

krém

  1. A margarint és a cukrot habosra keverjük.
  2. Egy lábaskába tesszük a tojások sárgáját és a vizet.
  3. Folytonos keverés közben gyenge lángon besűrítjük. Amikor kezd jobban melegedni, beletesszük a kakaóport, és együtt sűrítjük.
  4. Amikor kihűlt, a vajkrémhez keverjük, és megtöltjük vele a tortalapokat.

pirított cukor a tetejére

  1. A cukrot egy lábaskában felolvasztjuk, és aranybarnára hevítjük.
  2. A folyékony cukrot ráöntjük a tortalapra, széles pengéjű késsel gyors mozdulatokkal elsimítjuk.
  3. Hosszú pengéjű, éles késsel kb. 2 cm-es szeleteket vágunk belőle úgy, hogy minden szelet vágása előtt vízbe mártjuk a kést. (Célszerű már előre odakészíteni egy fazék vizet.)
  4. Ezután a torta tetejére rakosgatjuk a szeletkéket. Fogyasztásig hűtőbe tesszük a tortát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 84 059
elküldve: 20
receptkönyvben: 553
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: 2

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
377 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

dobos tetejű torta, csokitorta dobos tetővel, csokitorta pirított cukortetővel

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nricsii
nricsii Tue, 2015-03-10 22:04

Nekem valahogy kicsit folyós lett a krém, és kicsit fehér darabos.. de finom lett! :)

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Wed, 2015-03-11 08:37

Szia!
A "fehér darabkák" a tojássárgájából eredhetnek. Lehet, hogy a hirtelen nagy láng okozta. A kakaós-tojásos krémet teljesen kihűlve és a vajkrémmel nem túlságosan kikeverve, csak összeforgatva szabad használni. Drukkolok, hogy legközelebb, ha elkészíted teljes legyen a siker!
További szép napot!
Andi

erabera7
Erabera / erabera7 Mon, 2014-09-29 00:25

Nekem kemény maradt a tészta. :( Nem tudom, miért. Pedig elég gyakorlott háziasszonyság vagyok. :) Lehet hogy túl sokáig sütöttem? Pedig úgy csináltam ahogy írtad és sütöttem már hasonló tésztákat sokszor. A krém nagyon finom, mi több isteni lett, a teteje is szép, csak bekeményedett a tészta.....a drága férjem így is felfalta. :D

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Mon, 2014-09-29 07:28

Kedves Era!
Amikor kisütöd a lapokat, célszerű rögtön, még melegen egy alufólia darabbal letakarni, és nyomatékot tenni rá. Az összes lap közé, és a nyomaték alá is tegyél fóliát. Így a keletkezett pára megpuhítja a lapokat. És a hűtőben is kell állnia egy jó ideig! A tésztának kellemesen félkemény, puha, porhanyósnak kell lennie.
Remélem tudtam segíteni.
Andi

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2014-09-28 18:53

Szia!
Igen, piskótából is szokták készíteni. Többféle dobostorta tészta van a köztudatban. De a krém összetevői, és az elkészítési módja, valamint a tetején lévő égetett cukor adja a dobos torta karaktert.
Szép napot! Andi

k.margaréta
k.margaréta Thu, 2014-09-25 12:43

Kedves Lizinka! Nagyon gusztusos ez a tortácskád, mentettem is azonnal.
Köszönöm a receptet! Minden jót Neked!
Üdv.
Margit

1897
finomliszt 25 dkg
margarin 3 dkg
porcukor 10 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tojás 1 db
tej 0.5 dl
margarin 50 dkg
porcukor 35 dkg
tojássárgája 4 db
víz 4 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
cukor 20 dkg