Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta Nassoló Naplopótól

Dobos-torta Nassoló Naplopótól
Dobos-torta Nassoló Naplopótól
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a dobos tortát. Ezzel a tésztával és ezzel a krémmel isteni finom! A krém lágyan olvad a szádban, a tészta puha, a karamell pedig finoman ropog a fogaid között... Nincs mindig alkalmam tortát sütni és egyébként sem árt néha újítani. Mivel nincs Zila formám, ezért gondoltam házilag oldom meg, hogy olyan különlegessé varázsoljam ezt a desszertet, és milyen jól tettem! A családom legnagyobb örömére sikeresen elkészült és el is fogyott! :)

hozzávalók / 8 adag

A fehér tésztához

A kakaós tésztához

A krémhez

A karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is kimérünk mindent.
  2. A habverő üstjébe mérjük az olajat, tejet, a nagyobb adag cukrot, és a tojások sárgáját, amit kicsit össze is keverünk, majd hozzákeverjük az előzőleg jól elvegyített lisztet, kakaót és sütőport is.
  3. Először csak lassú, majd 1-2 percig magasabb fokozaton verjük, míg kissé kivilágosodik.
  4. A tojásfehérjéket a kevesebb cukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. Kis adagokban keverjük a kakaós masszához.
  6. Először fellazítjuk a krémet, majd óvatosan beleforgatjuk a maradék fehérjét.
  7. A sima tésztával ugyanígy járunk el, a folyamat megegyezik, csak kakaómentesen.
  8. Egy magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a két színű masszánkat felváltva adagoljuk bele. Nem fog sikerülni, hogy csíkos tésztát kapjunk, de megpróbálhatjuk! :)
  9. Kicsit ütögessük teljes aljjal az asztalhoz, hogy a légbuborékok eltávozzanak a tésztából, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  10. Amikor megsült a tésztánk, fejjel lefelé sütőpapírra borítjuk, kicsit megnyomkodjuk a tetejét, ha púposra sült volna, ezáltal a sütemény súlya visszanyomja a kiemelkedést.
  11. Konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kihűlni.
  12. A széleit levágjuk ezzel egy szép, szabályos téglatestet létrehozva, a tetejét pedig fél cm-es vastagon vízszintesen egyben levágjuk. (Erre kerül majd a dobos cukor.)
  13. 8 egyenlő kockára igyekszünk beosztani a nagy tésztánkat.
  14. A nyolc kockának a közepébe egy pici, ám nagyon éles hámozó késsel és négyzet alakban kivájjuk a belsejét, hogy üreges legyen, de igyekezzünk amennyire lehet egy kis kocka mélyedést vágni, de úgy, hogy ne vágjuk az aljáig át, legyen neki talpa. (Ezzel a tésztával ez a művelet nagyon könnyen kivitelezhető!) Ide fog kerülni a krém.
  15. Elkészítjük a krémet: A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük hevíteni, míg a cukor elolvad.
  16. Ezután rögtön habverővel addig habosítjuk, míg teljesen ki nem hűl!
  17. Ha kihűlt a hűtőből kivett vajat felkockázzuk, és robotgéppel hozzákeverjük a tojásos habhoz. (Nem baj, ha darabos lesz.)
  18. Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, a kakaóport csomómentesre keverjük benne, majd hozzáöntjük a vajas masszához és jól elkeverjük.
  19. Hűtőbe tesszük picit, mert itt még elég folyós, kicsit kell dermednie.
  20. Ha a krémünk meghűlt, teletöltjük a kockáinkat, majd félretesszük (hűtőbe dermedni.)
  21. Elővesszük a tetejéről levágott vékony lapot, és elkezdjük a cukrot karamellizálni.
  22. Amikor már megolvadt és világos barna színű, akkor rácsurgatjuk a lapunk közepére, és egy kenőkéssel szépen óvatosan igyekszünk egyenletesen elsimítani a tésztán. Nem baj, ha körbe lecsurog.
  23. Egy széles pengéjű kés élét és fokát is bevajazzunk, majd bejelöljük, hogy fogjuk elvágni a karamelllapot (8 egyenlő négyzetre igyekezzünk).
  24. Majd ha kicsit megszilárdult, akkor a kés élét ráhelyezve picit rácsapunk, és eltörik szépen a karamelles lap.
  25. Ha maradt még a krémből, akkor apró csokirózsákat nyomhatunk 1-1 lap tetejére, illetve körbe a kockáink tetejére, hogy rátapadjon a karamellás kalap.
  26. Hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x19 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 864
elküldve: 11
receptkönyvben: 243
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Nassoló Naplopó

Mióta szakács: 2011.01.17.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

dobos torta hamis Zila kockába álmodva, dobos torta, dobos kocka, karamelles-csokoládés torta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Barka76
Barka76 Thu, 2012-09-13 17:38

Keresgélem a Dobos-torta recepteket és csak azt látom, hogy kritika, kritika hátán. Akinek nem tetszik, miért nem tesz fel jobbat?? Vagy csak a kritika megy? Szerintem istenien néznek ki ezek a torták, és ez az oldal nem a profi cukrászoknak jött létre. Igenis büszke lehet rá, aki ezeket a tortákat meg tudja sütni !

Boszi13
Boszi / Boszi13 Wed, 2012-05-23 23:01

Ma elkészítettem a tésztáját és a krémet, de én csak egyszerűen félbevágva fogom holnap megtölteni, ugyanis formatorta lesz belőle. Jónak néz ki, de valahogy megtévesztő a hozzávalóknál a tojás. Mindkét tésztánál 2x szerepel 2 tojás, vagyis ez 4 tojás. A leírásban, ha nem tévedtem 2 tojásfehérje és 2 tojássárgája kell tésztánként. Én legalábbis így csináltam. Várom a holnapot amikor felvágom és megtöltöm. A krémet megkóstoltam, isteni finom! Gyorsan elrejtettem a hűtőbe.
Köszi a receptet. Üdv. Marcsi

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Thu, 2012-05-24 06:50

Szia Marcsi!

Azonnal korrigálom a hibát, valamiért valóban 2x lett kiírva mindenhova a tojás. Csak 2 kell tésztánként.
Nagyon finom lesz! :) A krém nekem is nagy kedvencem!
Remélem Neked is ízleni fog így egyben. :)

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Mon, 2012-05-21 15:48

Nem is ezt a nevet adtam neki eredetileg, de erre írták át. A dobos torta volt a kiinduló pont, de ugye nem is torta formájú, mégis az a neve. Nem kell ilyeneken fennakadni, egyébként szeretem a dobos tortát, ezzel a tésztával viszont sokkal finomabb! :) A karamellt kicsit elrontottam, de ez nem verseny, hogy tökéletes legyen, mindezek ellenére pedig pikk-pakk elfogyott, mert bár nem dobos torta finom és kész. :)

Mseee
Emese / Mseee Mon, 2012-05-21 15:42

szerintem erős túlzás Dobos-tortának nevezni ezt a süteményt, mert a krémtől eltekintve nem sok köze van hozzá. egyébként biztos finom, bár egy kicsit mintha túl sötét lenne a karamell a képen látható tortán:)

877
tojás 2 db
cukor 100 g
cukor 40 g
finomliszt 175 g
napraforgó olaj 75 ml
tej 75 ml
sütőpor 0.5 csomag
tojás 2 db
cukor 100 g
cukor 40 g
cukrozatlan kakaópor 2 ek
finomliszt 175 g
napraforgó olaj 75 ml
tej 75 ml
sütőpor 0.5 csomag
tojás 2 db
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 12 dkg
étcsokoládé 13 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
cukor 20 dkg