Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta öt lapból

Dobos-torta öt lapból
Dobos-torta öt lapból
115 perc / előkészület: 90 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szülinapra készült a páromnak, miután kipuhatoltam, hogy ez volt gyerekkorában a kedvence. Körülbelül két óra múlva, amikor a tortakészítés felénél jártam, arra gondoltam kár, hogy nem  a gyümölcstorta volt a kedvence... :) Nekem csak öt lap sikerült, mert véletlenül kevesebb tojás volt itthon.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A fehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A két masszát egymásba forgatjuk, és közben a lisztet is beleszitáljuk, az olvasztott margarint belecsurgatjuk.
  2. Tepsi hátoldalára sütőpapírt fektetünk, egy tortakarikát körberajzolunk, és erre a körre rásimítjuk a tészta egyötödét. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha légkeveréssel csináljuk, egyszerre két lapot is süthetünk. Ha kész, késsel alávágunk, félretesszük hűlni, és a többit is megsütjük.
  3. A krémhez a tojásokat fele porcukorral kézi vagy gépi habverővel keverve sűrűre főzzük. Majd időnként megkeverve kihűtjük.
  4. A vajat (lehet margarinnal is,de vajjal az igazi) a maradék porcukorral, a kakaóval meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt cukros tojást robotgéppel felverjük, és a vajas krémhez adjuk. Az olvasztott csokit is belecsurgatjuk.
  5. A krémmel megkenünk négy lapot, annyit hagyva ,hogy a torta oldalára és tetejére krémrózsának jusson. Hidegre tesszük dermedni. Annyi krémrózsát nyomjunk, amennyi szeletesre akarjuk a tortát.
  6. A karamellhez a cukrot lábasba szórjuk,és kis lángon, kevergetve aranysárgára olvadásig pirítjuk. Lassan folyatva az utolsó lapra öntjük, és közben nagyon gyorsan elkenjük hosszú nyelű késsel. Egy másik olvasztott vajas kés már legyen odakészítve, ezzel gyorsan bejelöljük a szeletek helyét. Ha végeztünk, már át is vághatjuk, de lényeg, hogy gyorsan legyenek a szeletek bejelölve, mert utána már erősen törik a karamell.
  7. A cikkeket a krémrózsákra támasztva a tortára rakjuk.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 29 181
elküldve: 7
receptkönyvben: 266
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

fzizu

Mióta szakács: 2011.11.21.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

dobos-torta krémrózsákkal, dobos-torta kakaós krémmel, ötlapos dobos-torta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Wed, 2012-02-15 19:23

Szia fzizu,
most lettem kész a tortával, melyet a lányom szülinapjára készítettem és egy apró pontosítást tennék a 5. ponthoz.

Mivel összesen öt lapot kellett sütni a tortához, ezért nem öt lapot kell megkenni, hanem csak négyet, mert az ötödik lap a karamell-hez kell :). Én a leírás szerint készítettem, így a karamell-t a kész torta tetejére öntöttem, és ott szeleteltem fel. Most várom, hogy kihűljön teljesen és díszíthessem a maradék krémmel. Mivel most készítettem először karamellt, körben több helyen lefolyt, így abszolut egyedi lett :)

Köszönöm a remek receptet.

fzizu
fzizu / fzizu Thu, 2012-02-16 15:42

Igen,csak négyet kenünk meg!:)A kész tortán sikerült felszelni a karamellt?Nem nyomódott le a torta?

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Fri, 2012-02-17 10:02

Igen, sikerült felszeletelni és nem nyomódott le, mert én a lapot nem vágtam át, csak a karamellt jelölgettem be.

De a forró karamelltől a legfelső lap alatti krém átmelegedett, és emiatt sötétbarnává vált. Azonban ez sem ízben, sem állagban nem változtatott semmin, pusztán a felvágás után látszott annyi, hogy az a krémréteg sötétebb. A lányom teljesen odavolt , mikor meglátta a tortát. :)

A recepthez még egy apró kiegészítés. Írtad, hogy, félreteszünk valamennyi krémet. Nos én a díszítéshez annyi krémet tettem félre, amennyi egy lap megkenéséhez kell, s így pont elég lett a rózsákra, meg a torta szélén körben egy csíkra.

Nekünk bejött, remélem másnak is ízleni fog.

sharm
sharm Mon, 2012-02-13 19:23

Hát .. szerintem nem annyira nehéz, mint amilyen hosszú. Az szörnyű, hogy ilyen sokáig pepecsel vele az ember. Na de, amikor kész ...

556
tojás 7 db
cukor 14 dkg
margarin 4.5 dkg
finomliszt 14 dkg
tojás 4 db
porcukor 20 dkg
vaj 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 20 dkg
cukor 20 dkg