Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta SüniSütitől

Dobos-torta SüniSütitől
Dobos-torta SüniSütitől
130 perc / előkészület: 60 perc főzés: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjemnek nemrégiben volt a születésnapja, és már régóta rágta a fülemet egy dobos-tortáért, hát most beadtam a derekamat, és belevágtam az elkészítésébe.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Krém

Karamell

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit 6 részre választjuk, mert 6 lapot fogunk készíteni. Egyszerre két adagot bekeverve. Fontos, hogy ne keverjük be egyszerre a tésztát, mert a sütések ideje alatt annyira összeesne, hogy nagyon vékony lapokat kapnánk végeredményül, ami törik és száraz.
  2. Én egy 40*40-es tepsi hátoldalát használtam a sütéshez, amire sütőpapírt helyeztem, és két 20 cm átmérőjű kört rajzoltam rá. A ceruzás rész került alulra, hogy ne érintkezhessen a tésztával. A sütőt közben előmelegítjük.
  3. A tojásokat sárgájára és fehérjére választjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ekkor adjuk hozzá az olvasztott margarint, azzal habosítjuk, végül a lisztet kanalanként adagoljuk hozzá.
  4. A tojásfehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük.
  5. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjét a sárgájás masszával. Ezt tésztát öntjük a sütőpapírra, és próbáljuk kör alakban elegyengetni egyenletesen egy spatula segítségével. Így mehet a sütőbe 180 fokra, míg aranybarna nem lesz, ez tényleg csak pár perc.
  6. A legszebbet félretesszük a karamellhez.

Krém

  1. A tojásokat hőálló tálba ütjük fel, hozzáadjuk a porcukrot, és vízgőz fölött addig melegítjük folyamatos kevergés, habosítás mellett, míg olyan forró nem lesz, hogy nem tudjuk már beledugni az ujjunkat, mert megégeti.
  2. Eztán levéve a gőzről addig keverjük még folyamatosan, míg ki nem hűl legalább szobahőmérsékletűre.
  3. A margarint robotgéppel alaposan kikeverjük 5-10 perc alatt.
  4. A kókuszolajat és az étcsokit alacsony lángon felolvasztjuk. Ezt hozzáadjuk a habos margarinhoz, majd a főzött tojáshabhoz.
  5. 5 lapot betöltünk a krémmel, bevonjuk az oldalát és a tetejét is vele, de hagyunk belőle a díszítéshez is.

Karamell

  1. A hozzávalókat összekeverjük, és közepes lángon borostyán színűre karamellizáljuk.
  2. Mikor késznek ítéljük, a félretett piskótalap tetejére öntjük, és amilyen gyorsan csak tudjuk, egy spatulával elsimítjuk rajta, lehetőleg egyenletesen, de vigyázva, nehogy égési sérüléseket szenvedjünk közben!
  3. Míg nem hűlt ki a karamell, addig egy margarinba mártott éles késsel 8 szeletre vágjuk.
  4. A krémmel bevont lapok tetejére 8 krémkupacot nyomunk egy csillagcső segítségével, ezekre ültetjük a karamell lapokat. A maradék krémmel a lapok szélét és a tortát körben még megdíszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 535
elküldve: 1
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

SüniSüti

Mióta szakács: 2014.04.25.
80 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

dobos-torta, csokikrémes karamelldobos torta, karamelltetejű csokitorta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2014-09-21 18:22

Kedves sünisüti!
Ez a tortád is tökéletesre sikeredett,gratulálok!
Üdvözlettel,helena26

678
tojás 6 db
porcukor 10 dkg
finomliszt 10 dkg
margarin 3.5 dkg
tojás 4 db
porcukor 20 dkg
margarin 23.5 dkg
étcsokoládé 3.5 dkg
kókuszolaj 35 g
cukor 1 ek
porcukor 15 dkg
víz 4 ek
margarin 2 ek
ecet 2 ek