Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta Szofikától

Dobos-torta Szofikától
Dobos-torta Szofikától
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy születésnapra, rendelésre készítettem Dobos-tortát, így alaposan beleástam magam a sztoriba. Minden nagyképűség nélkül azt hiszem mondhatom, maga mögé utasítja a cukrászdai kakaós-margarinos-töredezett Dobos-tetős csodákat. Ezelőtt utáltam a Dobos-tortát, mindig úgy élt bennem, hogy egy csömör, gejl valami... Mikor megkóstoltam a sajátomat, egyik kedvenc süteményem lett, azonnal.

Fázisfotók az elkészítésről itt találhatók.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

A dobos tetőhöz

  • 15 dkg kockacukor (én kristályt használtam, illetve tettem bele egy pici vajat és pici ecetet)
Szólj hozzá!

elkészítés

Dobos lapok elkészítése:

  1. A tojások sárgáját a porcukor felével fehéredésig habosítjuk. A porcukor másik felével a tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük.
  2. A két tojáshabot összeforgatjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lisztet, és lazán elkeverjük. Ne keverjük túl sokáig, mert össze fog esni.
  3. A masszát osszuk 6 felé, kenjük szilikonos sütőlapra (tortaformát rányomjuk a szilikonos lapra, és elkenjük egyenletesen a masszát).
  4. 210 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük.

Krém elkészítése:

  1. A szobahőmérsékletű, puha vajat porcukorral jól kihabosítjuk, és félretesszük.
  2. 4 tojást a porcukorral fokozatosan keverve "csípősre" hevítünk (maghőmérővel ellenőrizhetjük a hőfokot, 85 fok felé ne menjünk), folyamatosan kevergessük, nehogy lerántottásodjon. Ha nincs maghőmérőnk, ujjunkat belemártva ellenőrizzük: ha forrónak érezzük, akkor jó.
  3. Eztán kihűlésig habosítsuk a tojást a porcukorral, teljesen fehérnek és sűrűnek kell lennie.
  4. A kakaóvajat egy lábasban olvasszuk fel, adjuk hozzá a kakaómasszát és az étcsokit is. Ne hevítsük túl, épp csak olvasszuk fel a csokikat, és tegyük is félre, hagyjuk kicsit kihűlni.
  5. Ezután a kihabosított vajhoz adjuk hozzá a tojásos-porcukros masszát és a csokis masszát, dolgozzuk egyneművé kézi habverővel vagy szilikonlapáttal. A krém kész, tegyük félre. 

A dobos tető elkészítése:

  1. A cukrot kezdjük el olvasztani egy kicsi, magas falú lábasban, folyamatosan kevergessük. (Én most egy pár csepp ecetet, és picike vajat is adtam hozzá.) Az edény falára kiült kristályokat terelgessük vissza, hogy maradéktalanul felolvadjon. Ha kezd sötétedni, de még nem olvadt fel, vegyük le a tűzről, és úgy kevergessük, majd tegyük vissza.
  2. Ha a karamell kész, öntsük óvatosan a dobos lap közepére, és egy nagyméretű késsel kenjük el egyenletesre. Majd a kés FOKÁVAL jelöljük be, hány szeletbe szeretnénk vágni a tortát. Ezután a kés élével roppantsuk el a cukrot. Minden roppantás után vajazzuk a kés élét, így nem ragad bele a menet közben dermedésnek indult karamellbe.
  3. A sütőt célszerű 200 fokra bekapcsolni még előtte, hogy amennyiben a karamell megköt, mielőtt fel tudnánk vágni, pár másodpercre toljuk be a dobos lapot a sütőbe, és újra vághatjuk.

A torta töltése, összeállítása:

  1. Készítsünk elő egy tortakarikát, a krémet osszuk 6 felé. (Én lemértem a kész krémet, 830 g volt, így minden lap töltésénél lemértem 130 g-ot, és annyit kentem rá.)
  2. 5 lapunk van, a 6. adag krém a torta oldalára és a tetejére fog kerülni, illetve a dobos tetőre díszítésképp, ha szeretnénk. Cakkos szélű habkártyával húzzuk át a torta oldalát.
  3. Tegyük a tortát pár órára hűtőbe, ha a krém megdermedt, rakjuk fel a dobos tetőket, és készen is van.

 

  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 89 573
elküldve: 15
receptkönyvben: 488
elkészítve: 22/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
receptverseny: Judafest receptverseny
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

dobos, karamell tetős torta, csokitorta dobbal

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mara001
Mara1994 / mara001 Thu, 2014-06-26 22:54

Szia!
El lehet előre is készíteni a krémet, meg a lapokat? Mondjuk megsütöm egyik nap, és másnap állítom össze?
Meg a kakaóvajat mivel tudnám helyettesíteni? Csoki és vaj, én erre gondoltam esetleg.
Előre is köszi! :)
Hétfő-kedd lesz a nagy sütés napja

giuditta25
Szofika / giuditta25 Fri, 2014-06-27 13:06

Szia,a lapot elkeszitheted elore,de a kremet nem javaslom,hogy elozo nap elkeszitsd mert eleg hamar megkot a vaj es a csoki miatt,masnap nem fogod tudni megkenni a lapokat.Esetleg mikroban kicsit megmelegitheted,hogy kenheto allagu legyen.A kakaovajat etcsokival vagy vajjal helyettesitheted,nem egy nagy mennyisegrol van szo!!!Szofi :)

mara001
Mara1994 / mara001 Tue, 2014-07-01 10:11

Szia!
Jelentem, elkövettem, minden klappolt, semmit nem bénáztam el :D Egyedül kicsit a dobos tető felvágása volt a rémálmom, úgyhogy elkönyvelhetem, hogy megcsináltam életem első tortáját, ami egy Dobos torta volt :)
A krém tényleg nagyon hamar köt, 2x mikróznom kellett, de elsőre meg túl folyós lett, úgyhogy kitettem az udvarra hűlni, majd olyan este 10-re készen is lett, úgyhogy még este felköszöntöttük a lakótársaimmal a barátomat. Ízlett mindenkinek, barátom mondta is, hogy nem számított rá, hogy ennyire jó lesz.
Köszönöm a receptet!

Natcat
KonyhaBoszi / Natcat Mon, 2014-05-19 17:04

Szia! Szeretnék megpróbálkozni ennek a tornának az elkészítésével, de nem igazán értem, hogyan készítesz 6 lapot, én eddig mindig csináltam tortaformában egy nagyot és 3-4-be vágtam vízszintesen, 6-ba viszont nem tudom. Illetve máshogy is írtad! Leírnád nekem egy kicsit részletesebben? Köszönöm előre is!

giuditta25
Szofika / giuditta25 Mon, 2014-05-19 19:13

Kedves Natcat, a Dobos lapokat egyesével kell sütni. Kikevered a tésztát és elosztod 6 felé. Sütőpapíros tepsin kettesével kisütöd őket. Így lesz 6 lapod. Üdv: Szofi

szhajni87
szhajni87 Fri, 2013-12-13 09:33

szia ! azt szeretném megkérdezni ha egy 18-20 cm-es pici kör alakú tortát szeretnék akkor felezzek mindent?
milyen magas lesz a fent említett mennyiségből?

giuditta25
Szofika / giuditta25 Sat, 2013-12-14 01:24

Kedves Hajni!En 22 cm atmeroju tortat keszitettem,a feladag szerintem keves a 18-20 cm-eshez.Esetleg csinalj 2 lappal tobbet (igy nem lesznek magasabbak a lapok) es ha valamelyik lap nem szep,ki tudod cserelno :) A krem ugyanolyan vastag legydn mint a teszta. Ha megmarad egy kis krem,magaban is finom am :) Amugy a Dobos nem egy magas torta,sajnos nem mertem a magassagat!!!! Sok sikert,remelem tudtam segiteni,majd szamolj be,hogy sikerult! Udv: Szofika

kittkatt
kittkatt Wed, 2013-07-17 13:38

Kedves Szofika! Az lenne a kérdésem, hogy honnan lehet szerezni kakaóvajat? és a másik, hogy a krémhez a tojás - porcukor variációt először habbá kell verni és utána melegíteni, vagy elég a vízgőzön összekeverni. Nekem sajnos nem lett fehér, olyan rántotta-szerű lett.:(

giuditta25
Szofika / giuditta25 Wed, 2013-07-17 13:47

Kedves Kittkatt,
a tojás-porcukrot nem kell habbá verni, egyszerűen egy lábasba beleütöd a tojást, hozzáadod a porcukrot és folyamatosan kevergetve egy kézi habverővel felforrósítod.Nem forralod, maximum 85 fokig. És folyamatosan kell keverni, különben lerántottásodik. Ezután robotgéppel kihűlésig kell habosítani, valószínűleg nem habosítottad elég sokáig ( géppel, magas fokozaton kb.20 perc).
Kakaóvajat bioboltban, cukrászdiszkontban tudsz szerezni.
Nem tudom lehet-e ide linket betenni, de itt vannak fázisfotók is az elkészítésről és tippek, remélem ez segít: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.co.uk/2013/01/a-nagy-dobos-projekt-a...

Üdv: Szofika

petrezselyem
petrezselyem Wed, 2013-04-24 07:17

Kedvencem a Dobos torta,de én nem merek nekiállni elkészíteni.Szerintem elég nehéz.Neked viszont nagyon gratulálok,ügyes vagy és nagyon guszta lett a tortád!Minden elismerésem!
Üdv.:petrezselyem

giuditta25
Szofika / giuditta25 Thu, 2013-04-25 10:52

Kedves Petrezselyem, köszönöm, aranyos vagy :) Valóban elég nehéz és időigényes a torta, de bármikor újra nekiállnék, mert a végeredmény kárpótol :)
Üdv:Szofika

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Tue, 2013-04-23 14:45

Igen-igen ide számtalan "Dobos torta" is felkerült, igazi, eredeti és egyéb elnevezésekkel, de ami biztos Dobos C. József idejében nem volt margarin..., keményítő..., és pudingpor sem, de ez már tényleg lehet az igazi, tetszik, gratulálok!

giuditta25
Szofika / giuditta25 Tue, 2013-04-23 19:55

Kedves Scarlett, köszönöm elismerő szavaid. Igyekeztem minél autentikusabbra készíteni, kontármunkát meg egyébként sem adok ki a kezem közül. Mindemellé még finom is volt és megszerettettem magammal a Dobos-tortát :)

1598
tojás 6 db
finomliszt 100 g
porcukor 100 g
vaj 35 g
tojás 4 db
porcukor 200 g
teavaj 235 g
vaníliás cukor 17 g
csokoládé 35 g
kakaóvaj 35 g
étcsokoládé 200 g
kockacukor 15 dkg