Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobostorta 4.

Dobostorta 4.
Dobostorta 4.
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tesómnak megígértem, hogy 100. születésnapjára sütök Neki egy Dobostortát... mivel ez a kedvence!
Igaz, még messze van a 100., de így is nagyon örült neki. És mindenkinek nagyon ízlett!

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

A mázhoz

ajánlat

Fontos! Ez a karamelldísz nagyon veszélyes! Magas hőfokú és ragadós! Ha kezünkre fröccsen, komoly sérülést okoz!
Én szereztem is vele egy igen komoly problémát magamnak. 2 ujjam összeragadt a karamelltől, ahogy kentem rá a lapra, és nem azzal foglalkoztam, hogy mennyire fáj, és éget, hanem azzal, hogy gyorsan, mert nem fogom tudni szépen elsimítani. A következménye az lett, hogy csúnya hólyagot szereztem, ami több, mint 2 hét alatt gyógyult be.
Tényleg nagyon vigyázzatok!!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskóta készítését a papírformák kivágásával kezdjük. Egy tortaformát körberajzoljuk 6 tepsiméretű papíron.
  2. Szokásos módon elkészítjük a piskótát.
  3. A 6 db sütőpapírt tepsire helyezzük, majd kanállal ráadagoljuk a tésztát, és szépen elkenjük.
  4. Előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt világosra megsütjük. Ha megsültek a lapok, rájuk helyezünk egy 24 cm-es tortaformát, és azzal kiszúrjuk a tésztákat, így egyforma kerek piskótákat kapunk.
  5. A krémhez vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd az olvasztott csokoládéval összevegyítjük.
  6. A masszát addig keverjük - szintén vízgőz fölött -, amíg besűrűsödik. Ekkor félretesszük hűlni. Ha kihűlt, hozzákeverjük a vajat is.
  7. Ezután egymásra tesszük a lapokat, megtöltjük a krémmel, de egy lapot félreteszünk, erre kerül majd a máz. A krémet se tegyük bele mindet, mert egy kevés kell majd a torta oldalára is.
  8. A tortát akár egy egész éjszakára is hűtőbe tehetjük. A "dobot" lehetőleg csak aznap készítsük el, amikor fogyasszuk vagy ajándékozzuk!
  9. A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul.
  10. Cseppentünk bele pár csepp ecetet, és a legvégén hozzákeverjük a vajat is.
  11. Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé meghűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén. Ha ügyesen csináljuk, 16 szeletesre lehet vágni!
  12. Díszítjük a tortát.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 477
elküldve: 6
receptkönyvben: 201
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Ikó

Mióta szakács: 2010.10.06.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny , Somat GOLD torta receptverseny
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krémes dobostorta, csokoládékrémes torta karamellatetővel

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Alexa89
Alexa89 Sun, 2014-04-06 12:20

Már másodjára fogom elkészíteni, most a párom születésnapjára, mert ez a kedvence. Nagyon ízlett mindenkinek az előző, és csudi szép is lett :) Köszönöm a receptet!!

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Sun, 2014-04-06 17:45

Kedves Alexa89!
Nagyon örülök, hogy sikered volt vele és hogy ízlett! :)
Boldog születésnapot kívánok a párodnak és jó ünneplést!
Ikó

bkormos82
bkormos82 Sun, 2012-10-21 23:45

meg szeretne kerdezni hogy mire szolgal az a par csepp ecet? Valaszt elore is koszonom!

Alexa89
Alexa89 Fri, 2014-04-18 20:12

Nekem itt-ott csomós volt a karamell és szépen segített eloszlatni.

csele.regina
csele.regina Mon, 2012-10-22 11:41

Elméletileg lassabban köt meg tőle a karamell. Így fel lehet úgy szeletelni, hogy nem fog annyira gyorsan eltörni.

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Wed, 2012-04-11 21:30

Szia!
24 cm-esben. De benne van a receptben. :) Remélem, sikerülni és ízleni fog ... sok sikert hozzá!

szaszamadár
szaszamadár / szaszamadár Sun, 2011-02-06 14:28

elképesztően gyönyörű torta, az ujjaddal történteket viszont sajnálom, nekem is volt már szerencsém karamellhez, de én szerencsére azonnal meg lettem tőle szabadítva...:(

916
tojás 9 db
cukor 18 dkg
finomliszt 18 dkg
1 csipet
tojás 9 db
porcukor 22.5 dkg
étcsokoládé 15 dkg
margarin 30 dkg
cukor 22.5 dkg
margarin 0.25 ek
ecet 3 csepp