Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobtorta - fondant-nal díszitve

Dobtorta - fondant-nal díszitve
Dobtorta - fondant-nal díszitve
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta a sogórnőm születésnapjára készült. Igazából három felől szedtem össze a tortát: a krém a Eebra süti recepjéből van, a tészta a Bögrés sütemények könyvből, a fondant készítést pedig Kiskukától lestem el, akinek hálás köszönet érte. Érdemes megnézni csodálatos tortakölteményeit.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A fehér fondanthoz

A barna fondanthoz

A bordó fondanthoz

ajánlat

Ajánlom mindenkinek, aki szívesen lepi meg ismerőseit, szeretteit, gyermekeit saját készítésű különleges tortákkal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a fondant-okat készítsük el, mert könnyebb velük dolgozni, ha állnak pár órát. Kb. 2 kg porcukrot átszitálunk egy tálba (ez elég lesz mind a három színű fondant-hoz). Egy tálba pár evőkanálnyít teszünk, a közepébe mélyedést csinálunk (oda öntjük majd a zselatinos részt).
  2. A barna fondant-hoz átszitáljuk a kakaóport, és egy másik tálba ismét teszünk porcukrot, amelybe hozzátesszük a kakaóport, és abba is kis mélyedést csinálunk.
  3. Gőz felett a zselatint felolvasztjuk a vízben, hozzáadjuk a margarint és a mézet (a pirosnál az ételfestéket is).
  4. Ha elolvadt a margarin is, hozzáöntjük az előzőleg átszitált porcukor egy részéhez.
  5. Először kanállal, majd kézzel összedolgozzuk a masszát, addig adagolunk hozzá porcukrot, ameddig puha gyurma állaga nem lesz.
  6. Fóliába csomagoljuk mind a három színt, és félretesszük.
  7. A tészta készítésébe kezdünk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet (esetleg a kakaóport), összekeverjük, formába öntjük, és megsütjük.
  8. A krémhez 3 dl tejet elkezdünk melegíteni, egy tálba pedig összekavarjuk a csokis pudingport, 3 ek cukrot és 3 ek lisztet, majd 2 dl tejjel összekavarjuk, és a meleg tejhez öntjük.
  9. Egy lábasba melegítjük a margarint, hozzáadunk fél dl tejet, 1 ek kakaóport és 15 dkg porcukrot (még sose tudtam kimérni, 5 ek-al szoktam tenni).
  10. Mikor a puding kezd sűrűsödni, összeöntjük, és sűrűre főzzük.
  11. A torta összeállítása következik. Mikor a krém kihűlt, megkenjük a lapokat és az egész tortát körbe bevonjuk a krémmel. Betesszük a hűtőbe, és ha kicsit megdermedt a krém, akkor ammennyire lehet, annyira elsímítjuk a krémet az oldalán és a tetején.
  12. Porcukros felületen kinyújtjuk a fehér fondant-t, és a tortára tesszük, ügyelve, hogy  ne szakadjon el, ne gyűrődjön meg. Szépen körbeigazítjuk, a felesleget az aljánál levágjuk. (Erről is itt egy videó : bevonjuk a tortát fondant-tal )
  13. Kinyújtjuk a barna fondant-t, kb. fél centi széles csíkokat vágunk belőle, felszeleteljük akkora darabokra, hogy a torta aljától majdnem a tetejéig éje.
  14. Egy kis edényben kevés vízzel olvasztunk a fehér fondantból egy darabot, ez lesz a ragasztónk, és ezzel szépen felragasztgatjuk a torta oldalára a csíkokat .
  15. A bordó fondant-t kézzel sodorjuk "kígyóvá", majd kínyújtjuk oldalírányba, egyenesre vágjuk a szélét olyan 6-7 cm szélesre. Ezt a torta peremére fektetjük, hogy körbeérjen. Ezt is ráragasztjuk.
  16. A dobverőket két kisebb "kígyóból" készitem, a rózsa készítéséhez pedig itt egy kis videós segítség: Fondant rózsa készítése

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26cm-s tortaforma cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 787
elküldve: 1
receptkönyvben: 130
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

andymo

Mióta szakács: 2010.09.14.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fondant torta, DOBos torta, dob torta három féle fondant-nal bevonva

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

andymo
andymo / andymo Tue, 2013-04-02 11:49

szia!
Nutállával kend át a tortát kívülről tedd hűtőbe ha megdermedt a nutella rajta boríthatod fondanttal
valóban vannak pudingos krémek amiken megolvad a fondant akkor a kész tortát át kell kenni vajkrémmel vékonyan (porcukor+ habosra vert vaj fele fele arányba)

Hajnal0
Hajnal0 Tue, 2013-04-02 10:31

Szia! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mindenhol azt olvasom, hogy vajkrémmel bevont tortára lehet csak a fondant rakni, mert az keményebb állagú. De a te krémed pudingos, vagy ezért kell bele a Rama, hogy az keményítsen rajta? Ma sütnék nutellás tortát, és fondanttal vonnám be, és elbizonytalanodtam egy kicsit. :(
Köszi előre is a válaszod! :)

1390
tojás 9 db
cukor 1.5 bögre
finomliszt 3 bögre
cukrozatlan kakaópor 9 teáskanál
tej 11 dl
csokoládés pudingpor 2 csomag
cukor 6 ek
finomliszt 6 evőkanál
margarin 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
porcukor 30 dkg
zselatin 1 ek
víz 6 ek
margarin 1 ek
méz 2 ek
porcukor 700 g
zselatin 1 teáskanál
víz 6 tk
margarin 0.5 ek
méz 2 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
porcukor 700 g
zselatin 1 teáskanál
víz 2 tk
ételfesték 8 kávéskanál
margarin 0.5 ek
méz 2 teáskanál
porcukor 700 g