Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dödölle ahogy Anyutól tanultam

Dödölle ahogy Anyutól tanultam
Dödölle ahogy Anyutól tanultam
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tipikus vasi-zalai parasztétel, amit hagyományosan a vaddisznó-pörkölt mellé is adnak. Az viszont tény, hogy nálunk mindig főételként került az asztalra, és annak ellenére, hogy parasztétel, számomra ünnepnap volt, mikor anyu vagy mamám ezt csinálta, ritkán készítették. Kell ugyanis hozzá egy bizonyos tapasztalat (és jó fizikum a kikeveréshez), hogy az ember jól meg tudja csinálni, és -az otthoniakat idézve-  ne "máncsér" legyen, ne legyen nyúlós-ragadós, ehetetlen kása. Nekem is csak sokadszorra sikerült úgy, "ahogy anyu készíti".

Párom azért ezt az ételt is kicsit átértelmezte, így született meg az alábbi kép.

Párom: Azért, ha van valami hús, azt csinálhatnál mellé.

Én: Hurka jó lesz? Az van.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és annyi sós vízben, hogy egy ujjnyira ellepje, feltesszük főni.
  2. Mikor puhára főtt, leöntjük szinte minden levét, csak éppen egy picit hagyunk az alján (a többit megtartjuk, ha esetleg kellene, akkor legyen még). Megtörjük a krumplit, a lényeg, hogy nagyon kásás állaga legyen, de ne folyós. Amennyiben nagyon tömény lenne, kicsi vizet még adjunk hozzá.
  3. A lisztet egy száraz wokban (azért wok, mert abban nem ragad le, és egyenletesen pirul meg) átsütjük, míg világos zsemleszínű nem lesz. A krumplit gázon tartjuk, legalacsonyabb, legkisebb lángon, mert nem szabad kihűlnie. Kicsit megsózzuk pluszban.
  4. Ezt követően jön egy olyan edzés, amit nem egykönnyen felejt el a karom... Ugyanis a gáztűzhelyen kell egy fakanál segítségével a lisztet apránként beledolgozni a krumplipürébe, míg egy keményebb, nem ragadós tésztát kapunk, ez pedig nem kevés izomerőt igényel. Akkor jó, ha már az ember sír a megerőltetéstől. :D Vasemberek, illetve Vasladyk kikeverhetik szabad kézzel is, de a forró krumpli-forró liszt kombó nekem nem olyan vonzó, hogy beledugjam a kezem...
  5. A lisztet addig adagoljuk a krumplihoz, míg egy nem ragadós, jó állagú tésztát nem kapunk, amit kanállal lehet formázni. Ez nem mindig sikerül az embernek, elsőre szinte biztos, hogy nem, de ne adja fel senki, azt is majd megeszi valaki, mert értékelik a fáradozást.:)
  6. Miután a tészta elkészült, a lisztes wokot kimosva/másik wokban zsíron picit megpirítjuk az apróra vágott vöröshagyma felét, és a tészta felét galuskákra szaggatva (ehhez csak egy kanál kell, semmi más, nem kell túlcifrázni) ebben a hagymás zsírban megpirítunk. Addig csináljuk ezt a pirítást, míg kívül szép kérget nem kap a dödölle és a hagyma üvegesre, karamell-színűre nem pirult. Ekkor jöhet a wokba a következő adag.
  7. Azért javaslom a wokot, mert eddig ez az egyetlen olyan főzőalkalmatosság, amiben nem égett le, szép kérget kapott a dödölle, és a liszt sem pirult meg nagyon. Amennyiben köret, nem kell semmit túlcifrázni, egyből tálalható, amennyiben pedig főételként szeretné valaki enni, annak javaslom rá a fokhagymás tejfölt.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 51 011
elküldve: 6
receptkönyvben: 117
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

A'la Bella

Mióta szakács: 2013.03.17.
75 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

dödölle, burgonyás falatok, őrségi dödölle, vasi dödölle

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Thu, 2018-01-18 17:12

Jaj de jó! Eddig a gánca nevű borzalmat ismertem, ami abból áll, hogy a tört krumpliba beleszórják a lisztet oszt' jó napot. Én bizony ki se próbáltam és elkönyveltem, hogy ehetetlen. És bodogság van, mert látom, hogy pirított liszttel milyen finom lehet! Tehát dödölle forever... :)

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Tue, 2014-01-07 19:22

Kedves Bella!
Az előbb még csak nem is üdvözöltelek, ezért most pótlom. Egy félreütésen múlt az egész. Örülök, hogy ilyen fiatalok is felfedezik a régi ízeket, mert ez bizony nagyon szegényes volt abban az időben. Annak ellenére én is nagyon szerettem, amikor a nagymamám csinálta. A maradékot eltette egy kis lábasba és másnap a sütőben felmelegítette és akkor volt a legfinomabb.
Kívánok sok energiát a jó főzéshez! Üdv..Marika mama

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Tue, 2014-01-07 19:06

Én nem így csináltam eddig, mert nem pirítottam meg a lisztet, de ez sokkal jobb íztű lehet a pirítástól. Ki fogom próbálni.
A mi környékünkön ezt krumpli kásának hívják és tepsibe terítve egy kicsit még átsütik, majd hagymás zsírral, vagy sült kolbász karikákkal meghintve tálalják.

282
burgonya 40 dkg
finomliszt 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
sertészsír 1 ek