Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dödölle Lizinka konyhájából

Dödölle Lizinka konyhájából
Dödölle Lizinka konyhájából
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy a dödöllének számos variációja van fent a neten.  Azt is tudom, hogy sokan el tudják készíteni. Nagymamám Zalából származott, és a dödölle készítés mestere volt. Mi mindig "laspolva" ettük. Én inkább ezt a tálalási módot szeretném megosztani.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megtisztítjuk, és felkockázzuk. Feltesszük főni annyi vízben, amennyi épp, hogy ellepi. Sózzuk.
  2. Amíg fő a burgonya, a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, és bő, forró olajban aranybarnára pirítjuk.
  3. Amikor a burgonya puha, kézi krumplinyomóval összetörjük a vizében. Visszatesszük a tűzre, és annyi lisztet főzünk bele, hogy szép, ragacsosan sűrű krumplis masszát kapjunk.
  4. Fakanállal a kívánt mennyiséget egy tálra merjük.
  5. Egy evőkanalat belemártunk a pirított hagymás olajba, majd a kanál olajos fokával szétlapítjuk a krumplis masszát. Hogy ne ragadjon, ismételten olajozzuk a kanalat. A mélyedések így megtelnek kevéske hagymás olajjal. Ezután egy villa segítségével meghintjük pirított hagymával.
  6. Forrón tálaljuk, és tejföllel meglocsolva fogyasztjuk.
  • elkészítettem: 150 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 212
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
392 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zalai dödölle, pirított hagymás dödölle tejföllel, dödölle pirított hagymával, pirított dödölle hagymával

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kosajozsef84
kosajozsef84 Sat, 2019-11-02 18:13

Lizinka kedves ! ez majdnem dödölle ! az anyósom tót nemzetségből való volt és náluk a a dödöllét "ganca" néven emlegették . ami a fotón van dettó úgy készült csak a tányéron elterítve "pepka " ( pép ) . viszont ha kiszaggatták akkor lett ganca a neve . kiszaggatva , sütőben kicsit pirítva volt a legfinomabb. volt amikor a kész gancára kevéske őrölt pirospaprikát is szórtam csak úgy kísérlet kép és bizony nekem úgy még jobban ízlett . kipróbálásra ajánlanám másoknak is .

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2019-11-03 18:02

Kedves József!
Én a dödöllét többféleképpen készítem. Hol így ahogyan a képen látszik, hol úgy, hogy pirított hagymás zsírba szaggatom és tepsiben sütöm, de készítettem csak olajba (zsírba) kiszaggatva és lepirítva is. A fiam például erre sajtot reszel (???!!!) Mostanában tejföllel esszük minden formában. Az Ön által leírt ganca névvel a szlovák gasztronómiai napokon találkoztam. A pepka szót még nem hallottam. Köszönöm, hogy megosztotta ezeket az információkat! További szép napot kívánok!
Andi

psyche
psyche Wed, 2018-02-28 08:57

Ez nem egy tálalási mód, hanem egy készítési fázis - nálunk lapítottnak hívták. Innen, a tányérról szaggatta nagymamám a forró zsírba.

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Wed, 2018-02-28 16:57

Szia!
Nálatok készítési fázis, mert innen még szaggattátok a forró zsírba. Nálunk viszont tálalási mód, mert így tettük asztalra és így forrón laspolva, megtejfölözve ettük. Ahány ház, annyi szokás!! További jó sütés-főzést! Andi

mevera
mevera Tue, 2017-01-10 10:29

Nagyanyám Komárom megyéből mindig így készítette-tálalta, és krumpli kásának hívta ezt az egyszerű ételt. Máig szeretem.

500
burgonya 6 közepes db
1 kk
vöröshagyma 1 nagy fej
napraforgó olaj 4 ek
finomliszt 18 dkg
tejföl 4 ek