Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dolka

Dolka
Dolka
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Dolka Felvidéki finomság, furcsa módon mégsem apai nagyanyámtól tanultam (aki a Felvidéken született), hanem anyukám anyjától (aki Lepsényben jött erre a Világra attól az anyukától, aki Káptalantótiban született, ahol én most élek - egészen más motiváció okán!). Nem tudom hol tanulta a Dolkát ez a nagyanyám.
Csak és kizárólag köcsögös szilvalekvárból szabad készíteni!
Gyerekkorom egyik legkedvesebb gasztronómiai emléke, amikor nagyanyám Dolkát tálalt. Nagyon-nagyon finom, és enni is tudni kell! Késsel-villával, billeg, majd meglátjátok!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Tartalmas leves után.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztből, cukorból, 1 tojásból, az édesítő tablettákkal, a csipet sóval, a vajjal, a tejjel a foszlós kalácsnál leírtak szerint kelt tésztát készítünk.
  2. Duplájára hagyjuk kelni.
  3. Hurkát formálunk  a tésztából és a hurkát szeletelve tenyérnyi korongokat formálunk.
  4. Zománcos tepsibe helyezzük a korongokat, újra kelesztjük.
  5. A második tojást felverve, megkenjük a korongokat, amelyek a kelés után már inkább lapos zsemleformát mutatnak.
  6. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük a zsemléket, hagyjuk kihűlni.
  7. A zsemléket hanyatt fordítjuk (lapos felük felfelé), köcsögös szilvalekvárral megkenjük.
    http://www.nosalty.hu/node/1432
  8. Villával összetört túrót merünk a lekvárra, a villával a lekvárra nyomkodjuk.
  9. Jön a tejföl: kiskanállal tejfölt kenünk a túróra.
  10. Teaszűrővel porcukrot szórunk a tejfölre.
  11. Megesszük - Isteni!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 63 571
elküldve: 3
receptkönyvben: 419
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: 4

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judit71
Judit71 Sun, 2015-10-18 22:21

Ildikó neve nekem mindig garancia a jó receptre! Most sem csalódtam! Köszönöm a receptet!

Edina641212
Edina641212 Mon, 2015-10-12 17:17

Kedves Ildikó!
Nagyon nagy örömet okoztál , hogy feltetted ezt a receptet. Nagymamám fantasztikusan tudta elkészíteni, de sajnos nem hagyta ránk a módját. Évtizedek óta kerestem, hátha megtalálom valahol, és most sikerült. Nagyon köszönöm, a napokban ki fogom próbálni! Üdv: Edina

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2015-10-12 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.11. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2015-10-11 02:17

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

lilibe
lilibe Sat, 2015-10-10 19:12

Most készült el, a lényeg, hogy csak a szilva van benne. Nagy lábas, de ami a gázsütőbe befér. Az aljába kb 2 dl 10 %-os ecet, ill ezzel az oldalát is át kell öblíteni. Bele a kimagozott szilva (én apróbbra szoktam vágni, nem csak felezni) és 6-10 órát - a nedvességtartalomtól függően közepes hőfokon sütögetni. Megkavarni csak a tetejét szabad, az aljára ne nyúljunk. Akkor kész ha szép sötét színű és a héjdarabkák összecsavarodtak (szerencsére a konyhai gáz nálam átalánydíjas :-)) Forrón üvegekbe raktam és csavaros tetővel zártam. Cukor nélkül is finom, és gyakorlatilag korlátlan ideig elállna (Nem rég az egyik polc sarkában találtam 8 évvel ezelőttit, egy baj volt, nehezen jött ki az üvegből.

Efuka
Efuka Tue, 2010-11-30 15:49

a 3 kg szilvabol kb felkilo szilvalekvar lesz, ez a plane benne, negyon kemenyre kell fozni, ha lehet rezustben es csak nagyobb mennyiseggel ajanlott foglalkozni, nagyon idoigenyes... nagyanyaink igy keszitettek anno

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-18 19:50

Biztosan nem lesz egy kicsit sok az a "3 kg" lekvár? Ez gondolom csak elírás lehet. De a receptet mindenképpen kipróbálom valamikor biztosan!

zizz
Kácsor Szilvia / zizz Thu, 2010-03-04 19:39

Szia. Mit jelent ez a "köcsögös szilvalekvár"? nagyon izginek hangzik a recept, de ezt nem tudom prezentálni, max a boltban tudom megvenni. Vagy várjam meg a szilvaszezont ás főzzek szilvalekvárt amit köcsögbe kell eltenni? Annak a receptje is megvan?
Üdv: z

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-03-04 19:44

Szia Zizz!
Ha a hozzávalóknál rákkatintasz a köcsögös szilvalekvárra, akkor felhozza annak a receptjét.
Üdv:
Eszter

731
finomliszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
cukor 1 ek
tojás 2 db
vaj 5 dkg
édesítőszer 12 db
tej 3 dl
1 csipet
szilvalekvár 40 dkg
tehéntúró 25 dkg
tejföl 4 dl
porcukor 2 dkg