Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dorogi-kifli

Dorogi-kifli
Dorogi-kifli
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyszüleimtől eltanult házi, kelt kifli, amely külön sarkot bérel az egész család vérkeringésének központjában. Bővebb történet és fázisfotós recept a blogomon.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet melegítsük fel, a margarint, cukrot, sót és mézet pedig alaposan keverjük össze.
  2. A felmelegedett tejet (akkor jó, ha már kicsit túl melegnek érezzük, de még nem okoz fájdalmat benne tartani az ujjunkat) öntsük rá a margarinos mixre, és keverjük össze, amíg minden fel nem olvad benne, és testhőmérsékletűre nem hűl.
  3. Morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk pihenni 5 percig, majd adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Ez körülbelül 1 és 1,5 kiló között fog mozogni, a lényeg, hogy a tészta már ne ragadjon a kezünkhöz vagy az edényhez.
  4. Az összeállt tésztát rakjuk gyúródeszkára, és dagasszuk körülbelül 10 percig, pihentessük 15-20 percig, majd újra gyúrjuk át, és tegyük melegebb helyre teljesen megkelni.
  5. A megkelt tésztát picit dolgozzuk át, majd osszuk 8 egyenlő részre, és ezekből nyújtsunk 3-4 mm vastag korongokat.
  6. A tésztalapokat osszuk még négyfelé, és a cikkeket kicsit még hosszában megnyújtva, valamint a széles oldalát is kihúzva, tekerjük fel az imént említett oldalról, így megkapva a klasszikus kifliformát.
  7. A megformázott kifliket pakoljuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és konyharuhával letakarva kelesszük még egy utolsó 15 percig, majd kenjük meg őket egy kicsi vízzel, utána pedig felvert tojással. Opcionálisan megszórhatjuk őket szezám- vagy köménymaggal.
  8. 200 fokon előmelegített sütőben süssük őket szép pirosra.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 780
elküldve: 0
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

iceScream

Mióta szakács: 2018.01.22.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: zsemle, hamburger-buci, briós, édes leveles, pita, bagel, perec, buci, croissant, burek

egyéb elnevezések

Édeskifli, Kelt kifli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1429
tej 5 dl
finomliszt 1 kg
margarin 15 dkg
cukor 15 dkg
friss élesztő 5 dkg
méz 1 teáskanál
1 kávéskanál
tojás 1 db