Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Drezdai kalács

Drezdai kalács
Drezdai kalács
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Készült a Szakácsok könyve receptje alapján. Ebből a mennyiségből 2 db 950 grammos kalácsunk lesz.

 

hozzávalók / 4 adag

A gyümölcsökhöz

A kovászhoz

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A "gyümölcsökhöz" címszó alatti hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és egy napig állni hagyjuk. Mennyei illata van!:)
  2. Elkeverjük a szárított élesztőt a liszttel, hozzáadjuk a langyos tejet és a cukrot. 15 percig dagasztjuk, majd hűtőben, letakarva min. 30 percet kelesztjük.
  3. A tésztához elkeverjük a lisztet, a sót és a mézessütemény fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a tejet, a tojást, a tojássárgákat, a cukrot, a krémsajtot és lágy tésztát gyúrunk belőle. Beledolgozzuk a kovászt, amivel 5 percet dagasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott marcipánt és dagasztjuk. Belegyúrjuk a vajat, hozzáadjuk a citromhéjat, vaníliát. Összedolgozzuk. Végül belevegyítjük az illatos gyümölcsöket. Letakarva 30 percet pihentetjük.
  4. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra (gáz: 6-os fokozat). Sütőpapírral kibélünk 2 db szögletes kenyérformát. A tésztát két részre osztjuk és a fomákba igazítjuk. 5 percig pihentetjük, majd sütőbe tesszük.
  5. 175°C-ra ( gáz: 4-es fokozat ) csökkentjük a hőmérsékletet és 50 percig sütjük.
  6. Rácson hagyjuk hűlni. Miután teljesen kihűlt, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük és porcukorral megszórjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 272
elküldve: 8
receptkönyvben: 320
elkészítve: 4/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács marcipánnal és aszalt gyümölcsökkel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Julcsikacska
Julcsikacska / Julcsikacska Mon, 2012-11-05 16:22

Nagyon finom! A dupla adag nem sokáig húzta nálunk... :) Nekem is morzsálódott kicsit, de idén karácsonykor is ez lesz a reggeli! :) Köszönet a receptért!

lindros
lindros Mon, 2011-12-19 19:16

Elkészült. Ízre nagyon jó, viszont szeletelés közben rettentően morzsálódik (szétesik). Sajnálom, pedig minden mennyiséget, lépést betartottam. Elképzelhető, hogy egy kis állás után "összeszedi magát"- Remélem.

lindros
lindros Mon, 2011-12-19 12:34

Most van a sütőben! Remélem külsőleg olyan lesz mint a képen. Az íz pedig az elképzelt, fenomenális.

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA Thu, 2008-12-18 10:38

Szia Ildikó!

Köszönöm a kedves soraid!:)

Pákosztos Macska (Millie) Panettone-jánál olvastam: "A kovász savas karakterének köszönhetően tovább (akár két hétig is!) eláll a kalács."

Engem minden érdekel, ami No Salty, de én inkább No Salty Ehető Ételkiállításra mennék szívesen!:)
Petra, Te mint a No Salty háziasszonya mit szólsz az ötlethez?

Szintia

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2008-12-18 10:12

Kedves Mennyei Szintia!
Konkrétan azt akartam csak megtudni, hogy ez egy sokáig elállós kalács-e, megnéztem hát a Szakácsok könyvében is, hátha onnan megtudom!
Nos: nem tudtam meg, de most már nem állhatom meg szó nélkül azt a nagyfokú sértődöttségemet, aminek oka, hogy odáig züllött a magyar gasztronómia, hogy megjelenhet egy ilyen könyv egyetlen magyar szakács nélkül! Szerencsétlen Gundelek és a többiek! Mivé lett a sok-sok fáradozás!
Szerénytelenül állíthatom, hogy a Te kalácsod és a Te fotód néhány nagyságrenddel különb a könyvben lévőnél! Büszke vagyok Rád!
Olinak már említettem, most közhírré teszem azt a gondolatomat, hogy kellene rendezni évi rendszerességgel NOSALTY ételfotó-kiállítást, ahova meghívhatnánk a barátainkat, megkóstoltatnánk remekeinket, népszerűsítenénk az oldalunkat.
Mit gondoltok?
Ildikó

2374
mazsola 250 g
aszalt sárgabarack 150 g
kandírozott papaja 80 g
kandírozott citromhéj 60 g
kandírozott narancshéj 120 g
rum 1 ek
mandulapehely 120 g
vanília kivonat 2 teáskanál
víz 3 evőkanál
citromhéj 1 citromból nyert
rétesliszt 200 g
instant élesztő 15 g
tej 150 ml
porcukor 15 g
rétesliszt 250 g
1 tk
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
tej 90 ml
tojás 1 db
tojássárgája 4 db
porcukor 20 g
krémsajt 20 g
marcipán 140 g
vaj 150 g
citromhéj 2 g
vanília kivonat 5 csepp
vaj 250 g
porcukor 250 g