Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dunahullám meggyes krémmel

Dunahullám meggyes krémmel
Dunahullám meggyes krémmel
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még főiskolás koromban ismertem meg ezt a sütit. Akkor ugyanis a vasárnap egyet jelentett a szülőktől, szerelmünktől való búcsú szomorúságával, ill. azzal az izgalommal, vajon a szobatársaink milyen élményekkel, és főként milyen a szülők által alkotott remekművekkel térnek vissza a koleszba. A hajdúböszörményi szobatársam édesanyja gyakran (bár szerintem nem elég gyakran) örvendeztetett meg minket ezzel a sütivel. Első hallásra bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnik az elkészítése, de az ízélmény mindent kárpótol! Már régebben is kísérleteztem egy hasonló sütivel, ami puncsos meggyes névre hallgatott, és a különbség a Dunahullám és a puncsos meggyes között, hogy az egyszínű tésztából készül, puncsos pudingos krémmel. Úgy gondoltam, muszáj elkérnem Edit barátnőmtől édesanyja eredeti receptjét, hogy a kislányommal és a párommal is megismertethessem az igazi Dunahullám ízét. Ennek eredménye ez a hétvégi alkotás, ami mindannyiunknak nagyon ízlett. Remélem, nektek is fog. :-)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a piskótát: a margarint a fruktózzal (porcukorral), vanília kivonattal (vaníliás cukorral) habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
  2. Beleadagoljuk a tejet, beleforgatjuk a tojások felvert habját, majd óvatosan beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is.
  3. A tésztát kétfelé osztjuk, a felét a margarinnal kikent tepsibe öntjük, majd a tetejét megszórjuk a magozott meggyel. A maradék tésztába belekeverjük a 2 ek cukrozatlan kakaót, és a meggy tetejére kanalazzuk a sötét tésztát is. Megpróbáljuk óvatosan, egyenletesen eloszlatni rajta.
  4. A tésztát előmelegített sütőben tűpróbáig készre sütjük.
  5. Eközben elkészítjük a krémet. A pudingport a 2 dl meggylével felfőzzük, kihűtjük (ne zavarjon meg, hogy 1/2 l tejjel javasolják készíteni a pudingokat, ez egy sűrű, zselés krém lesz).
  6. A margarint a porcukorral robotgéppel összehabosítjuk, majd a pudingos-meggyes krémmel egyneműsítjük.
  7. Amint a piskóta kihűlt, egyenletesen rákenjük a meggyes krémet, és újra hűtőbe tesszük.
  8. A csokimázhoz a hozzávalókat alacsony hőfokon összemelegítjük, majd a kihűlt, hideg krémre tesszük. Tetejére villával hullámokat rajzolhatunk, hogy még szebb legyen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 815
elküldve: 8
receptkönyvben: 417
elkészítve: 15/24
Facebookon megjelent: -

szakács

NovakAndi

Mióta szakács: 2011.07.12.
48 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Dunahullám, meggyes Dunahullám, meggyes-pudingos süti

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

comite
comite / comite Sun, 2012-02-19 15:22

Köszönöm a receptet. Nagyon finom és igazán mutatós süti lett belőle.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2012-02-07 11:27

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.02.06. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

lizureka
g.sz.reka / lizureka Mon, 2012-02-06 17:31

Húúúúú, ez annyira, de annyira jól néz ki, hogy még a héten meg kell csinálnom. :o) Szerinted ha csatos tortaformában is elkészíthető? Szerinted akkor is ekkora mennyiségeket kell felhasználni? Köszi a választ! Réka

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Mon, 2012-02-06 17:53

Kedves Réka, szerintem igen, de akkor biztonsan kevesebb mennyiség kell. Ha mondjuk 26 cm-es csatos tortaformában készíted, akkor én kb. 25 dkg lisztből készíteném ill. ehhez arányosítanám az egyéb hozzávalók mennyiségét.
Sok sikert! Andi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-02-06 11:05

Kedves NovakAndi!

Nagyon aranyos a történeted, / a jó sütit ,nem tudják az anyukák eleget sütni, ez igaz :-)) / , a süti pedig már a képről látni, hogy csodás és finom lehet! :-))
Elmentettem, elkészítésre besorolva, nagyon köszönöm. :-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

bibka74
bibka74 Mon, 2012-02-06 08:19

Ó,de tökéletes süti!!Már most meg tudnám enni!!
Köszi,hogy feltetted,én pedig mentettem!
Üdv.:bibka74

799
tönkölybúza liszt 40 dkg
gyümölcscukor 20 dkg
margarin 25 dkg
tojás 4 db
tej 10 ek
sütőpor 0.5 csomag
vanília kivonat 1 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
meggy 70 dkg
margarin 1 ek
epres pudingpor 1 tasak
meggylé 2 dl
margarin 25 dkg
gyümölcscukor 20 dkg
étcsokoládé 25 dkg
vaj 5 dkg
habtejszín 1.5 dl