Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dupla kekszes cheesecake

Dupla kekszes cheesecake
Dupla kekszes cheesecake
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen volt már, hogy volt szerencsém eredeti amerikai cheesecakehez, ami már akkor elbűvölt, amikor a nevét meghallottam. Azóta itthon sokszor vadásztam (étteremben, vagy házhozszállítással is próbálkoztam), de közel sem ettem olyan finomat. Az, hogy én magam kísérletezzek, eddig nem jutott eszembe, pedig úgy szeretek főzni, hogy több receptből kreálok egy sokadikat. Most is így készült, a töménytelen recept közül nem tudtam eldönteni, melyik lehet az, ami ugyanolyan lesz, mint amit anno kóstoltam.
Egy komplett nagybevásárlás (szinte minden hozzávaló, amit bármelyik recept megemlített) és 8-10 recept áttekintése után vettem egy nagy levegőt és elkezdtem összekutyulni a dolgokat.
Ami a végeredményt illet, valami csodálatos lett. A két színű kekszréteg esztétikailag is jól mutat, de ízben és állagban is passzol, ahogy a durvára tört keksz fölött a világos réteg beissza a masszát. Könnyű elkészíteni is, bátortalanabbaknak is bátran ajánlom! :) Tömör, kellően sajtos és nem túl édes verzió, remélem mindenkinek ízleni fog, aki elkészíti.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Én málnaszósszal készítettem, amihez friss málnát cukorral összerotyogtattam teflonserpenyőben, vaníliával és lime lével ízesítettem. 10-15 perc lassú tűzön, és jól be is sűrűsödik. Itt nem használtam mennyiségeket, kísérletezzen mindenki bátran!
Ajánlható még áfonya, karamell, citrom vagy lime-öntettel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a sajttorta 'alapját' készítjük el. Ehhez a kakaós kekszet zacskóba töltjük és összetörjük durvára klopfolóval, majd még majd 50 g darált háztartási kekszet teszünk hozzá.
  2. A vajat felolvasztjuk és a felét hozzákeverjük, a másik felét pedig a maradék 250 g darált háztartási kekszhez öntjük.
  3. Egy (teflonos) 26-28 cm-es csatos tortaformába tömörítjük (pl. egy pohár aljával) a vajas - kakaós kekszmorzsákat, 160 fokos sütőben 10 percig sütjük. Megvárjuk míg legalább langyosra hűl, a háztartási kekszes masszát ráterítjük, alaposan lenyomkodjuk és mehet vissza újabb 10 percre a sütőbe.
  4. A sajtkrémhez a mascarponét, a sajtkrémet, a tejföllel összekeverjük és hozzáadjuk a cukrot (nem is tudom, miért csináltam fele-fele cukorral, talán azért, mert nem tudtam dönteni), valamint az étkezési keményítőt.
  5. A krémbe belekaparjuk egy vaníliarúd belsejét, ízlés szerint reszelt citromhéjat adunk hozzá (én saját szárított citromhájat használtam, kb. 3 teáskanálnyit). Mivel nincsen édes só nélkül, egy pici sót is belecsippentünk.
  6. Amint a cukor jól feloldódott, egyesével alaposan elkeverjük a két tojást a krémhez. ( Én végig kézi habverővel dolgoztam, de jól alaposan kikevertem mindent. Több helyen elektromos habverőt ajánlottak, de én szerettem volna, ha az az igazi amerikai tömör gyönyör sikeredik és nem lesz túl könnyű. )
  7. A kihűlt kekszes alapra öntjük a krémet, majd 50-60 perc alatt készre sütjük a 160 fokos sütőben a tortát. Félidőben el lehet forgatni, hogy a teteje egyenletesen süljön. Illatra érezni fogjuk, ha készen van, imádnivaló! Akkor az igazi, ha 'bőrös' a teteje, nem ég meg sehol és remeg, ha kicsit megmozgatod, de nem folyós.
  8. A tortát, miután kihűlt, legalább egy éjszakára hűtőbe kell tenni, de ha egy napot áll, az ízek még jobban összeérnek. A tortaformát késsel körbevágjuk, lecsatoljuk és már szeletelhető is a legfinomabb cheesecake :)
  9. Tálalás előtt valamilyen öntetből kb. két evőkanálnyi kerülhet rá, díszítésül pedig mentalevél.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26-28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 35 493
elküldve: 6
receptkönyvben: 376
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Dzsorsi

Mióta szakács: 2010.03.13.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

dupla kekszes sajttorta, amerikai sajttorta dupla kekszréteggel, torta, cheesecake

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Amerelly
Amerellina / Amerelly Sun, 2013-01-06 02:45

Kedves Dzsorsi!

Én most készítettem el. Bevallom az aljához nem szeretek semmilyen készterméket használni, ezért az általam már korábban elkészített Olasz túrótorta alapjával csináltam, amit nem kellett előre kisütni. A sajtkrém részét a te leírásodat követve hajtottam végre és elég jónak néz ki. Még most pihen csak a hűtőben, de reményeim szerint jól sikerült. A leírásodnak megfelelt az állapot, amikor kivettem a sütőből. Ajándékba adom, remélem elnyeri ízlésüket. Ez majd holnap kiderül.

A máznak az íze már akkor nagyon jó volt mikor a formába öntéskor belekóstoltam, remélem jó lett!

Üdv
Amerelly

dzsorsi
Dzsorsi / dzsorsi Wed, 2014-01-08 20:13

Szia Amerelly,

Először is elnézést, hogy 1 év csúszással válaszolok, de nem voltam túl aktív felhasználó, csak böngésztem.
Örülök, hogy ízlett a málnaszósz, ha még emlékszel, írd meg sikere volt-e a tortának :)
Belinkelnéd nekem a túrótorta tésztáját? Érdekelne, az milyen. Passzolt a tésztával?

Üdv, Orsi

dzsorsi
Dzsorsi / dzsorsi Sun, 2011-10-23 23:03

Kedves Petrusek,

Sajnos csak most olvastam a hozzászólásod, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a torta és leginkább azt, hogy alkalomra készült volna.
Ettől függetlenül azt azért megírom, hogy nem béleltem ki a tortaformát papírral sem és nem volt kizsírozva/lisztezve sem. Azt viszont kifelejtettem, hogy teflonos tortaformát használtam, lehet ilyen jellegű volt a probléma. A sütési idők, egyebek betartása mellett nem szabadott volna, hogy így tönkremenjen - viszont én semmiképp nem fordítottam volna meg. A tészta attól lágyabb, mint hogy elbírja a saját súlyát fejjel lefelé.

Remélem, azért nem vettem el a kedved végérvényesen és még megpróbálkozol majd vele - illetve remélem, legalább kikanalaztátok...

Petrusek
Petrusek Tue, 2011-10-18 21:00

Szia Dzsorsi!
Következő kérdésem lenne. A tortaformát nem béleled ki semmivel? Nem fog leragadni az alja?
*update*
Sajnos leragadt, de úgy hogy mikor óvatosan megfordítottam az egész torta eltört. Fuccs a szülinapi tortának!

dzsorsi
Dzsorsi / dzsorsi Sun, 2010-10-10 13:41

tejszínes krémsajt:
Eredetileg beleírtam, de lehet, hogy a reklám miatt "moderálták ki" - én a Te**o saját márkás light változatát használtam. A Camping lehet, hogy erős kicsit - esetleg abból is a light lehet megfelelőbb. Gyárilag mindenhol a Philadelphiát ajánlják - ami nagyon finom - de nekem bejött ezzel az olcsóbb márkával is :)

Köszönöm a kedves hozzászólásokat, remélem, megírja valaki a véleményét, ha kipróbálta!!!
Kellemes sütögetést!

sztaniszilvi78
sztaniszilvi78 Fri, 2010-10-08 15:52

Szia nagyon guszta a sütid lehet hogy hülye kérdés de a tejszínes krémsajt az milyen csomagban kapható és Te hol veszed?

941
mascarpone 500 g
krémsajt 250 g
tejföl 175 g
tojás 2 db
étkezési keményítő 2 evőkanál
vanília 1 db
citromhéj 3 teáskanál
1 csipet
porcukor 10 dkg
cukor 10 dkg
keksz 200 g
háztartási keksz 300 g
vaj 20 dkg