Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Duplán kakaós golyóvár

Duplán kakaós golyóvár
Duplán kakaós golyóvár
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Íme elkészült a korábban már feltöltött Fahéjas golyóvár párja. Valami szuper dolog ez is, hasonlóan agyon tudnám méltatni anyuka szempontból, mert nem eszeveszett cukros, ellenben nagyon érdekes, már összerakni is külön program, egy igazi gyerekkedvenc.
Ihletadó oldalak: Portakal Ağacı, Cafe Derin's

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A golyók közepébe és bevonásához

A csokoládészószhoz

ajánlat

Bátran kombináljuk a várakat és az önteteket, hiszen a kakaó-vanília, fahéj-csokoládé párosokból sem sülhet ki rossz. Rejtsünk a kis golyók közepébe diót, mogyorót, mandulát, csokoládédarabokat, esetleg kandírozott, aszalt gyümölcsöt. Az eredmény magáért fog beszélni!
A karácsony ugyan nem az én posztom, de mit szólnátok egy mindenféle fent említett kincsekkel telepakolt mézzel locsolt fahéjas várhoz? Szerintem ez is egy: Ó, igen!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, közben a vizet fokozatosan adagoljuk. 15 percig letakarva pihenni hagyjuk.
  2. Az idő letelte után a tésztából 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk, melyeket meghempergetünk a cukros kakaóban, és a vajjal vagy margarinnal kikent kuglófformába sorakoztatunk (ezek a kis építőköveink a várunkhoz :). Az összes vagy néhány golyó közepébe elrejthetünk tetszés szerint a fent említett tölteléket.
  3. Előmelegített sütőben sütjük. Végezzünk tűpróbát!
  4. Pár percig hűlni hagyjuk, majd a formát lefedjük egy tányérral, és ráborítjuk a kuglófot, aminek tetejére újabb tányért (tálcát) helyezve visszafordítjuk.
  5. Az öntethez a kakaóport és cukrot masszává keverjük a vízzel. Hozzáadjuk a vajat, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, majd forrásig folyamatosan kevergetve melegítjük (nem forraljuk!).
  6. A tüzet elzárjuk, és ha úgy akarjuk, már mehet is a süteményre - kb. a felét elegendő rácsorgatni a többit hagyjuk meg mártogatáshoz (ha közben túlságosan besűrűsödött melegítsük fel egy kicsit).
  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 903
elküldve: 41
receptkönyvben: 718
elkészítve: 6/27
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós majomkenyér, chocolate monkeybread, kakaós kelt kuglóf

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2012-10-31 17:43

Engem ez a vár az aranygaluskára emlékeztet. Azt is lehet variálni kívül-belül. Nagyon szeretjük egy tartalmas leves után. Üdv: Éva

Sunaj
Sunaj Wed, 2012-10-31 13:04

Én arra lennék kíváncsi, hogy a pohár mérete mekkora vagy kb. hány deka liszt kell bele? Üdv. Sunaj

femih
femih Sat, 2012-08-04 12:57

Ma elkészítettem, bár kicsit változtattam rajta, mert nem volt szárított élesztő és tejpor itthon.
Kb 2.5 dkg friss élesztőt tettem bele, a tejport pedig tejjel helyettesítettem.(Természetesen így vizet nem tettem bele.) Az eredmény így is nagyon finom lett. A golyókat nutellával töltöttem.
Szép, egyszerű és nagyon finom. Köszönöm szépen!

AnaCryson
Sylvi / AnaCryson Thu, 2012-07-26 16:20

Hú, ez nagyon jól néz ki, minél hamarabb megcsinálom! :) Két kérdésem lenne:
1, a szárított élesztő, az a normál, kocka alakú, vagy por állagú? Ha utóbbi, akkor a kocka is jó bele? Abból mennyi kell?
2, A tejpor, az a tejpor, amit a kávéba is rakunk?

Köszönöm a válaszokat, és bocsi, ha értetlennek tűnök, de eléggé kevés a gyakorlatom sütésben, főleg ezekkel a hozzávalókkal. :)

Ana

szteri
szteri / szteri Sat, 2012-01-21 13:03

Kedves Elif!
Mai ebedre keszitettem el a Golyovarat. Csokiszosszal es tejszinizü pudingbol keszült szosszal. Imadja a csalad!!! Nagyon szepen köszönöm a receptet! Szteri

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-11-25 21:38

Kedves Elif!Azóta sikerült, igaz,nem írtam meg az alkotásom sikerét, de az volt, Neked köszönhetően! :-))Éva-Anyóca

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-11-25 15:02

Kevdes gregoreva, bizony elsőre is tutti sikerül, nekem konkrétan a fahéjas verziója volt a legelső, ez pedig a 2., szóval hajrá! Elnézést a késedelmes válaszért! Üdv: Elif

animoni
animoni / animoni Tue, 2010-11-16 09:09

Szia!
Összefut a nyál a számban:-) Ezt feltétlenül ki kell próbálnom!!
Kérdés: Mekkora a kuglóf formád? Nekem csak az a kapcsos fajta van, ami 26cm átmérőjű. Az arányok miatt lennék kíváncsi.

Üdv:animoni

Milyen nyelvezetű a két ajánlott oldal?

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-11-25 15:00

Kedves animoni, ez egy normál egyenméretű nagy fém kuglófformában készült, de szerintem teljesen jó lesz hozzá a tiéd is! Az ajánlott oldalak törökül vannak. Elnézést a késői válaszért! Üdv: Elif

1110
finomliszt 4 bögre
tojás 1 db
napraforgó olaj 0.5 dl
sütőpor 1 kk
instant élesztő 20 g
1 csipet
tejpor 3 ek
porcukor 0.5 bögre
víz 2.5 dl
csokoládé 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
porcukor 2 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
cukor 0.5 bögre
víz 15 ml
vaj 2 ek
vaníliaaroma 1 teáskanál