Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ecetes gomba Mikibácsitól

Ecetes gomba Mikibácsitól
Ecetes gomba Mikibácsitól
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most, májusban van a sárga gévagomba szezonja. Most olcsó, nálunk 1000 Ft kilója, ilyenkor készítem el az éves ecetes gomba készletemet. Én majonézes salátákhoz használom fel, vagy masszívabb húsokhoz fogyasztom, ezeket jól kiegészíti az ecetes gomba csípős-savanykás íze. Természetesen másféle, kemény húsú gombából is elkészíthető, és a fűszerezés is variálható. A gévagomba azért is megfelelő erre a célra, mert jól őrzi kellemesen harapható állagát. Hűtőben tartom fedeles műanyag vödörben, és mindig annyit szedek ki belőle, amennyi kell, ezért a hordós savanyúsághoz hasonló. Tartósítószermentes. A felöntőlé akkor jó, ha kellemetlenül savanyúnak-sósnak és túl fűszeresnek érezzük, mert állás közben a gomba és a karikára vágott hagyma magába szívja az ecetet és az ízeket. A karikára vágott vöröshagyma roppanós állaga miatt is csemege, magában is fogyasztható. Fűszerekkel ne spóroljunk! Rakhatunk hozzá szecsuáni és szegfűborsot, tormagyökeret, bármi mást is.

hozzávalók / 12 adag

Főzés

Eltevés

ajánlat

Ahogy írtam is, ez saláta alapanyag és köret kiegészítő. Narancsos-sárgás színével érdekes kiegészítője ételeimnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

Főzés

  1. A gombát megtisztítjuk, a babérlevéllel, a szemes fűszerekkel és a sóval együtt lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és csendesen főzzük 25 percig, amíg megfő.

Eltevés

  1. A hagymát tisztítjuk, és karikára vágjuk. A gombát kiszedjük a főzőléből. Kidobjuk a babérlevelet. A főzőlevet kiegészítjük az ecettel, az erithrittel, beleszórjuk a hagymakarikákat és a meggyfalevelet (a meggyfalevél is fertőtlenítő hatású). Felforraljuk.
  2. A gombát közben felcsíkozzuk, műanyag vederbe szórjuk. Felöntjük a forró felöntőlével. Elkészült.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 2 142
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mikibácsi

Mióta szakács: 2016.04.29.
41 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
szezon: tavasz
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

savanyított gomba, gombás savanyúság

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

78
gomba 3 kg
babérlevél 6 db
40 g
borókabogyó 20 db
fekete bors 2 g
víz 3 l
vöröshagyma 500 g
vörösborecet 300 ml
tárkonyecet 300 ml
meggyfa levél 10 db
édesítőszer 100 g