Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ecetes szilva

Ecetes szilva
Ecetes szilva
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom egyik meghatározó savanyúsága. Mindig volt szilvafánk, így nem volt gond az évenkénti utánpótlásnak.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Minden olyan ételhez ajánlom, amihez egyébként savanyúság dukál. Pl. a rántott szelet hasábburgonyával vagy pörkölt galuskával kivételesen ne csalamádéval vagy csemege uborkával legyen tálalva, hanem ezzel a különleges ecetes szilvával.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvákat megmossuk, hosszában félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.
  2. 7 dl-es üvegeket megtöltjük vele. Kb. 7 db-ra lesz elegendő.
  3. Felöntjük mindegyiket vízzel, majd egy edénybe ezt leöntjük, és felforraljuk a cukorral, ecettel, szalicillal együtt. Forrón visszatöltjük a szilvákra. Néhány perc múlva, mikor már a szilva jól átmelegedett, újra leöntjük a lét, és még egyszer felforraljuk. Megint visszatöltjük a szilvákra. 
  4. Másnap pótoljuk az ecetes lét, hogy tele legyenek az üvegek, és lezárjuk. Rögtön tehetjük a helyükre. A kétszeri forralás a dunsztolás helyett van!
  5. 2 hónapos érlelés után fogyasztható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 44 343
elküldve: 15
receptkönyvben: 210
elkészítve: 14/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Il-di.

Mióta szakács: 2010.01.24.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvasavanyúság, szilvabefőtt

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

il-di.
Il-di. / il-di. Sun, 2017-08-20 16:53

Kedves simon.judit!
Tapasztalatom szerint igen. Feltétele a gyümölcsök és az edények alapos tisztítása. Aminek a technikáját leírtam a: Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül receptemnél.
Elnézést a késői válaszért! Üdvözlettel.: il-di.

Sándor Gyuláné
Sándor Gyuláné Mon, 2016-08-15 06:41

sziasztok én is hasonloan készitem el csak a szilvákat a forrásba lévő ecetes lében egy kicsit megfurdetem,egy pár percig. Kiszedem szurőkanállal és belerakom az uvegekbe majd a levet felforralom és rászedem a szivákra és lezárom az uvegeket jo szorosan.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Thu, 2014-08-14 10:36

Ez a recept nagyon jó, még az anyósomtól tanultam. Mindig bevált. Annyi a különbség, hogy én egész szilvát rakok el , télen nagyon finom savanyúságnak..
Mindenkinek ajánlani tudom. Már 50 éve csinálom így.
Üdv: Marika mama...

gyurcsicsildikó
gyurcsicsildikó Mon, 2013-07-15 13:31

Ezt a receptet ki fogom próbálni! Soha nem tettem el ecetes szilvát , novemberig el sem tudtam volna képzelni hogy milyen lehet! Akkor ettem ilyet ,a Márton napi libasülthöz, és már akkor tudtam hogy ezt el fogom készíteni!
Annyi a különbség az itt leírtakhoz képest , hogy a mag helyére egy-egy gerezd fokhagyma került!
Nagyon különleges és nagyon-nagyon finom!
Köszi a receptet!!!

il-di.
Il-di. / il-di. Mon, 2013-07-15 16:11

Nagyon szívesen kedves gyurcsicsildikó , sok sikert hozzá! Üdv.: il-di.

csalant
csalant Mon, 2011-08-15 22:18

Kedves il-di.

A szilváim már a polcon vannak nagyon guszták , alig várom ,hogy lejárjon a 2 hónap !

Igaz én egy teáskanál szalicilt tettem bele remélem így is el fog állni !
Miután eltettem több személynek is mondtam Ők is fognak eltenni , de Ők előnzben vannak mert már ettek ilyen "savanyuságot " !
Köszönöm !

il-di.
Il-di. / il-di. Thu, 2011-09-08 21:00

Kedves csalant!

Jaj, de örülök, hogy voltál olyan bátor és elkészítetted! Mire észrevettem, hogy írtál, eltelt majdnem egy hónap, úgyhogy a várakozás félidején lassan túl vagy :) Örülnék, ha majd visszajeleznél akár ízlett, akár nem. Kellemes főzöcskézést-sütkérezést addig is! Üdv.: il-di

csalant
csalant Sat, 2011-08-13 10:08

Szia
Az én kérdésem az lenne menyi a fél csomag szalicil gramban , ez okoz nekem bizonytalanságot .
Köszönöm !

il-di.
Il-di. / il-di. Mon, 2011-08-15 20:48

Kedves csalant!
Remélem nem késtem el a válasszal! 20 g. egy csomag szalicil, tehát 10 g.-mal kell elkészíteni.
Üdv.: il-di.

buccca
buccca Wed, 2011-08-03 17:53

Szia!

Csak egy olyan kérdésem lenne, hogy amikor a végén pótolod a levét, akkor sima vizet öntesz rá, vagy eceteset? Előre is köszi

il-di.
Il-di. / il-di. Wed, 2011-08-03 21:24

Szia buccca!
Természetesen az ecetes lével pótold a hiányt. Jó munkát! Üdv.: il-di

buccca
buccca Thu, 2011-08-04 12:16

Köszi! Ki fogom próbálni, van egy csomó szilvánk.

rhelga
rhelga Tue, 2011-05-17 23:22

Kedves Ildi!
2 éve pont ilyen receptet kerestem, mert a vihar letört 2 nagy szilvaágat kb 4-5 kg érettlen szilvával.... ugyhogy ha így veszük késett a recept... ;)))) de viccet félretéve nagyon köszönöm a receptet, remélem idén nem lesz rá olyan nagy égető szükség... de biztos hogy kipróbálom!!! :) mégegyszer köszönöm

il-di.
Il-di. / il-di. Tue, 2011-05-17 23:46

Kedves rhelga!
Nagyon szívesen! Az idén ugyan nem fognak roskadozni a szilvafák (legalábbis felénk tett róla az időjárás...), de azért remélhetőleg annyi lesz, hogy egy-két üveggel ebből a csemegéből is bespejzolhatunk. Üdv.: il-di

il-di.
Il-di. / il-di. Tue, 2011-05-17 23:03

Sziasztok!
Köszönöm, hogy megosztottátok velem a gondolataitokat! Mindkettőtöknek igaza van, ez nem vitás! Viszont a tapasztalat azt mutatja, érdemes korábban felrakni olyan receptet, ami még nem igazán aktuális, mert elég nagy az átfutási ideje az egyre növekedő taglétszám, és ez által, a megsokasodott receptek miatt. Így legalább mindenkinek lesz ideje, hogy időben ráakadjon a kedvencére :)
Jó böngészést Nektek, vagy inkább jó éjt! Üdv.: il-di

csato
csato Tue, 2011-05-17 22:42

Szia!
Most mond hogy szólítsalak ?
Kedves alp65?:))
Hát tkp.igazad van!Semmi baj evvel,csak még nem látom a roskadozó szilvafákat.És nem is akarom,mert az már akkor ősz..............
És nincs ahhoz kedvem!Baj?
Most eper,málna hegyekre vágyódom zselatin ,és puding mentesen!
És akkor itt a nagy kérdés!Miért van az,hogy majdnem minden epres recept a fenti összevetőkkel készül?Ja meg joghurt.
Ez valami függőség?
Nem,nem szórakozásból kérdezem,de ma rámentem az eper mánia,vagy itt az eperszezon című etapra nem tudom.És majd minden receptben benne van valamelyik./ üdítő kivétel az eper "lasagne" recept/
Vagy példának felhozhatom a vaníliás recepteket.Puding!Dr Oetker.De minek?Olyan van.krémet csinálok,hogy megszólal,minek ezek?
Hogy jutottam ide az ecetes szilvától?Fogalmam sincs.Kéne,hogy legyen?
Azért a szilva recept mentve ám!
üdv Csató

És persze örülök a szilva receptnek,el is mentem.

csato
csato Tue, 2011-05-17 22:42

Szia!
Most mond hogy szólítsalak ?
Kedves alp65?:))
Hát tkp.igazad van!Semmi baj evvel,csak még nem látom a roskadozó szilvafákat.És nem is akarom,mert az már akkor ősz..............
És nincs ahhoz kedvem!Baj?
Most eper,málna hegyekre vágyódom zselatin ,és puding mentesen!
És akkor itt a nagy kérdés!Miért van az,hogy majdnem minden epres recept a fenti összevetőkkel készül?Ja meg joghurt.
Ez valami függőség?
Nem,nem szórakozásból kérdezem,de ma rámentem az eper mánia,vagy itt az eperszezon című etapra nem tudom.És majd minden receptben benne van valamelyik./ üdítő kivétel az eper "lasagne" recept/
Vagy példának felhozhatom a vaníliás recepteket.Puding!Dr Oetker.De minek?Olyan van.krémet csinálok,hogy megszólal,minek ezek?
Hogy jutottam ide az ecetes szilvától?Fogalmam sincs.Kéne,hogy legyen?
Azért a szilva recept mentve ám!
üdv Csató

És persze örülök a szilva receptnek,el is mentem.

alp65
alp65 Wed, 2011-05-18 07:32

Szia Csato ! Semmi baj nincs ! Két ember két különböző gondolkodásmóddal. Nincs ezzel semmi baj.

alp65
alp65 Tue, 2011-05-17 17:54

Kedves Csató ! Én meg pont azért dicsértem meg Edit-tett aki a savanyú paprika receptet tette fel , mert időben került fel és nem a szezon után. Így akit érdekel az beteszi a receptkönyvébe és amikor szezonja van , tudja hova nyúljon nem kell keresgélni. Úgyhogy részemről köszönet az időben feltöltött receptek feltevőinek Editnek, Ildinek és a többi kedves előre gondolkodó hölgyeknek , esetleg uraknak .

csato
csato Tue, 2011-05-17 17:35

Szia!
Én ettem ilyet érdekes, szokatlan,de tényleg nem rossz!Különleges.
Csak azon mosolyogtam mennyire aktuális most ez a recept!Roskadoznak a fák a sok szilva alatt............
Novemberben meg a spárgás,meg epres recepteket szeretem olvasni!:)
Ez ám nem gonoszkodás akart lenni!!!!!
üdv Csató

374
szilva 5 kg
cukor 60 dkg
ecet 2.5 ek
szalicil 7 g