Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édes babos rétes

Édes babos rétes
Édes babos rétes
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Annak ellenére, hogy nem túl széles körökben ismert ételről van szó, korábban már olvastam róla az interneten, a végső lökést az elkészítéséhez azonban csak a Vidék íze 2011 márciusi számában való hasonló recept megjelenése adta.
Az édes babos rétes egyébként egy Sopron környéki magyar specialitás. Hiába, feleink találékonyak voltak! :)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Elsősorban vállalkozó szelleműeknek! :)
Az édes babos tölteléktől viszont nem szabad megijedni, a bab teljesen semleges ízű benne, felveszi a citrom, a baracklekvár és a cukor ízét.
Nem árt meg neki, ha már a fogyasztást megelőző napon elkészítjük, mert másnapra kellemesen összeérik az íze.
Ebből a mennyiségből 2 rúd lesz, ez a rétes viszont sokkal laktatóbb mint akármelyik általam eddig fogyasztott fajta.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot beáztatjuk egy éjszakára.
  2. Másnap leszűrjük, és a cukrozott tejben kb. 40 perc alatt puhára főzzük.
  3. A megfőtt babot pépessé törjük.
  4. Hozzáadjuk a citromot, a margarint, a baracklekvárt és a tojások sárgáját, majd alaposan összedolgozzuk őket.
  5. Óvatosan hozzákeverjük a masszához a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
  6. Ezután elkezdjük megtölteni a két rudat: 3-3 olvasztott margarinnal megkent réteslapot fektetünk egymásra, a felső réteget már nem margarinozzuk, hanem zsemlemorzsával hintjük meg.
  7. A zsemlemorzsás rétegen egyenletesen szétoszlatjuk a babos masszát úgy, hogy a lapok szélén 5-5 cm-t kihagyunk.
  8. Feltekerjük a réteseket, a végüket behajtjuk, majd megsütjük őket.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 383
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csicseriborsó

Mióta szakács: 2010.03.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

soproni édes babos rétes, babos-lekváros rétes

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-03-20 21:37

Kedves Csicseriborsó!
Gratulálok, nagyon ügyes vagy!:-)))
Én is elkészítettem, mert az újság előfizetve a barátnőmnek, csemegéztem belőle, és ezt megcsináltam, mert nagyon tetszett,már akkor is:-))
Még ráadásul finom is:-))
Szép estét!
Éva-Anyóca

Topkapi
Csicseriborsó / Topkapi Mon, 2011-03-21 11:22

Szia Éva-Anyóca!
Köszönöm! Tényleg meglepően finom, nem szabad megriadni attól, hogy szokatlan. :)
Üdv,
Csicseriborsó

464
fejtett bab 40 dkg
tej 8 dl
cukor 14 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
tojás 3 db
sárgabaracklekvár 3 ek
margarin 5 dkg
margarin 1 ek
réteslap 6 db
zsemlemorzsa 2 ek