Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édes káposztából töltött káposzta

Édes káposztából töltött káposzta
Édes káposztából töltött káposzta
120 perc / előkészület: 20 perc főzés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családban mindenki szereti a töltött káposztát, kivéve engem. Gondolom, mint legtöbbször sokan, csodálkoznak, hogy nem lehet szeretni a töltött káposztát. Na mondom, most már elég, kitalálok valamit, hogy nekem is finom legyen. Lehet nem nagy szám, de ettől a saját levében főzött káposztától, már nekem is ízlik. Pedig nagymamám és anyukám is nagyon finomat csinál mindenki szerint, hát ez van, nem lehet mindent szeretni. Volt azért kísérletezgetés, volt hogy csirkemellett daráltam, és azzal csináltam meg, azzal is finom volt, de a férjem ki volt akadva, hogy lehet fehér a töltött káposztában a hús és hasonlók, de ez a tuti. Legalábbis nálunk.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A főzési időben a káposzta főzése is benne van és a töltött káposztáé is. De megéri, most már én is töltött káposzta fun vagyok.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az édeskáposztát feltesszük főni kis ételízesítős vízben.
  2. Közben megcsináljuk a tölteléket. A darált húshoz hozzátesszük a sót, borsot, kis ételízesítő, kis fokhagymakrémet és a rizst. Ezt összedolgozzuk két perc alatt.
  3. Ha a káposzta megfőtt, a vizét ki ne borítsuk, hanem kivesszük a fej káposztát, amiről lefejtjük a leveleket, a vizet félretesszük. Előveszünk egy nagyobb lábost is, az aljára rakjuk a rosszabb káposztaleveleket, amit nem lehet tölteni.
  4. Megtöltjük a káposztákat, én úgy szoktam hogy a kezembe veszem a levelet, a másik kezemmel teszek rá tölteléket, egyet görgetek, majd a két szélét behajtom, végül feltekerem (ez persze csak a kezdőknek szólt).
  5. Szépen kirakjuk a lábost a káposztákkal, ha maradt még levél, befedjük, ha nem, az se baj. És most jöhet az a lé, amiben a káposzta főtt, ráöntjük, hogy ellepje, és kb. egy órát lassú tűzön főzzük, amibe még egy kis só mehet. (Én annyit szoktam csalni, hogy amíg nem fő fel a víz alatta, addig nagy lángon csinálom.)
  6. Ha letelt az idő, egyet kiveszünk megkóstoljuk, ha jó, csinálhatjuk a rántást.
  7. Világos és nem túl sűrű rántást készítünk, kis olajat melegítünk, amibe mehet a liszt és végül a hideg víz, ha csomómentesre elkevertük, már önthetjük is rá a káposztára. (Kezdőknek annyit, hogy én mindig úgy tanultam, hogy meleg rántáshoz hideg vizet, hideg rántoshoz meleg vizet használjunk.)
  8. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk, de ez elhagyható.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 52 789
elküldve: 6
receptkönyvben: 99
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

kinguci1983

Mióta szakács: 2012.06.27.
36 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött káposzta édes káposztából, káposzta töltve, saját levében főtt töltött káposzta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Damjanics
Damjanics Wed, 2014-04-30 23:25

Bocs, de az a görgetés, feltekerés (kezdőknek) kissé zavaros. Azt, hogy a töltött káposzta ne nyíljon ki nagyon egyszerű módszerrel lehet elérni: A káposzta levélre teszed a tölteléket, a levelet szélétől a vastag ér irányába csővé tekered, majd a cső két végének a szélét belefordítod a csőbe.

kinguci1983
kinguci1983 / kinguci1983 Tue, 2014-06-03 12:16

Kedves Damjanich!
Én mint kezdő nem zavart ez a kifejezés és még ezt is csak tőled hallottam. Szerintem ki hogy mondja, bár A káposzta levélre teszed a tölteléket, a levelet szélétől a vastag ér irányába csővé tekered, majd a cső két végének a szélét belefordítod a csőbe a te megfogalmazásod is lehet mások számára kusza, zavaros. A lényeg az hogy az íze szuper. Lassan fejlődöm mert a gyerek a munka a háztartás, másodállás, stb. mellett nem nagyon marad már időm hogy stilisztikailag is helyes legyek, bocsi.

gabicika
gabicika Tue, 2012-08-14 14:03

szeretek nyaron is finomakat enni, de nem tul füszereset, nem tul zsirosat. ebben a receptben nem sok a füszer, illatos zsenge kaposztat vettem, a vegeredmeny epp olyan mint itt a kepen. nem birtam megvarni mig a csalad haza jön, lopiztam belöle egy kis kostolot, nagyon nagyon fini!!! en cserepedenyben keszitettem, igy tenyleg elronthatatlan. köszi a receptet, mentettem.

kinguci1983
kinguci1983 / kinguci1983 Tue, 2012-08-14 19:39

Szia!
Örülök hogy ízlett! Jól esik a visszajelzés! Cserépedényben biztos hamarabb meg is főtt, és jobban összeérnek az ízek, sajnos nekem még nincs, de majd csak veszek valamikor! További jó sütés-főzést!

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Sat, 2012-08-04 15:00

Nálunk a férjem se nagyon szereti a töltött káposztát, próbáltam már sokféle képpen, de leginkább nálunk is a nem savanyúból készített jött be, de én paradicsomlével készítettem. Így még nem próbáltam, de mentve, és el fogom készíteni így is.
Köszi a receptért:).

kinguci1983
kinguci1983 / kinguci1983 Sat, 2012-08-04 20:25

Szia!
Oké, hidd el nem fog rátok maradni :). Majd várom az eredménybeszámolót :-)! Jó sütés-főzést és jó étvágyat hozzá!

285
darált sertéshús 50 dkg
rizs 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
fokhagymakrém 1 teáskanál
ételízesítő 0 ízlés szerint
káposzta 1 nagy fej
finomliszt 1 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek