Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édes-savanyú csirke Leeanne konyhájából

Édes-savanyú csirke Leeanne konyhájából
Édes-savanyú csirke Leeanne konyhájából
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az édes-savanyú csirke egyfajta ideálként létezett az elképzeléseimben. Volt elképzelésem arról, milyen lehetne, és némi elképzelésem, hogy milyen nem. Sajnos gyakorlatilag az összes étteremben és a konzervek nagy részébe is tesznek sárgarépát, amit rühellek. Tényleg. Meg sem tudom úgy enni. Amely bolti édes-savanyúból kimaradt, az pedig nem volt igazán olyan. Maradt az elképzelés az ideális édes-savanyúról, miközben azt hittem, ezt sohasem fogom megkóstolni.

Most az egész történet fél konzervnyi maradék ananásszal indult, amit mégiscsak fel kellene használni. Átnéztem az itt található recepteket, és kitaláltam: édes-savanyút készítek! Két, a NoSaltyn található recept adta az ihletet: ez és ez. Köszönöm mindkettőtöknek! Az én receptem részben ezek szabad kombinációja, részben a saját elképzelések megvalósulása. Kicsit féltem tőle főzés közben, de minden fenntartásom eloszlott, mikor megkóstoltam. Megtaláltam az Édes-savanyú csirkét, azt, amit mindig is elképzeltem, pedig ebben az aspektusban még nem találkoztam vele korábban. Egészen biztos, hogy ez a recept törzsvendége lesz a konyhámnak.

Egyébként tudom, hogy ez a recept nem kimondottan autentikus ázsiai - ők pálmacukrot használnak édesítéshez, nem mézet, és a koriander sem túl frekventált náluk. Mindenesetre, a nálunk kapható édes-savanyúkhoz képest még egészen elmegy. Nálam legalábbis.

Egyébként, az előkészületi időtől nem kell megijedni: valójában fogalmam sincs, meddig tartott. Biztosan tovább, mint egy óra, de mást is csináltam közben. Egyébként minden étellel kb. kétszer annyit piszmogok, mint a feltüntetett idő. Tehát elképzelhető, hogy nektek gyorsabban megy majd!

hozzávalók / 2 adag

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 1 ek szezámolaj
  • 3 ek olaj (én olívát használtam)
  • fél-háromnegyed konzerv ananász
  • 18 dkg bambuszrügy
  • 1 ek Teriyaki szósz
  • csipet keményítő

Pikáns fűszerkeverék:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk gyömbér (kb. 4-5 cm)
  • fél kk chili
  • 1 csapott kk koriandermag

Édes-savanyú szósz:

  • 3 ek ketchup
  • 3 ek virágméz
  • 2 ek almaecet
  • 1 ek szójaszósz

Kurkumás rizs:

  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • 1 tk só
  • 1 kk kurkuma
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét megtisztítjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk. A bambusz levét leöntjük (nem kell teljesen száraznak lennie), és elkeverjük a Teriyaki szósszal. Fél-egy órán keresztül ebben pácoljuk, néha átkeverjük.
  2. Pikáns fűszerkeverék: A gyömbért lereszeljük, összekeverjük a zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a chilit. A koriandert szárazon megpirítjuk (mikor már nagyon érezzük az illatát, akkor jó, de ne várjuk meg, míg megég), összetörjük, és azt is beletesszük.
  3. Édes-savanyú szósz: A ketchupot, a mézet, az ecetet és a szójaszószt alaposan összekeverjük. Kóstolunk. Ha valamelyik túlzottan dominálna, akkor még igazítunk az ízen. (Nagyjából a méz ellenpólusa az ecet, és a ketchupé a szójaszósz, de erre igazából nincs recept.)
  4. Közben elkészítjük a kurkumás rizst: Ha felforrt a víz, beleöntjük a leöblített rizst, beletesszük a kurkumát és a sót. Átkavarjuk, további kevergetés nélkül, nagyon lassú tűzön addig hagyjuk, amíg el nem fövi az összes levét.
  5. A tűzhelyre rakjuk a wokot. Amikor már meleg (még nem füstöl, de már az ujjunkat nem tudjuk benne hagyni), beleöntjük a szezámolajat. Miközben melegszik, kicsit szétkergetjük a serpenyőben. Amikor már érezzük az illatát, a többi olajat is hozzátesszük.
  6. Beletesszük a csirkét, és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a pikáns fűszerkeveréket, az ananászt, a bambuszt (az alján maradt Teriyakit kiöntjük, nem tesszük a serpenyőbe).
  7. Ha egy kicsit elfőtte a levét, hozzáadjuk az édes-savanyú szószt. Nálam gyorsan besűrűsödött a mártás, de ha esetleg nem így lenne, egy kis keményítő megoldja a problémát.
  8. Még melegen, a kurkumás rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 097
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Leeanne

Mióta szakács: 2011.06.08.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatechnológia: wok receptek
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

édes-savanyú hús, ázsiai csirke, édes-savanyú csirkemell kurkumás rizzsel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!