Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édesanyám datolyatortája

Édesanyám datolyatortája
Édesanyám datolyatortája
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szokásos éves, nagy családi összejövetelre mindenki valamilyen régi, családi recept szerinti finomságot szokott hozni. Januárban volt egy kis maradék datolyánk Karácsonyról, gondoltam, megpróbálom elkészíteni Édesanyám datolyatortáját, felavatva ezzel az új sütőnket. Szerencsém volt, nem vallottam szégyent, sőt, a többiek szerint pont olyan volt, mint a Nagymamáé... 

hozzávalók / 12 adag

tészta

krém

összeállítás

ajánlat

Kicsit munkás, de nagyon megéri a fáradságot. Igazi ünnepi torta! Lásd még Szakácsfüzetemben a receptjeimet.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta készítése

  1. A tojásokat szétválasztjuk. Kemény habbá verjük a fehérjét. Hozzáadjuk a 20 dkg kristálycukrot.
  2. A darált dióbélhez először hozzákeverjük az 1 evőkanál lisztet, majd egy nagy kanállal beleforgatunk a habba, végül a vagdalt datolyát és a mazsolát is hozzákeverjük.
  3. Egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral kibélelünk, és 180°C-on 20 percig a sütőben sütjük a tésztát. Fogpiszkálóval megszúrva, ha a fogpiszkáló száraz, kész a tészta. Ha ráragad a massza, akkor süssük még 5-10 percig. (Nem szabad megijedni, ha az illata olyan, mintha megégett volna!)
  4. A kisült tésztát egy gyúródeszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. (30 x 40 cm-es tepsibe való a mennyiség.) Míg hűl a tészta, elkészül a krém.

A krém készítése

  1. A 8 tojássárgáját fehéredésig keverjük a 8 kanál cukorral, hozzáöntjük a feketekávét, és gőz felett közepes sűrűségűre felfőzzük.
  2. A csokit szintén gőz felett, vagy a mikróban megpuhítjuk. Amikor megfőtt a krém, hozzákeverjük a megpuhított csokit, és langyosra hűtjük.
  3. Ezután hozzákeverjük a vajat, amit előzőleg külön egy tálban habosra kavartunk.
  4. Félbevágjuk a kihűlt tésztát, először egy vékony réteg marcipánkrémet, majd a sárgabaracklekvárt, végül a csokikrém felét rákenjük a tészta egyik felére. Rátesszük a tészta másik felét, és a krém másik felével befedjük a tetejét és az oldalát. Hűtőbe tesszük.
  5. Díszítés előtt forró vízbe mártogatott nagy késsel átkenegetjük, ettől szép fényes lesz a krém. Félbevágott datolyával és pirított vágott mandulával díszítettem.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 814
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

OSYNA

Mióta szakács: 2015.08.04.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

marcipánkrémes kávés torta, mandulás torta, lekváros marcipánkrémes kávés csokis torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

660
tojásfehérje 8 db
cukor 20 dkg
dió 25 dkg
finomliszt 1 evőkanál
datolya 20 dkg
mazsola 5 dkg
cukor 8 ek
tojássárgája 8 db
feketekávé 1 dl
étcsokoládé 25 dkg
vaj 25 dkg
sárgabaracklekvár 2 ek
marcipán 5 dkg
mandula 5 dkg