Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édesburgonya-gnocchi, rozmaringgal és zsályával

Édesburgonya-gnocchi, rozmaringgal és zsályával
Édesburgonya-gnocchi, rozmaringgal és zsályával
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hagyományos gnocchi a legtöbb embernek az előre elkészített bolti verzióban ismert, viszont házilag se nagy ördöngösség megcsinálni. Én egy édesburgonyás variációt találtam ki, ami nagyon sokat dob az ízén. A vajas mártás kifejezetten egyszerű, de máshogy is csinálhatjuk ízlésünknek megfelelően.

hozzávalók / 6 adag

A gnocchihoz

"Mártás", pirítás

ajánlat

Köretként is használható, de önálló fogásként is teljesen megállja a helyét. Ha bolondítani akarunk egyet rajta, lehet más fűszereket is rakni a tésztába, vagy akár egy kis főtt zellert is. 

Szólj hozzá!

elkészítés

A gnocchik elkészítése

  1. Az édesburgonyákat megszurkáljuk villával pár helyen, majd 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt addig sütjük őket, amíg teljesen meg nem puhulnak. Hagyjuk őket kihűlni.
  2. A batáták húsát kiszedjük a héjukból, majd egy villa vagy egy krumplinyomó segítségével alaposan összetörjük őket. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tojásokat, jól összekeverjük.
  3. Apránként elkezdjük hozzáadagolni a keverékhez a lisztet, és folyamatosan eldogozzuk. Az édesburgonyák méretétől, nedvességtartalmától és a liszttől is függ, hogy mennyit vesz fel a dolog belőle, tapasztalataim alapján ez 500 és 750 g között mozog. Addig adjunk hozzá lisztet, amíg már nem igazán ragad a tészta.
  4. Alaposan lisztezzük meg a munkafelületünket és a kezünket, a tésztából először csináljunk kb. ujjnyi vastag "kukacokat", majd egy villa segítségével vágjunk belőle kis "párnákat", végül pedig a villa fogait húzzuk rajtuk végig, így létrehozva azokat a kis barázdákat, amiken szépen megragad bármilyen mártás.
  5. A kész gnocchikat lobogó, sós vízben készre főzzük, ha feljönnek a víz tetejére, akkor megfőttek. Hagyjuk őket lecsöpögni.

"Mártás", pirítás

  1. A megfőtt gnocchikat egy kis vajon átpirítjuk. Érdemes adagokban csinálni, hogy rendesen tudjunk dolgozni a serpenyőnk tartalmával. Szükség esetén pótoljuk a vajat.
  2. A fokhagymákat összetörjük (nem kell felaprítani), majd a gnocchik lepirítására használt serpenyőben olvasszuk meg a maradék vajat, és dobjuk bele a fokhagymát, zsályát rozmaringot, valamint ha szeretjük, akkor a chillit, és addig melegítsük, amíg át nem veszi a vaj a fűszerek ízét.
  3. Vegyük ki a fokhagymákat a zsiradékból (nagyon finomak, én sose tálalom őket, hanem megeszem, amint kicsit kihűlnek), majd forgassuk bele a gnocchikat, és adjuk hozzá a citromlevet. Ez után már lehet is tálalni, és enni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 213
elküldve: 0
receptkönyvben: 99
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

iceScream

Mióta szakács: 2018.01.22.
7 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Gnocchi, Batátagnocchi, Sárga gnocchi

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

584
édesburgonya 4 db
finomliszt 500 g
tojás 2 db
sajt 10 dkg
fokhagyma 4 gerezd
rozmaring 1 szál
zsálya 1 teáskanál
vaj 100 g
citromlé 1 ek
chili 0 ízlés szerint