Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édesköményes édesburgonya fetával és olívával

Édesköményes édesburgonya fetával és olívával
Édesköményes édesburgonya fetával és olívával
30 perc / sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újabb népnevelés következik.
Lehet szeretni az édesköményt. Nem csak szeretni lehet, enni is. Nagyon finom. Ahogy Mrs. Smith fogalmazott egyszer igen költőien: tavasz íze van.
Valóban.
Aki először kezdi édesköménnyel, vegyen egy gumót. Menjen haza, üljön le vele szemben, és gyönyörködjön a külsejében. Igazán szemet gyönyörködtető forma, tökéletes sávokkal futtatva a felszínén. Az egyik legszebb zöldség. Ha kellőképpen megcsodáltuk, galádul szeleteljük fel, mintha hagymát vágnánk. Serpenyőben forrósítsunk vajat és olívaolajat, mad erre dobva addig süssük, amíg szépen barnulni nem kezd egy cseppet. Ekkor vegyük ki, hintsük meg finoman sóval és borssal, és kóstoljuk meg.
Bármilyen más módja az édeskömény kóstolásnak esetleg végzetes tragédiához vezetne, és sosem akarnánk többé enni belőle. Nem éri meg. Nagyon jó zöldség. 
Enyhe ánizsos ízzel, sokak szerint a medvecukorra hajaz, de ez rágalom. Sütéskor a legfinomabb, ekkor elveszti azt a nyers aromát, amivel egyébként nem feltétlenül toplistás a vásárlók körében, és felváltja valami nyelvet bizsergető enyhe íz, valami megfoghatatlan felhanggal. Talán ez a tavasz. Ki tudja...
Szóval, általunk igen kedvelt módját mutatnám most be az édeskömény felhasználásának. Az ehhez kapcsolódó színorgia ebben az ételben pedig felvidíthatja a legszürkébb napokat is. Jó kérdés, nem tudom, hol lehet édesburgonyát kapni. Valaki egyszer emlegette Pesten a MOM Parkban a zöldségesnél, de szerintem biztos, hogy a Nagycsarnokban is van. Bár lement a sütőtök szezon, azzal is helyettesíthető, ha nem pépesre sül a tök, amivel készítjük. 
Ja, mondtam már, hogy az édesburgonya is milyen jó zöldség?...

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

pH besorolás: erősen lúgosít!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk.
  2. Az édesköményt és a hagymát felszeleteljük.
  3. Az olajbogyót, ha szeretnénk, vágjuk apróra.
  4. Az egészet hajítsuk be egy tepsibe, szórjuk meg a fokhagyma-gerezdekkel, sóval, borssal, kakukkfűvel.
  5. Locsoljuk meg jól olívaolajjal, majd az egészet keverjük össze, hogy a zöldségeket befedje mindenhol.
  6. Addig süssük, amíg az édesburgonya már majdnem megpuhul. Ekkor szúrjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, újhagymával, forgassuk össze újra, és ezután szórjuk meg a szétmorzsolt feta sajttal.
  7. Ezzel süssük olvadásig. Néhány perc.
  8. Magában pirítóssal, baguett-tel vagy sültekkel tálaljuk. Hallal különösen finom.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 27 590
elküldve: 20
receptkönyvben: 425
elkészítve: 32/34
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

édesburgonyás egytálétel édesköménnyel, tepsiben sült zöldséges tál édesköménnyel

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Liguana
Liguana Sun, 2015-11-22 12:42

Nagyon nagyon finom lett, izlett az egesz csaladnak! Koszonom a receptet!

canon
canon Sun, 2015-11-01 00:28

Nekem 1/2 dl olaj is elég volt.Tényleg különleges és finom lett, köszönöm!!

mnino43
mnino43 Fri, 2014-10-03 13:33

Húúúúúú, ez valami isteni finom!!!!!! Ezer köszönet érte! :)

gergelyszilva
gergelyszilva Tue, 2014-04-22 11:09

Kedves Eszter!

Eddig TÉNYLEG nem tudtam mit kezdeni az édesköménnyel! Pedig többször próbálkoztam már. Olvasván receptedet viszont alig várom, hogy a piacra mehessek.
És rendkívül jó a stílusod is, nagyon szórakoztató :-)
Köszönöm, megoldottad egy régi dilemmámat.

Erdeiné Gergely Szilvi

Persei Sarolta
Persei Sarolta Thu, 2013-07-18 15:02

Köszönöm a receptet!Most sül éppen,remélem sikerülni fog.Nem volt itthon olajbogyóm,de remélem a plusz cukkinivel is jó lesz!üdv Sarolta

sritus
sritus Wed, 2013-06-05 15:56

Nagyon szeretném kipróbálni, de lenne egy kérdésem: hol lehet édesköményt venni?

firstlady
firstlady Thu, 2013-05-16 09:38

Gyakran eszem édesköményt, és annyira szeretem a friss ízét és illatát, hogy sosem voltam hajlandó sütéssel-főzéssel rontani rajta. :-) Most szántam rá magam először, főleg mert orvosi javaslatra az édesburgonyával próbálok barátkozni, kevés sikerrel.
Ennek a receptnek már az olvasásakor összefutott a nyál a számban, a kép is étvágygerjesztő, az elkészült étel pedig isteni finom. Köszönöm szépen!

Narancshéj_Netti
Narancshéj_Netti / Narancshéj_Netti Wed, 2013-01-30 13:10

Életemben először eszek édesköményt és édesburgonyát. Ez az étel: mennyei! A sütőtököt nem szeretem, tényleg hasonlít valamicskét az édesburgonya íze rá, de mégsem, mivel ez ízlik :)) Az illatok pedig fenségesek voltak, ahogy sült az egész. A fasít, amit a tányéromra tettem, már nem is érdekel... :))

Timijamaica
Timijamaica Thu, 2012-11-08 10:24

Isteni finom, nagyon osszeillenek a hozzavalok, isteni az illata is, amikor sul...hmmm...

Murhauz
Murhauz / Murhauz Thu, 2011-12-22 00:02

Ez az étel valami mennyei, az ízek orgiája :) Köszi a receptet, dudára ettem magam! Én friss olasz paradicsomos kenyeret ettem hozzá, nem hiányzott hozzá husi, így tökéletes!

Murhauz
Murhauz / Murhauz Tue, 2011-12-20 22:21

Alig várom, hogy kipróbáljam, mióta Angliába költöztem szemezek ezzel a két zöldséggel, mert itt ez a kettő ami alap egy zöldségesnél, boltban. Gondoltam most keresek hozzájuk egy-egy receptet erre itt van ez, amiben mindkettő szerepel! Holnap reggel irány a sarki zöldséges! :) Az angolok egyébként imádják ezeket, szerintem az édes burgonya az egyetlen zöldség amit hajlandóak rendszeresen fogyasztani, amúgy szörnyen táplálkoznak...

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-12-20 23:07

Ez így van... :-p
Remélem, ízleni fog. Mindenképpen írd meg, hogy sikerült! :-)

varrokata
varrokata Sat, 2011-05-21 18:43

Annyira gyonyoru a leiras is es a kep is, hogy csak azert elokapartam az elfeledettnek hitt belepojelszomat, hogy ezt leirhassam kommentben.
Gondolom es remelem, hogy lelkesedesem tovabb no, ha majd ki is probalom a receptet.
Es vegre talaltam egy lelki tarsat, aki ugy gyonyorkodik a zoldsegekben mint en :-) Imadok zoldsegekkel dolgozni, gyonyoruek! Csak eddig en meg nem publikaltam rajongasomat!
Gratulalok es koszonom!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-05-21 20:35

De jó volt ezt olvasni! Köszönöm a kedves soraidat! Igen, úgy tűnik, hasonlóan vélekedünk a zöldségekről, ezek után már csak remélem, hogy a recept is ízleni fog, ha elkészíted.
Azért ne ásd el szerintem mélyre azt a jelszót, talán még szükség lehet rá, amikor majd publikálod a rajongásaidat... ;-)))
Nagyon kiváncsi lennék.
Eszter

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2011-03-02 12:49

Csatlakozom Zsóka nénihez, mert ez tényleg nagyon finom volt! :))) Máskor is elkészítem.
Puszi, Edit

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2011-03-01 19:11

Tegnap elmentem vadászni. (Édesköményt.) Lelőttem, ill. megvettem. Hazavittem, jól megnéztem. Megsütöttem és én magam mind megettem! Máskor is megteszem, mert tényleg finom volt. Köszönöm az ötletet!. Puszi. Zsóka néni.

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-02-21 20:54

Szia Eszter!
Te nagyon tudsz valamit! :))) A fénykép mesteri, a leírás költői, szinte érezhetőek az étel ízei. Gyorsan mentem és alig várom, hogy beszerezzem a hozzávalókat
Köszönettel, Edit

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-02-21 21:44

Szia Edit!
Nagyon kedves vagy, én is köszönöm... :-)))
Remélem ízleni fog!
Eszter

Royston
Royston Fri, 2011-02-18 21:32

Imádom az édesköményt, igazán csodálatos íze van, de még soha nem ettem édesburgonyát. Annak az ízét is le tudod írni ilyen költőien? :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-02-19 00:21

Hm...hát, nem is tudom. Engem leginkább egy átlényegült sütőtökre emlékeztet, ami mentes annak lisztes és vizes túlzásaitól, de magában hordozza minden zamatát, határozott textúrával, de visszafogottan édeskés, mégsem sütőtök ízzel, mint egy késő őszi, napsütéses délután, egy villanásnyi narancsosan derengő fénnyel.
Ilyesmi, azt hiszem.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2011-02-18 13:04

Köszönöm az említést! Így sokkal líraibbnak tűnik az eset, mint valójában történt...:))) De tényleg nagyon finom zöldség. A képed pedig igazán csodás tavasziasra sikerült! Gyönyörű színek, napsütéses. levegős...Szép!:))) Kedvet is kaptam hozzá!:) Pusz: Mrs Smith

528
édesburgonya 1 kg
édeskömény 2 közepes db
lila hagyma 1 nagy fej
fokhagyma 1 fej
újhagyma 2 közepes db
petrezselyem 1 csokor
feta sajt 20 dkg
fekete olajbogyó 15 dkg
kakukkfű 2 tk
olívaolaj 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint