Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édesköménymagos, illatos rozskenyér

Édesköménymagos, illatos rozskenyér
Édesköménymagos, illatos rozskenyér
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már a fűszerek őrlésekor tudtam, hogy ezt a kenyeret imádni fogom. A kenyér fűszerezését több élmény inspirálta. Valahogy úgy alakult, hogy 1-2 éve az édeskömény-gumóval nagy barátságot kötöttem, annak ellenére, hogy a köménymag ízét sohasem szerettem. Az édeskömény enyhén ánizsos íze szépen bevezetett a köménymagok világába, és azóta megeszem, és használom is ízesítésre a köménymag néhány fajtáját, így az édesköménymagot is.
A másik fűszer, amely igazán kellemes ízt ad a kenyérnek a koriandermag. Az egyik kedves ismerősöm mesélt egy orosz rozskenyérről, amelynek a tetején koriandermagok vannak, és ő azt nagyon szereti. Akkor elkezdetem gondolkodni egy koriandermagos, fűszeres rozskenyéren. Végül úgy alakult, hogy a fő ízt az édesköménymag vette át, de került mellé mustármag, római köménymag is.
A kenyér gyors kovásszal készült. Mostanában sok kenyeret sütök, ezért pihen a hűtőben mindig egy kis etetett, itatott kovász. A kovász mellé egy kevés élesztős langyos víz is kerül. Én nem mindig élesztem fel külön a kovászt, hanem lassan, órákon át kelesztem, és párszor átgyúrom a tésztát. Így alakult ki ez a kellemes ízű, illatú, jó állagú rozsos kenyér. Aki ennek a kenyérnek az aromaterápiás sütés élményével szeretne gazdagabb lenni, próbálja ki! A kenyér sütése gyógyírül szolgálhat rossz hangulatra is, hiszen a tészta gyúrása, dagasztása, a fűszerek őrlése, a kenyér kelésének a látványa, majd a sülő kenyér illata sok bánatunkat, gondunkat feledtetheti. Természetesen az ízélmény sem elhanyagolható.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenyér fűszerezéséhez

A kenyér szórásához

ajánlat

Az édesköménymagos rozskenyér hűvösebb helyen tárolva, 6-7 napig fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízhez adjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, és hagyjuk felfutni.
  2. A fűszereket kávédarálóval megőröljük.
  3. A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a kovászt, az őrölt fűszereket és a felfutott élesztőt a vízzel együtt.
  4. A tésztát bedagasztjuk, ha szükséges kevés vizet és lisztet is adhatunk hozzá. A tésztát több órán (2-4 óra) át kelesztjük, közben néhányszor (2-3 alkalommal) átgyúrjuk.
  5. Az utolsó átgyúrásnál kerekre formáljuk, egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire tesszük, és hagyjuk kelni.
  6. 20-30 perc elteltével háromszög alakban bevágjuk a tészta tetejét, így majd sülés közben a kenyér virágra emlékeztető alakra sül.
  7. A megkelt kenyeret megszórjuk a durvára tört koriandermaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük. (A sütőbe alulra egy kis tálba tegyünk vizet, amíg sül a kenyér.)

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 844
elküldve: 0
receptkönyvben: 53
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozskenyér, sokfűszeres rozsos kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

479
finomliszt 20 dkg
teljes kiőrlésű liszt 25 dkg
graham-liszt 6 dkg
kovász 4 dkg
víz 2.5 dl
élesztő 1 dkg
cukor 1 teáskanál
1 ek
édesköménymag 1.5 ek
koriandermag 1 ek
mustármag 1 tk
római kömény 0.5 ek
koriandermag 2 teáskanál