Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel

Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel
Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel
170 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 110 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szaftos sült csirkét bizony nincs ember aki ne szeretné és az elkészítésem sem túl bonyolult. Ha igazán finomra szeretnénk, tegyük néhány kis trükkel még ízletesebbé a csirkét. A vele sült töltelékkel és barna mártással, azaz gravy-vel a karácsonyi asztal legpompásabb fogása lesz. Ez egész család garantáltan odáig lesz érte.

hozzávalók / 6 adag

Csirke

Töltelék

Gravy mártás

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. A szalonnát olajon elkezdjük lepirítani majd mehet rá az apróra vágott póréhagyma, zellerszár, fokhagyma és a gomba. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal.
  2. Végül jöhet rá az aprított gesztenye is. Jól összepároljuk, majd hagyjuk kissé kihűlni.
  3. Egy tálba a kihűlt alapot összekeverjük a zsemlekocákkal, a tojással, a tejjel és az apróra vágott petrezselyemmel. Hagyjuk kicsit állni a kész masszát, ez lesz a csirke tölteléke.

Csirke

  1. Egy nagy hőálló tepsibe helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, friss rozmaringot és kakukkfüvet
  2. Erre a zöldségágyra fektetjük a csirkét, A gyomrát megtöltjük az előzőleg már elkészített töltelékkel. A maradékot pedig egy kis hőálló tálba kanalazzuk, és előmelegített sütőben 170°C fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  3. A megtöltött csirkét összetűzzük, hogy a töltelék ki ne vándoroljon, majd az egészet jó alaposan megkenjük vajjal, belemasszírozzuk a bőrébe. Sütés előtt alaposan sózzuk, borsozzuk. Végül az egész csirkét alufóliával betakarva 200°C fokon egy bő órán keresztül sütjük.
  4. Ez idő leteltével kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és gondosan bevonjuk az egészet baconszeletekkel. További 30-40 percig sütjük, amíg a bacon ropogós nem lesz.
  5. Ezután a csirkét átrakjuk egy másik tálba. Alufóliával és konyharuhával bebugyolálva legalább egy órát pihentetjük. A csirke alatt megsült, puha és szaftos zöldségeket félretesszük a mártáshoz.

Gravy mártás

  1. Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a feldarabolt csirkeszárnyakat alaposan lepirítjuk, hogy jó kis pörzsanyag keletkezzen.
  2. Erre öntjük rá a sült zöldségeket, levestül, mindenestül. Magas lángon forraljuk percekig.
  3. Felöntjük a vörösborral, majd krumplinyomóval összenyomkodjuk a serpenyő tartalmát.
  4. Sűrű, gazdag és kissé bizarr kinézetű mártásalapunkat felöntjük egy kis vízzel, és tovább főzzük.
  5. Egy nagy szűrön átpasszírozzuk, majd egy pillanatig még forraljuk, és kész is csodálatosan ízletes, gazdag mártásunk. Ezzel öntjük nyakon a kész csirke-alkatrészeket, illetve köretekhez is kiváló.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 497
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
73 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

baconös csirke

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1039
csirke 1.5 kg
bacon 150 g
póréhagyma 0.5 db
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
halványító zeller 2 közepes szár
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 100 g
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
császárszalonna 150 g
póréhagyma 0.5 db
halványító zeller 2 közepes szár
csiperkegomba 100 g
gesztenye 160 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
zsemle 3 db
tej 2 dl
tojás 1 db
olívaolaj 2 ek
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 3 gerezd
csirkeszárny 2 db
olívaolaj 2 ek
vörösbor 2 dl
víz 2 dl