Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészben sült fűszerbundás karfiol

Egészben sült fűszerbundás karfiol
Egészben sült fűszerbundás karfiol
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sült karfiol nagyszerű, de egy egész fej sült karfiol, az az igazi! Belül roppanósan puha, kívül ropogós-fűszeres bundájú. Ennél nincs finomabb és egyben szebb látványú zöldségétel! Könnyű elkészíteni, fantasztikus jól néz ki a tálon és isteni finom.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hétköznapi főételként vagy vegetáriánus családtagjainknak, vendégeinknek tálaljuk nagyadag friss salátával, melyre olívaolajos-citromos öntetet készítünk, de ha sült hús mellé adjuk köretként, úgy is megállja a helyét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 200 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy nagyobb tűzálló tálba fektessünk egy sütőpapírt, és kevés olívaolajjal kenjük meg, majd tegyük félre.
  2. Vágjuk le a karfiolfejről szárának fás részét és a zöld leveleket, mossuk át és töröljük szárazra. Papírtörlőn hagyhatjuk tovább száradni, így jobban rátapad majd a bevonó öntet.
  3. Egy közepes tálban keverjük össze a joghurtot a fűszerekkel: chili magozva, apróra vágva, kömény, fokhagyma átpasszírozva, curry por só és bors). Ne féljünk a mennyiségektől, csak így kapunk olyan állagú öntetet, amely körben megtapad a zöldség felszínén. Chiliből és fokhagymából is használhatunk fűszerőrleményt.
  4. Fejjel lefelé forgassuk bele a karfiolt a tálba, és kezünk vagy egy ecset segítségével oszlassuk el a fűszeres joghurtot teljes felületén. (Ha marad kencénk, akkor egy jól zárható tároló edényben tegyük hűtőbe, pár napig még felhasználhatjuk. Sült húsok, hal, zöldségek mellé nagyszerű.)
  5. Helyezzük a szósszal bevont karfiolt a sütőpapírral kibélelt hőálló tálba, és tegyük az előmelegített sütőbe úgy 40 percre sülni, míg a külseje aranybarnára nem sül. A öntet ropogós bevonatot képez rajta.
  6. Tálalás előtt hagyjuk hűlni egy negyed órát a karfiolt, így biztonsággal gyönyörű szeletekre vághatjuk. Adjunk mellé friss salátát. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 751
elküldve: 10
receptkönyvben: 308
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
340 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

egyben sült karfiol, karfiol fűszeres bundában, csőben sült karfiol, joghurtos-fűszeres karfiol

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sun, 2015-01-18 16:32

Nagyon jól néz ki, még nem csináltam meg, de jónak tippelem, de az alábbiakat olvasva egy fazékban ha megpróbálnám egy keveset előfőzni, majd kihűteni közben lecsepeg a víz, ahogy írtad, talán kicsit puhább lenne. üdv Ticcsi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2015-01-19 13:20

Akkor biztos tutira mész, ha előfőzöd és kevesebb ideig kell sütnöd is! Jól törölgesd le a főzövizet róla, hogy kellőképpen rátapadjon a szósz mindenhol. Majd írj, hogyan sikerült! üdv, Gréti

Zebrabara
Zebrabara Sat, 2015-01-10 15:56

Elkészült. Egészen különleges, örülök hogy kipróbáltuk!
Végül nem a görög joghurt lett a leggyengébb láncszem, hanem a fokhagyma, a curry és a lime, de helyettesítettem medvehagymával, citrommal és a curry helyett kurkumát és római köményt tettem bele. Így az optikája nem ilyen barnás mint a képen, hanem határozottan világoszöld lett sötétzöld medvehagymapöttyökkel, gyönyörű volt. Több mint egy órát sült, az utolsó fél órában kínomban lefedtem alufóliával meg aláöntöttem egy kis vizet. Még így is közelebb áll a nyershez mint a párolthoz, szóval határozottan ropogós, de ez nem hátránya, csak tény. Szóval legközelebb eleve úgy indítok hogy az első fél órára lefedve, csak utána nyitom ki.
Hozzá mustáros-fehérboros kecskehús volt meg citromos alma-répasaláta.
Köszönöm, még biztosan fogunk ilyet enni!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sat, 2015-01-10 19:39

Jaj, pedig szándékomban volt írni, hogy ne várjatok tőle csőben sült vagy rakott karfiol állagot, mert soha nem lesz olyan. Inkább a keményre párolt kategóriát súrolja, ami ugyan rágásra kényszerít viszont nyers, egészséges benyomást kelt. A kecskehús ellenben felkeltette az érdeklődésemet. Idáig csak tejtermékeket fogyasztottam a nevezett állatkától, piacon nem kapni ilyet!!! Nagyon jól hangzik az összhangzat! G

Zebrabara
Zebrabara Fri, 2015-01-09 21:22

Szia! Holnap ezt terveztem ebédre, de nem biztos hogy kapok itt a boltban görög joghurtot. Vajon tejföllel is működik? Gondolom, a görög joghurt főleg a sűrűsége miatt kell, igaz? Hogy ne csússzon le a karfiolról.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Fri, 2015-01-09 21:38

Szia, persze a sima joghurt túl folyós lenne, de a tejföl biztosan jó lesz. A sok fűszertől pedig még sűrűbb öntet kapsz. Sütés közben kend át még egyszer-kétszer a maradék öntettel. Remélem ízlik majd a végeredmény! Üdv, Gréti

Hangakov
Hangakov Sat, 2014-11-08 10:09

Minimum duplaannyi ideig sütöttem mint a recept írta, a karfiol mégis teljesen nyers maradt. Mit csinàltam rosszul? :-(

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2014-11-10 02:12

Nem tudom, nekem is volt olyan, hogy sokkal tovább kellett sütnöm (nagyobb fej karfiolt vásároltam), mint a receptben megadott háromnegyed óra, de aztán megpuhult. Lehet, hogy le kell takarni egy fél órára fóliával és utána megpirítani anélkül. Különben ez soha nem lesz olyan őrülten (vagy túl) puha, mint a főtt sült karfiol. Megpuhul, de roppanós marad, nagyon klassz. Üdv, Gréti

nbeatrix
nbeatrix Wed, 2014-11-05 15:07

Nekünk is ízlett!!! Bár a kence nagy része lecsurgott a karfiolról, az íze és az állaga tökéletes lett! Finom és nem hétköznapi köret lett hús mellé.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2014-11-06 11:46

Örülök, hogy ízlett, tényleg nem mindennapi, közben mégis nagyon egyszerű és egyáltalán nem pepecselős étel. Én sütés közben még egyszer átkentem a maradék kencével, hogy biztosan befedje mindenütt. Üdv, Gréti

Kitsune
Kitsune Tue, 2014-11-04 00:49

Ez gyönyörű! Emberem nagy húsevő, én meg nemrég óta mellőzöm, úgyhogy egy ilyen szép karfiollal szerintem levettél minket a lábunkról :)

91
karfiol 1 közepes db
olívaolaj 1 ek
görög joghurt 200 ml
limelé 1 lime-ból nyert
lime héja 1 lime-ból nyert
chili 1 db
fokhagyma 1 gerezd
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
curry por 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint