Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészben sült kacsa fügés narancsmártással

Egészben sült kacsa fügés narancsmártással
Egészben sült kacsa fügés narancsmártással
125 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy egész szárnyast - vagy bármi mást - sokkal nehezebb elkészíteni, mintha darabokban lenne. Nagyon kell figyelni az időre, a hőfokra, hiszen ilyenkor a másképp éri a hő a finomságot.
De persze azért nem lehetetlen, csak rá kell szánnia az embernek magát. S ha már kacsa, akkor legyen hozzá narancs is...s persze egy kis füge is számításba jöhet :-).

hozzávalók / 2 adag

A kacsához

A fügés narancsmártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat, sót, borsot, köménymagot és 1 tk. szárított kakukkfüvet keverjük össze. A kacsának a hasüregét sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk bele a maradék 1 tk. szárított kakukkfüvet, és tegyük bele a négybe vágott hagymát és a babérlevelet. Vagy varrjuk össze, vagy pedig hústűvel tűzzük össze. Kívülről kenjük be jó alaposan a fűszeres vajjal.
  2. Ekkor jön a sütés. Melegítsük elő a sütőt. A kacsát helyezzük a hasával lefelé a sütőtálba, s süssük így 20 percet. Majd fordítsuk a kacsát az egyik oldalára, s így is 20 percig süssük. Majd a másik oldalával felfelé is 20 percig süssük. Amikor az utolsó oldal jön, vagyis, amikor a kacsa a hátán fekszik, akkor 25-30 percig süssük. A sütő nyugodtan mehet alsó-felső sütéssel, csak most a hús ne középen legyen, hanem inkább a felső sütés felé közelebb. De ha nem fér el a kacsa így a sütőben, akkor menjen csak a felső sütés, s ekkor a kacsát tartalmazó tepsi a középső rész alá kerüljön egy résszel a sütőben.
  3. Amikor az utolsó oldal sül, készítsük el a mártást. 
  4. A cukrot a vízzel karamellizáljuk meg egy kicsit, majd adjuk hozzá a narancslevet, narancshéjat, vöröshagymát és bő fél ek. balzsamecetet. A tűzön redukáljuk kb. felére - a leégett részeket kapargassuk fel időközönként -, majd tegyük hozzá az alaplét és az apróra vágott fügét.
  5. Redukáljuk a harmadára, amíg szirupot nem kapunk. Ekkor tegyük hozzá a maradék balzsamecetet és a cointreaut. Tálaláskor keverjük bele a vajat, de az már ne a tűzön, hanem a meleg mártásba csak úgy simán. Ha kell, sózzuk és borsozzuk.
  6. Ha a füge a főzés alatt nem esik darabokra, egy nagyon kicsit turmixoljuk meg botmixerrel, de ne nagyon, maradjon benne néhány darab füge. Tálalás előtt a kacsából szedjük ki a tűket, és a belsejéből dobjuk ki a zöldségeket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 63 133
elküldve: 16
receptkönyvben: 255
elkészítve: 17/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kacsasült narancsmártással, fügés narancsmártásos sült kacsa, egészben sült kacsa fügével

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1692
kacsahús 1.5 kg
vaj 3 ek
vöröshagyma 1 nagy db
babérlevél 1 db
őrölt fűszerkömény 0.5 teáskanál
kakukkfű 2 tk
bors 1 tk
1 tk
narancslé 3 dl
cukor 5 dkg
víz 2 ek
narancshéj 1 tk
vöröshagyma 2 dkg
balzsamecet 1.5 ek
csirke alaplé 2.5 dl
füge 6 db
cointreau 1 ek
vaj 2 ek
0.5 tk
bors 0.5 tk