Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Égetett cukros puszedlik

Égetett cukros puszedlik
Égetett cukros puszedlik
33 perc / előkészület: 20 perc sütés: 13 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti recept Dusha Csenge gyönyörűséges könyvéből származik, ez az első recept, amit elkészítettem belőle, tekintve hogy karácsonyi ajándék volt.

Szeretném elmondani, hogy minden várakozásomat túlszárnyalta....!!!!!!!! :))))

A könyvecske is, és a nagyija puszedlije is, mindenkinek csak ajánlani tudom, szépséges, zamatos, illatos, és ami nem mellékes, szinte a "semmiből" tudtam ezt a csodát elkészíteni!!!

 

 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukor felét egy edényben karamellizáljuk, mikor szép barna óvatosan felöntjük a vízzel, majd a cukor másik felét is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg feloldódik a karamell, azután hűlni hagyjuk.
  2. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a fahéjat, belemorzsoljuk a vajat.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, sárgáikat a már kihűlt karamellhez adjuk, majd a lisztes keverékkel összedolgozzuk.  Közepesen lágy, kissé ragacsos tésztát kapunk.
  4. Apró golyókat formázunk belőle, kb. akkorákat, mint egy közepes dió, és sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk őket. 40 darab jött ki ebből a mennyiségből.
  5. Előmelegített sütőben, kb. 13-15 perc alatt aranysárgára sütjük, akkor jó, ha az aljuk barnás színű, még kissé puha az állaguk és a tetejük kissé repedezett (nem szabad túlsütni, mikor már szépen domborodnak, onnantól figyeljünk rájuk).
  6. A megsült puszedliket félretesszük hűlni.
  7. A tojások fehérjét vízgőz felett kissé felverjük, és apránként hozzáadjuk a kimért porcukrot, és a vaníliás cukrot. Fényes, sűrű cukormázat kapunk.
  8. Fogunk egy nagy edényt, és a puszedlik felét beletesszük, rákanalazzuk a cukormáz felét, a maradék puszedlik, és a maradék cukormáz. Összerázogatjuk, hogy szép márványos, maszatos mázat kapjanak a puszedlik (nekem kézzel is be kellett segíteni, hogy szépek legyenek, egyszerűen kézzel kevertem egyet rajta:))))
  9. Ha már mázasak, csinosak, akkor egyenként kirakjuk őket egy tálcára és megvárjuk, amíg kissé megszárad rajtuk a bevonat, utána zárható dobozba rakosgatjuk. Hetekig eláll.
     
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 8 352
elküldve: 8
receptkönyvben: 244
elkészítve: 14/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Margó

Mióta szakács: 2010.10.24.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
babakonyha: baba 18-24 hónap
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

puszedli, mázas puszedli, cukormázas puszedli

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Morgan
Margó / Morgan Mon, 2014-12-01 11:29

Itt is nagy népszerűségnek örvend! :)))
Legyen szép az ünnepetek!
Margó

Morgan
Margó / Morgan Mon, 2014-12-01 11:17

Szuper jóóóó...... még elkészíteni is öröm! :)))
Áldott ünnepet kívánok!
Margó

hls
hls / hls Mon, 2014-07-21 16:30

Nálunk is mindenki imádja! Nem győzöm leírni a receptet az ismerőseimnek! De örömmel teszem!:)

Morgan
Margó / Morgan Mon, 2014-12-01 11:19

Itt is bekerült a "klasszikusok" közé, minden karácsonykor többször is elkészítjük...... az egész családnál ott a recept! :))))
Szép ünnepet kívánok!
Margó

hls
hls / hls Mon, 2014-05-19 15:05

Elkészítettem már többször is, nagyon finom, minél tovább áll, annál puhább! Kár, hogy ide nem tudok képet feltölteni róla!

639
finomliszt 50 dkg
cukor 25 dkg
víz 1.5 dl
szódabikarbóna 1 tk
vaj 1 ek
tojás 2 db
fahéj 1 kávéskanál
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag