Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egg curry

Egg curry
Egg curry
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tojás curry egy népszerű pakisztáni étel, amely eredetileg Észak-Indiából származik. Nevezhetjük pakisztáni tojáspörköltnek. Nagyon sokféle elkészítési módja van, ez általában régiónként változik. 

A recept a férjem családjától származik, ők ilyen módon szokták elkészíteni, az egyetlen különbség, hogy ők a szószt kuktában főzik. Nekem nincs kuktám, és nem is vágyom rá:), így én maradtam a hagyományos fazéknál. Az ízén nem változtat, ellenben egy picit tovább tart.

hozzávalók / 4 adag

A szósz elkészítése

A curry elkészítése

Szólj hozzá!

elkészítés

A szósz elkészítése

  1. 8 tojást keményre főzünk, megpucoljuk, és félretesszük.
  2. A paradicsomok héját eltávolítjuk, és felkockázzuk.
  3. Az apróra vágott hagymát pici olajon pirítjuk, amíg áttetsző nem lesz. Sózzuk, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért és reszelt fokhagymát. Addig pirítjuk, amíg a gyömbér nyers illata elillan. Hozzáadjuk a fűszereket, úgymint a kurkumát, az őrölt chilit vagy pirospaprikát, az őrolt koriandert és az őrölt római köményt. Kevergetve pirítjuk tovább, majd hozzáadjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot. Jól elkeverjük, majd fedő alatt lassú tűzön annyi ideig főzzük, amíg egy sűrű, de egynemű szószt nem kapunk. Vizet nem szükséges hozzáadni, ám ha valami extra éretlen és kemény paradicsommal van dolgunk (amire jó esély van így január közepén...), akkor fél dl víz hozzáadásával lendíthetünk a dolgon.
  4. Ha elkészült a szószunk, félretesszük.

A curry elkészítése

  1. Egy magasabb falú serpenyőben olajat hevitunk, majd ha már forró, beledobjuk a mustármagot, a chili pelyhet, a curry leveleket (ez elhagyható) illetve az egész római köményt. Addig pirítjuk, amíg a kömény pattogni kezd.
  2. Hozzáadjuk a már elkészített és félretett szószt, és elkeverjük. Hozzáadunk kb fél dl vizet és a tamarind pasztát (ez elhagyható, esetleg egy kávéskanál cukorral helyettesíthetjük), majd fedő alatt felforraljuk.
  3. Nagy lángon forraljuk, amíg elfő a hozzáadott víz, majd hozzáadjuk a főtt tojásokat és az apróra vágott friss koriandert.
  4. Chapatival tálaljuk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 451
elküldve: 0
receptkönyvben: 61
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mango

Mióta szakács: 2012.12.19.
23 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
konyha: pakisztáni
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pakisztáni tojáspörkölt, tojásos curry, tojásos egytálétel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Poxy
Poxy Mon, 2016-06-13 13:15

Nagyon szuper recept, annyival egészíteném ki csupán, hogy a ghee (gí) tisztított vaj, tehát ha vajjal helyettesítjük, sokkal közelebb járunk az eredeti ízekhez, mint ha étolajjal. A tamarind, és a belőle készült paszta pedig egy savanykás dolog, semmiképpen nem cukorral helyettesíthető, akkor már inkább sűrített paradicsommal, vagy gyenge ecettel, (esetleg citromlével).

terranova56
terranova56 Mon, 2014-08-25 01:42

hát mégegyszer köszönöm, imádom a pörköltet és ez így is marad szerintem, de majd a currykre is figyelmet fordítok

terranova56
terranova56 Sun, 2014-08-24 18:25

egyszer majd valaki magyarázza el hogy mi az a curry, mert ahány helyre kattintok mindenhol más. Ha más akkor mitől curry?

azsane
Mango / azsane Sun, 2014-08-24 21:09

Kedves Terranova56,
A curry szo a tamil kari szobol szarmazik, es a jelentese szósz. Curry szoval fejezik ki azt az etelfeleseget, amikor a hus vagy zoldsegek, esetleg mindketto, kulonbozo fuszerek felhasznalasaval keszitett szoszban fo meg. Nincsen koze az ugynevezett curry-porhoz, ami kulonfele fuszerek orlemenyebol keszult fuszerkeverek. Ugy, ahogyan nalunk a porkolt is egy etelfeleseg, ami keszulhet kulonbozo husokbol, gombabol, stb. :)

terranova56
terranova56 Mon, 2014-08-25 01:05

Köszönöm a választ, de.... mintha a pörkölt is "különböző fűszerek felhasználásával készített szószban fő meg", ezek szerint a pörkölt ís talán curry?

azsane
Mango / azsane Mon, 2014-08-25 01:36

A porkolt egy magyar szo. A curry azsiai. Afrikaban stewnak hivjak a porkoltot. Miert nevezned a magyar porkoltot idegen szoval? Ha magyar csirkeporkoltot keszitesz, az csirkeporkolt lesz. Ha pakisztani chicken curryt keszitesz, az is egyfele porkolt, de minek magyarositanad a nevet? A curry az etel tipusa.

355
ghee 1 ek
vöröshagyma 3 közepes db
0 ízlés szerint
gyömbér 4 cm
fokhagyma 6 gerezd
paradicsom 6 közepes db
kurkuma 1.5 teáskanál
chili 2 tk
koriandermag 2 teáskanál
római kömény 2 teáskanál
ghee 3 ek
mustármag 1 kk
chilipehely 1 teáskanál
római kömény 2 teáskanál
curry levél 2 db
tamarind paszta 1 teáskanál
víz 0.5 dl
főtt tojás 8 db
koriander 0.5 csokor