Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egon - torta

Egon - torta
Egon - torta
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta ifjúságom egyik szívet melegítő emlékei közé tartozik, anno, mikor még InterContinental-nak hívták az első munkahelyem, (most Marriott) a Chef urat pedig Eigen Egonnak. Ő kreálta ezt a süteményt, persze nem kerek tortaformára, ami igen nagy sikert aratott a vendégek, és a személyzet körében egyaránt. A házban készült süteményekből a személyzet is vásárolhatott és vihetett haza. Nos, mi naponta vettük és ettük. Szerencsére, már akkor feljegyeztem a regiszteres füzetembe a receptet. Nóri baba egyik kedvenc gyümölcse az őszibarack. Mamája valami barackos tortát „rendelt” a családi cukrászműhelyből a hölgy 2. születésnapjára, és ekkor jutott eszembe, hogy visszahozom a köztudatba az Egon-tortát. A külalakot egy kicsit születésnapivá varázsoltam. Amit változtattam a recepten, azt zárójelbe tettem.


hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

ajánlat

Ez lehet egy jó alapsütemény, ami tovább variálható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a lisztet és a cukrot kimérjük.
  2. A tojások fehérjét a sóval habosra verjük, hozzáadjuk kanalanként a cukrot, és kemény habbá verjük. A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat (a gyümölcsvelőt), majd a lisztet beleszitáljuk, és lapáttal beleforgatjuk.
  3. A masszát kerek formába öntjük, és sütőben megsütjük.
  4. A krémhez a tejet (rizstejet) felforraljuk, vaníliát reszelünk bele, és beletesszük a cukrot. (én15 dkg cukrot használtam)
  5. Felolvasztjuk a vajat, kikeverjük a tojássárgákkal és a liszttel, ebbe belecsorgatjuk a tejet, és gőz fölött sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.
  6. Az összeállításhoz őszibarackot, körtét, kimagozott cseresznyét és meggyet (vagy leszűrt befőttet) kevés rumba áztatunk, majd a kihűlt krémbe tesszük (a rumot mellőztem, viszont kellett 1 cs zselatinfix).
  7. A piskótakarikát 2-3 lapra vágjuk, és a lapokat meglocsoljuk rummal (én őszibarackvelővel kentem meg vékonyan).
  8. Megkenjük a lapokat a gyümölcsös krémmel, a tetejét, oldalát is szépen bevonjuk, és meghintjük darált dióval. (na itt történt egy kis malőr, mert elfelejtettem kivenni egy kis krémet a gyümölcs beletevése előtt, ezért készítettem fél adag lemon curtot a torta tetejére)
  9. Legalább 12-24 órára hűtőben hűtjük a tálalás előtt. (A citromos íz a tetején telitalálat volt, mert kiválóan ellensúlyozta a vaníliás krém édességét.) 

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 373
elküldve: 2
receptkönyvben: 58
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szülinapi torta, vaníliakrémes torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

369
tojás 6 db
cukor 12 dkg
finomliszt 15 dkg
étkezési keményítő 2 evőkanál
őszibarack 4 dkg
tej 3.5 dl
vanília 1 db
cukor 20 dkg
vaj 15 dkg
tojássárgája 3 db
finomliszt 10 dkg
őszibarack 50 dkg
rum 2 ek
zselatinfix 1 csomag