Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egreskrém

Egreskrém
Egreskrém
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Emlékeim szerint édesapám egyik születésnapjára, pár éve készült nálunk először egreskrém. Van pár ilyen kaja, amit állandóan emleget, hogy mióta a nagymamája/ édesanyja meghalt, senki nem csinált neki olyat... Hát, a nagymamája már több évtizede nem él, úgyhogy a kiflikoch, meg valami rakott tészta (ami édesapám szerint minden elképzelhető hozzávalót tartalmazott, de gyanítom, hogy a dédanyám kicsit finomabb ízléssel válogatta össze az alapanyagokat, mint ahogy arra unokája emlékszik... :) azóta is központi téma. És ilyen finomság az egresszósz is.
Édesanyám tehát egy szülinapi meglepiként megpróbálta rekonstruálni a dolgot, mely feltehetően nem olyan, mint az a gyerekkori (hogy is lehetne olyan?!), de ettől függetlenül nagyon finom, hűsítő csemege. Ennek a receptnek Horváth Ilona a forrása, benne amúgy is ritkán csalódik az ember. Én most segédkeztem először az elkészítésben, semmi ördöngösség nincs benne, csak a tojás forró vízhez öntésénél kell ügyesnek lenni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Valami édesebb keksz.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egrest megmossuk, majd feltesszük főni 5 dkg cukorral és annyi vízzel, amennyi ellepi. (Ha eszünkbe jut, tegyünk félre pár szemet díszítésnek. Én későn kapcsoltam, szőlővel dekoráltam...)
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a 3 sárgáját habverővel elkeverjük másik 5 dkg cukorral és a liszttel.
  3. Mikor a víz forr, az egrest levesszük a tűzről és nagyon lassan, folytonos, erőteljes keverés mellett belecsorgatjuk a tojássárgás masszát.
  4. Visszatesszük a krémet a tűzre, kevergetve újra felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Közben, ha maradt még benne, egy villával szétnyomkodjuk az egyben maradt egreseket.
  5. Ezután gyorsan felverjük a fehérjéket a maradék cukorral (eredeti recept szerint a habba is 5 dkg kell, mi 2 dkg-t szoktunk csak használni, különben túl édes lesz), és a habot a még forró krémbe forgatjuk. (Ehhez praktikus kis kézi habverőt használni.)
  6. Egy éjszakára, de legalább pár órára jól behűtjük, hidegen tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 788
elküldve: 1
receptkönyvben: 97
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egreshab, egresöntet, pöszmétekrém

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eklar
eklar Thu, 2013-06-27 12:45

Köszönöm a receptet! Gyerekkoromból emlékeztem rá, hogy készítettünk ilyet. Most a saját kertemben termő josta felhasználásán gondolkodtam, és eszembe jutott hogy megkeresem az egreskrémet, ha már úgyis rokonok.
Tehát elkészítettem jostából. Nagyon finom és gusztusos lett!!
És mivel nagyon sok lett ez a mennyiség, még az is lehet hogy egy részéből kipróbálom milyen ha megfagy.
Én nem törekedtem rá, hogy az összes szemet szétnyomjam, így vannak benne itt-ott fél szemek, de így is nagyon remek!
Üdv. Eliza

P.Klára
P.Klára Tue, 2011-06-14 13:08

Ma meg is csináltam, még be van hűtve, de lemeóztam, és nagyon könnyű desszert lesz vacsorára.
Én egy krumplinyomóval összetörtem a szemeket, a köszmétés léből mertem a cukros sárgájába pár kanálnyit, hogy folyékony legyen. Utána már csak felforrt egyet, tehát már nem főztem 5 percig.
Remélem a család is jól fogadja az újdonságot.
Köszi a receptet:)Klári

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2011-06-14 13:54

Kedves Klári, fájt a szívem az előző bejegyzésedet olvasva, szegény egres, hogy ki kellett dobni... Pedig fú, a leves is nagyon jó belőle! :) De örülök, hogy jól sikerült a krém, remélem én is, hogy ízleni fog a családnak! Szívesen :) Durcsó

P.Klára
P.Klára Wed, 2011-06-08 11:16

Kedves Durcsó! Bár korábban olvastam volna:( Tegnap dobtam ki a fagyóból 2 kilónyi fagyasztott köszmétét, hogy átadja helyét az új szüretelésnek. Én csak levest főztem eddig, de mivel csak a férjem szereti, soha nem fogy el az újig az egy évig őrízgetett.
Ezt megpróbálom a családnak feltálalni, mert egyébként többre képes a köszméte, mint amit elvárunk tőle.Ma találtam egy Egrespite receptet is. Remélem jövőre nem kell kidobnom az idei termést felhasználatlanul.
Szia: Klári

270
egres 50 dkg
cukor 15 dkg
finomliszt 2 dkg
tojás 3 db