Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egrespite

Egrespite
Egrespite
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az benne a legjobb, hogy sokféle gyümölccsel el lehet készíteni, frissel, fagyasztottal egyaránt, a tésztája passzol hozzá. Én már készítettem rebarbarával, almával és körtével is.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, cukrot, sütőport összekavarjuk, azután beledolgozzuk a tojást, majd a tejfölt, végül a darabokra vágott margarint is.
  2. A tészta 2 adag pitéhez elég, úgyhogy felezzük a tésztát, és az egyik felét a mélyhűtőbe rakjuk (egy hónapig is eláll). A másik adag tésztát kilisztezett edényben a hűtőben pihentetjük, minimum egy órát, de akár egész éjszakára is betehetjük.
  3. Az egrest leturmixoljuk, a  megmosott, meghámozott almákat ráreszeljük, egy fél citrom levével és cukorral felforraljuk. 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve fahéjjal és cukorral ízlés szerint elkeverjük. Fontos kóstolni, mert az egres fanyarsága miatt sok cukor kell bele!!
  4. A pitetésztából lecsippentünk egy keveset, és félretesszük a végére a csíkozáshoz. Kivajazott, kilisztezett tortaformába lapogatjuk a tésztát, majd elősütjük, amíg egy kis színt nem kap.
  5. Elegyengetjük benne a masszánkat, majd a tetejét a tésztacsíkokkal díszítjük. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a tésztacsíkok szép aranybarna színt kapnak.
  6. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 883
elküldve: 9
receptkönyvben: 205
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Sunyi

Mióta szakács: 2010.02.21.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pite egressel és almával, egreses pite

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kegica
Kegica Fri, 2014-07-25 20:01

Hálás köszönet a receptért! Nagyon finom lett!
Barátaink elutaztak és ránk bizták a kertet, szedjük le ami beérik... na volt egres böven és nem tudtem mit kezdeni vele...igy bukkantam rá a receptre és nagyon bevált.

hanna2014
hanna2014 Fri, 2014-07-04 12:00

megcsináltam, nagyon finom lett! Legközelebb egy kicsit több egrest teszek majd bele. Én a gyümölcsöket nem turmixoltam, hanem az almát lereszeltem, az egrest pedig félbe vágtam. Így is sok levet eresztett, le is szürtem mielőtt a tésztára borítottam. Az elősütésnél megkentem a tésztát tojásfehérjével, így valóban nem maradt nyers.

Sunyi
Sunyi / Sunyi Sun, 2012-06-10 17:08

Mindenkitol bocsanat, hogy csak most valaszolok.
A bogre olyan 2,5 dl.

Melyhutottbol is finom en is mar csinaltam tobbszor ugy.

A racsozassal en sem mindig bajlodom, csak akkor ha nagyon ki akarok tenni magamert ;-) A tojashab nem rudom milyen lehet rajta en nem szeretem a habcsokot szoval marad a racsozas...

Nem azik el a teszta ha elosutod. Ha biztos akarsz lenni benne akkor az elosutes utan rogton kend meg tojasfeherjevel es tedd vissza a sutobe addig amig raszikkad a feherje es ugy biztos nem azik el a teszta.

P.Klára
P.Klára Sun, 2012-06-10 15:35

Most látom, hogy egy éve jártam itt, és nem jöttem megírni, milyen a süti. Finom. Bizonyíték rá, hogy ismét megsütöttem - mert leszüreteltük a két köszméte bokrunkat.
Annyi kiegészítést tennék, hogy én megijedtem, mert az almás-köszmétés massza nagyon szottyos lett, féltem, hogy elázik a tészta. Így beleöntöttem egy szitába, a leve kifolyt, de a sűrű ottmaradt, s ennyi be is fedte a kerek tészta tetejét. Nem mertem most sem bajlódni a rácsozással, befedtem a két tojásfehérje barnacukros habjával. Érdemes megcsinálni, pláne annak, aki szereti a köszmétét, de csak levesként hitte az elkészíthetőségét.

P.Klára
P.Klára Wed, 2011-06-08 09:53

Ja, vanocska rácsára visszatérve: a régesrégi recepten cukrozott tojáshabot kellett szétteríteni a sütin, s visszatolni kicsit szikkadni. Lehet, hogy ez a savanykás ízt barátságosabbá is teszi. Szerintem én sem fogok rácsozni, mert ügyetlen vagyok:(

P.Klára
P.Klára Wed, 2011-06-08 09:47

Szia Sunyi!
Leszüreteltük a két köszméte/egres bokrunkat, és azért jöttem fel, hogy megnézzem, levesen-mártáson kívül mit lehet ebből a mostoha, de jobb sorsra érdemes bogyósból csinálni. S ráakadtam a receptedre. És egyből eszembe jutott, hogy vagy 100 éve árultak rebarbarát, a papírján süti-recepttel. Megcsináltam, csudafinom volt.És az íz alapján eszembe jutott, hogy ez köszmétével is működne. Működött:) Csak a tészta receptje elkallódott azóta, pedig sokszor eszembe jutott ilyenkor, köszméteszüretkor. Ezért különösen örültem, hogy megtaláltam. Igaz, már fagyóban van a köszméte, de hét végén összehozom, s megírom, hogy működik fagyasztottal.Üdv.:Klári

vanocska
vanocska Thu, 2011-06-02 08:43

megcsináltam ,nagyon izlik,a tésztába graham lisztet(kb fél bögrét) is tettem és tejföl helyett kefirt használtam,mert tejföl elfogyott ...rácsozni lusta voltam.még biztos sokszor elkészitem

Sunyi
Sunyi / Sunyi Wed, 2010-03-10 13:32

Hát sajnos én is az utolsó mélyhűtött adagot sütöttem meg. De szerencsére almát mindig lehet kapni, szóval azzal csinálom.
Örülök, hogy így felkeltette a recept az érdeklődést.

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Sat, 2010-03-06 18:36

Én egresből csak szörpöt szoktam készíteni,de látva a receptedet,már alig várom,hogy jöjjön az egres szezon,gyorsan,gyorsan....addig talán kibírom.
Üdv.:Zsuzsa

bor-csi
Borcsi / bor-csi Wed, 2010-03-03 17:15

Szia Sunyi!
Nagyon jól néz ki a pitéd!
Talán az egres az egyetlen gyümölcs amit nem szeretek nyersen... de ha így készítem el biztosan nagyon finom lesz! Amint szezonja lesz kipróbálom! Köszi az ötletet!
Borcsi

623
finomliszt 3 bögre
cukor 1 bögre
tojássárgája 2 db
tejföl 3 dl
margarin 18 dkg
sütőpor 1 csomag
egres 50 dkg
alma 2 db
citromlé 1 fél citromból nyert
cukor 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint