Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyben sült csirke - Happy Thanksgiving!

Egyben sült csirke - Happy Thanksgiving!
Egyben sült csirke - Happy Thanksgiving!
95 perc / előkészület: 5 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kis átkacsintás a tengerentúlra, magyar módra, kis ország kis pulykája… hátha nem veszik észre, hogy csirke! Úgy is levezethetném mikro-makro ökonómiából aktuálisan, hogy a csirke = megszorított, leminősített pulyka… Aki eddig minden receptet elszúrt, aki képest volt egy forró teából is brikettet készíteni, vagy aki elkeseredett, és már majdnem feladta a szakácskodást, mert állandóan a vajas kenyér rossz oldalát kente meg, na, annak ennél egyszerűbbet már nem tudok kitalálni. Ráadásul ez most megint azért jó, mert 5 perc alatt összedobod, és nem kell ülnöd felette egy fél napot, nyugodtan lehet szenvedni a szabadidődben, hogy mindjárt itt a karácsony. Bebizonyítom, hogy otthon is lehet olyan csirkét sütni, mint amit a grillcsirkések árulnak, így végre véget vethetünk annak a nyavalygásnak, hogy milyen nehéz a csirkét egészben megsütni. Elmész és veszel egy normális, szabadban tartott, egész csirkét, vagy tanyasit, aminek legalább a színe sárga (hogy is írjam ide normálisan, hogy „kizsigerelve”, mert ettől a szótól azonnal elmegy az étvágyam), megtisztítva, a belső alkatrészek nélkül. Érted? Ha autó lenne, akkor nincs benne motor, katalizátor, injektor, elektronika, kipufogó, és lecsiszolták a fényezést is, ja, meg kerekei sincsenek, csak a kaszni, megvan? A szabadban tartott azt jelenti, hogy nem ilyen gazdaságos, zselében tartott Mátrix csirke, aminek olyan színe van, mint a víznek. A csirke kb 1,5-1,8 kg legyen. Szükség van még egy vörös-, vagy fehér babkonzervre. 410g-os űrtartalmú (ez de kemény, asztro-szakács) legyen, de hosszúkás alakú, tehát nem a szokásos, borsó-kukorica konzervforma, hanem a vékonyabb magasabb. A konzerv tartalmát borítsd ki (úgy értem, tedd be a hűtőbe, ki ne dobd, anyád kicsinál), most csak a doboza kell. Szedd le a papírját, tisztítsd meg egy kicsit. A dobozba önts 1,5 dl száraz fehérbort, aztán magadba is ugyanennyit. A gasztrogárdenből (vagy vegyél) vágj le egy nagy marék rozmaringot, és egy ugyanekkora adag kakukkfüvet is. Pucolj meg 3 gerezd fokhagymát, és darabolj bele 2 db újhagymát (vagy pórét). Ezeket mind tuszkold bele a konzervdobozba. Szórj a tenyeredbe egy adag sót, és kend ki a csirkét belül, majd alaposan sózd körbe kívül is. Mehet rá kívülről egy kis őrölt feketebors, majd most jön a lényeg. Fogd ezt az egész konzerves okosságot és erőltesd bele a csirkébe. Egyszerűen ültesd rá a csirkét, olyan lesz, mint Münchausen báró az ágyúgolyón, vagy mint egy eltévedt páncéltörő lövedékkel eltalált csirke. R.I.P. Ha benne van, akkor rá tudod állítani. Tegyél egy tepsibe zsírpapírt, állítsd rá, majd told be a 180 fokra előmelegített sütőbe legalulra. Semmilyen zsiradék nem kell alá! Alsó felső sütésen kb 180 fokon süsd 1,5 órát. Az idő a csirke nagyságától függ, nekem az 1,6 kg pont másfél óra alatt megvolt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha kész, akkor sztem köret nélkül, sima majonézzel, csemiubival a legjobb. Thenkszalot a figyelmet!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét kicsit átmossuk és letisztítjuk.
  2. A kezünkbe sót borítunk, és besózzuk belülről a csirkét. A csirkét kívülről is alaposan besózzuk, ízlés szerint borsozzuk.
  3. Egy megtisztított üres konzervdobozba beleöntjük a 1,5 dl bort, beletesszük a fűszernövényeket és a hagymákat. Az egészet beletoljuk a csirkébe, majd a csirkét "ráültetjük".
  4. Egy tepsibe zsírpapírt teszünk, és ráállítjuk a csirkét.
  5. Előmelegített sütőbe, legalulra toljuk be.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 801
elküldve: 2
receptkönyvben: 298
elkészítve: 14/20
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sült csirke, egészben sült csirke

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Thu, 2015-12-03 19:56

Drááágaszááágom, egyszer sütöttem így csirkét, azt mondtam SOHA (pedig ezt soha nem mondom), a recept sörös volt és a dobozára ült fel a csirke. Az enyém az asztaltól a sütőig kétszer lefeküdt, visszaerőltettem, a sütőben is dülöngélt, folyton pofozni kellett és mikor végre valahára tálalhattam, kiderült, hogy nincs benne semmi extra, sült csirke lett, oszt jónapot! DE: mert mindig van egy de, receptedet böngészve rájöttem, hogy a sörösdoboz volt túl könnyű és azért imbolygott az az ártatlan szárnyas. Konzervdoboz kell ide.

müllercsilla
müllercsilla Mon, 2013-02-25 20:02

Kedves Nemnagykunszt!
Szombaton elkészítettem. Nagyon finom a kis Thanksgiving pipike. Köszönjük a receptet! Azt gondolom, máskor is lesz nálunk "hálaadás" :) Müller Csilla

Virágh Bea
Virágh Bea Sun, 2012-07-22 12:23

Így jó, ahogy van. Finom, puha, szaftos. Teljesen a leírtak szerint csináltam, kizárólag a bor helyett tettem sört (nem bírom a bort, sajnos még a szagát sem, nincs is a házban soha). Így is nagyon finom volt. Köszönöm az ötletet! :)

lolaci
Lolaci / lolaci Fri, 2011-12-16 10:01

Szia!

Nem semmi az oldalad,a blogodon is hatalmasakat röhögtem,és finomak az ételeid is,már igy olvasás után érzem az ízüket.. :D Köszi

vilo
vilo Thu, 2011-12-01 18:43

Ez aztán a modorosság! Élvezet volt olvasni, és persze köszi a receptet! :D

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Wed, 2011-12-07 07:26

Köszönöm, és ha elkészíted nem fogod elhinni, hogy mennyire ropogós, és finom.
A grillcsirke innentől kezdve kispadon van.
Üdv

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Wed, 2011-12-07 07:26

Köszönöm, és ha elkészíted nem fogod elhinni, hogy mennyire ropogós, és finom.
A grillcsirke innentől kezdve kispadon van.
Üdv

637
csirke 1.5 kg
rozmaring 5 szál
kakukkfű 5 szál
fehérbor 3 dl
fokhagyma 3 gerezd
újhagyma 2 közepes db
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint