Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszósz tésztákhoz

Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszósz tésztákhoz
Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszósz tésztákhoz
155 perc / előkészület: 5 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A házi paradicsomszósz tipikusan az a dolog, amire ha egyszer ráérez az ember, többet sose fogja a bolti verziót választani. E recept esetében a titok a lepirított zöldségekben és a füstölt kolbászban rejlik, a végeredmény pedig magában kanalazva, tésztával kínálva, húsokkal párosítva és pizzára kenve egyaránt megállja a helyét. A főzési idő senkit ne rettentsen el, nem kell ott álldogálni mellette, csak fedjük le - legalábbis ha nem akarunk konyhát festeni utána. Buon appetito!

hozzávalók / 10 adag

paradicsomszósz

tálalás

ajánlat

Ha maradna a szószból, fagyasszuk le, akár kisebb adagokban, később szuperül fel lehet használni különféle mártásokhoz és húsételekhez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajat felhevítjük (épp ezért érdemes sütéshez ajánlott ún. cucina olívaolajat használni), majd jól megpirítjuk rajta a felkarikázott kolbászt. Erre jöhet is rá a nyolcadolt vöröshagyma, a felezett fokhagymagerezdek, valamint a nagyobb darabokra vágott szárzeller és répák.
  2. Az egészet elkeverjük, és nagy lángon jól megpirítgatjuk. Amikor úgy érezzük, ezzel megvagyunk, jöhet rá a frissen aprított bazsalikom és a sűrített paradicsom. Picit ezeket is megfuttatjuk.
  3. Végül, ha az ízes alappal megvagyunk, jöhet a volumennövelés: hozzáadjuk az aprított (ez lehet konzerv vagy friss is) és a passzírozott paradicsomot. Rálöttyintünk egy jó adag száraz vörösbort, ügyelve a minőségre - csak olyannal főzzünk, amit szívesen is fogyasztunk!
  4. Ízfokozóként beledobunk egy darabka parmezánt is - erre a célra kimondottan tökéletes a parmezán megmaradó, reszelésre sokszor nem alkalmas "héja". Ügyeljünk rá, nehogy viaszos bevonatú legyen, hanem teljesen ehető - így akár bele is turmixolhatjuk majd.
  5. A bor és a paradicsomok ízétől függően ezen a ponton érdemes lehet minimális cukorral édesíteni. Eztán sózzuk-borsozzuk, adunk neki egy alapos elkeverés, majd lefedve, alacsony lángon főzzük. Minél tovább, annál jobban összeérnek az ízek, de egy másfél-két órát mindenképpen adjunk a szószunknak. Közben elég néhányszor átkeverni, nehogy odakapjon.
  6. A készre főzött szószt aztán a tűzről lehúzva botmixerrel tetszés szerinti mértékben pürésítjük, én mostanában teljesen le szoktam pürésíteni, egészen mennyei úgy. A turmixozás előtt, ha gondoljuk, vegyük ki a parmezáncsücsköt, a kolbászt viszont mindenképp turmixoljuk bele a szószba!
  7. Utolsó lépésként adjunk hozzá egy deci jó minőségű habtejszínt, ami csodás színt és egy kis plusz selymességet fog adni a szószunknak.
  8. Öntsük a szószunkat frissen főtt tésztára, keverjük el jó tocsogósra, majd frissen reszelt parmezánnal és aprított bazsalikommal megszórva tálaljuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 8 402
elküldve: 2
receptkönyvben: 85
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
88 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: szósz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paradicsomos tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

363
olívaolaj 3 ek
kolbász 75 g
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
halványító zeller 1 közepes szár
sárgarépa 2 db
bazsalikom 0.5 csokor
sűrített paradicsom 2 ek
paradicsom 40 dkg
passzírozott paradicsom 7 dl
száraz vörösbor 2.5 dl
parmezán sajt 20 g
cukor 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
habtejszín 1 dl
spagetti tészta 50 dkg
parmezán sajt 50 g
bazsalikom 0 ízlés szerint