Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű lisztes sterc

Egyszerű lisztes sterc
Egyszerű lisztes sterc
17 perc / előkészület: 2 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régi, népi recept - tálalható tejföllel, sült hagymával, szalonnával, de édesen is ették régen. Népszerű volt a krumplis és a babos verziója is.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertészsírt megolvasztjuk.
  2. A lisztet egy serpenyőbe öntjük, megsózzuk, és közepes lángon, 15 percig folyamatosan kevergetjük, míg illatos lesz, és nagyon halványan megpirul.
  3. Közben vizet forralunk, és ha a liszt kapott egy kis színt, decinként, folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a liszthez.
  4. Ha felszívta, akkor hozzáöntjük a forró zsírt, és folyamatosan kevergetve nagyobb, morzsás darabokra tördeljük fakanállal.
  5. Tejföllel, pirospaprikával tálaljuk.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 11 501
elküldve: 2
receptkönyvben: 47
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
962 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sterc, lisztes sterc

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Latencia
Latencia Wed, 2019-02-13 16:13

Gyerekkoromban - azokban a szegény 50-es években - igen sokszor volt ez a vacsora. Falun liszt, víz és disznózsír minden háztartásban akadt, de tejfölről szó sem volt. Viszont mellé a kertben frissen szedett egy-két hatalmas, salátalében megforgatott fejessaláta fejedelmi vacsoraétellé tette a lisztstercet.
Nagyon szerettem, és eddig azt hittem, már a feledés homályába merült ez az egyszerű étel. Köszönöm, hogy akadt valaki aki megörökíítette itt a neten.
(Bár szerintem 5 dkg zsír is elegendő hozzá, és mi nem szoktuk ennyire barnára pirítani!)

H Tünde
H Tünde Sat, 2018-09-01 14:54

Lehet, hogy fura a kérdés, de ez jó hidegen is, vagy frissen készítve fogyasztandó?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2018-09-03 11:06

Szia Tünde!
Igazából hidegen szerintem nem az igazi, mert kicsit nehéz lesz. Én melegen enném :)
Üdvözlettel,
Nóra

453
sertészsír 8 dkg
finomliszt 30 dkg
0 ízlés szerint
víz 5 dl