Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű mákos guba ropogós cukormázzal

Egyszerű mákos guba ropogós cukormázzal
Egyszerű mákos guba ropogós cukormázzal
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

10 évente egyszer megkívánom a mákos gubát, de valami finomabbat akartam a hagyományos íznél. Így született ez a recept, ezentúl mindig így fogom készíteni és lehet hogy nem csak 10 évente egyszer :)

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kissé másnapos-harmadnapos kifliket felkarikázzuk.
  2. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és mehetnek bele a kiflikarikák. Többszöri átforgatással kicsit megpirítjuk a vajon a kiflikéket, majd megszórjuk 4-5 evőkanál porcukorral, és tovább pirítjuk. A lényeg, hogy a cukor elolvadjon és kissé rákaramellizálódjon a kiflikarikákra. Így egy zamatos vajas-pörköltcukros, ropogós kiflikupacot kapunk.
  3. A tejet a 3 csomag vaníliáscukorral, 2-3 evőkanál porcukorral, valamint a fél csomag vaníliás pudinggal addig melegítjük, amíg forró nem lesz, de nem forraljuk fel. Aki akarja hagyhatja kicsit sűrűsödni - én nem szeretem a pudingos állagot. És természetesen lehet több/kevesebb cukorral is ízlés szerint.
  4. Előveszünk egy közepes tálat és jöhet a rétegezés. Egy réteg kiflikarika, kb. az egész egyharmada, megszórjuk egy-két evőkanál darált mákkal és egy-két evőkanál porcukorral, majd meglocsoljuk a vaníliás tej egyharmadával. Majd jöhet a következő réteg.
  5. Persze azt is lehetne, hogy a kiflikarikákat a mákkal és a porcukorral alaposan összekeverjük, majd rácsorgatjuk a vaníliás tejet, és ismét összeforgatjuk. Én csak azért csinálom így, mert a felső réteg így nem kap sok tejet és finom ropogós marad, míg alul ott vannak az igazán jól átázott kiflidarabok, és a kettő - az átázott és a szárazabb ropogós darabok - együtt a legfinomabb. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 58 500
elküldve: 5
receptkönyvben: 134
elkészítve: 13/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Ada

Mióta szakács: 2012.02.13.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos guba sütés nélkül, ropogós-puha mákos guba gyorsan

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Wed, 2015-06-17 16:26

Fogyókúra kellős közepén merénylet ilyet készíteni… Már maga a pirított- cukros-vajas kifli és annak illata bűnre csábító. Szóval az egész úgy jó, ahogy van!

ankica75
ankica75 Sun, 2014-12-28 21:30

Igazán finom lett! Remek recept, jövő karácsonyi reggelinek is ezt készítem el!

1932
kifli 8 db
tej 5 dl
mák 15 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
vaj 10 dkg
vaníliás pudingpor 2 ek