Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű rozsos kenyér

Egyszerű rozsos kenyér
Egyszerű rozsos kenyér
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokkal jobb, mint a bolti és egyszerű elkészíteni. Ajánlom mindenkinek, aki szereti tudni, hogy mi kerül az asztalára :).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha kenyérsütőben készítjük: először elmorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a porcukrot, majd ráöntjük a langyos tejet.
  2. Amíg az élesztő "felfut", összekeverjük a többi hozzávalót: a kétféle lisztet, a sót, az őrölt köményt.
  3. Majd ezt is az élesztős tejhez adjuk.
  4. Elkezdjük dagasztani.
  5. A langyos vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, amíg el nem érjük a kívánt állagot. (Akkor jó, ha tészta nem ragad az edény falához, de az ujjunkat könnyen bele tudjuk nyomni).
  6. Ha nem kenyérsütőbe készítjük, a sorrend a következő: liszt-porcukor-só-kömény, a tejben felfuttatott élesztő-víz.
  7. Ha összeállt a tésztánk, kizsírozott, lisztezett gyümölcskenyér formába nyomkodjuk finoman, majd a 40 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig pihentetjük, ezután 180 fokon további kb. 35 percig sütjük, amíg piroskás lesz a teteje.


  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 31x12x7 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 31 650
elküldve: 5
receptkönyvben: 225
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

L. Csillu

Mióta szakács: 2011.05.15.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozsos kenyér otthon sütve, házi rozsos kenyér, kenyér kétféle lisztből, rozskenyér házilag, rozsos kenyér házilag

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csillucic
L. Csillu / csillucic Tue, 2015-02-03 10:59

Sziasztok! Elnézést kérek mindenkitől a késői válaszért! Kedves cirbolya, tommot, agrzsuzsi nagyon örülök, hogy jól sikerült a kenyeretek :). Kedves Strega76, próbáltam több rozsliszttel de mivel ennek a fajta lisztnek alacsonyabb a sikér tartalma általában a kenyér tömény, a tészta ragadós lett. :( Persze lehet kísérletezni Herbáriás boltokban kapható sikérrel. Nálam ez az arány jött be. Ha sikerült oszd meg velünk is légyszi :).Kedves fekete.brigitta87! Biztos, hogy nem vagy béna :D Ha nekem nem lett volna egy feneketlen gyomrú kutyusom, házat építhettem volna az elcseszett kenyerekből :D. Sok eshetőség lehet: pl.: nekem se sikerült mindegyik élesztővel,ált. a budafokival minden összejön.Vagy túl kemény lett a tésztád, próbáld meg több langyos vízzel, és a liszt is legyen szobahőmérsékletű, esteleg nem került elég levegő a tésztába -tovább kell dagsztani-. Nekem is csak a sütőben kelt, de sokszor rátettem a radiátorra egy konyharuhával letakarva, az is hatásos :) Csillu

fekete.brigitta87
fekete.brigitta87 Thu, 2015-01-01 19:58

Sziasztok!
Én most csináltam meg a kenyeret. Rosszul látom, hogy nincs leírva, hogy külön kellene keleszteni? Mert nekem egyáltalán nem kelt meg, és így persze sületlen is lett a közepe... Na mindegy, biztos csak én vagyok béna..

Strega76
Strega76 Sun, 2014-12-28 15:04

Szia! A liszteket csak ebben az arányban használod? Vagy esetleg több teljes kiőrlésű liszttel is kipróbáltad már? Vagy esetleg csak teljes kiőrlésűből? Köszi a választ! Anikó

agrzsuzsi
agrzsuzsi Fri, 2014-10-10 21:51

Kedves Csillu!
Életem első jó kenyere. Köszönöm szépen, mindenki dicsérte! :) Kenyérsütőbe készítettem. :)

tommot
tommot Wed, 2014-09-10 20:22

Ez volt életem első kenyér sütése. Egész jól sikerült, habár nekem a tészta kissé híg lett (túl sok víz?). Egy kis extra liszt megoldotta. Őrölt köményem nem volt, szóval sima köménymaggal is jó.

Kösz a receptet!

cirbolya
cirbolya Wed, 2013-08-28 00:43

Kézzel dagasztottam, gázsütőben sütöttem. Kitűnő recept. Szép és finom kenyér lett.
Köszönöm.

csillucic
L. Csillu / csillucic Thu, 2011-11-10 20:52

Szia Ági!
Lehetséges, hogy ez volt a probléma.Én minden tésztát amihez élesztő kell, az élesztő felfuttatásával kezdem. Egyébként az én kenyerem rendes sütőben sült, szerintem próbáld ki, h a gépben csak megdagasztod és ha feljött a tészta a gép tetejéig, kiveszed és átrakod a formába. A receptben a sütőben kelt meg, de azt azért írtam úgy mert gyorsabb és az eredmény majdnem olyan jó.Én a tésztát a következőképpen állítom össze: először elmorzsolom az élesztőt (ez kerül az üst aljára) rászórom a cukrot, majd a tejet vagy vizet, addig várok amíg a tetején haboskás lesz az élesztő.Ezután a lisztet összekeverem a fűszerekkel, sóval és egyben adom hozzá.Sok sikert! Csillu

szgigi1
szgigi1 Fri, 2011-11-11 16:03

Köszi a választ! Legközelebb megpróbálom úgy, hogy felfuttatom az élesztőt, hátha úgy jobb lesz. Igazából nem szeretnék bajlódni külön sütőben történő sütéssel, mert nem sok időm van egy 5 hónapos pici lány mellett, ezért is vettem meg a kenyérsütőt, hogy csak összedobom a dolgokat, és néhány óra múlva kiveszem a kenyeret :)

szgigi1
szgigi1 Mon, 2011-11-07 22:48

Kedves Csillu!
Én még csak néhány napja vettem egy kenyérsütő gépet, és most keresek hozzá recepteket, de én eddig úgy tudtam, hogy ilyenkor az élesztőt nem kell felfuttatni. Kipróbáltam ezt a receptet, és nem futtattam fel az élesztőt, csak a tetejére morzsoltam. Szépen kisült, nagyon finom lett, de nem lett olyan nagy, mint neked a képen (én a gépben sütöttem meg, de nem töltötte ki teljesen a kétkarú üstjét). Szerinted azért nem lett nagyobb, mert nem volt az élesztő felfuttatva? Köszi, Ági

470
finomliszt 40 dkg
teljes kiőrlésű liszt 10 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
3 kávéskanál
őrölt fűszerkömény 0.5 kávéskanál
porcukor 1 teáskanál
víz 1.5 dl