Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyszerű szilvás pite mandulával

Egyszerű szilvás pite mandulával
Egyszerű szilvás pite mandulával
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyors és pofonegyszerű pite recept, ami a kávé mellett az esős őszi napokon is visszahozza az életkedvünket!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet az apró darabokra vágott, hideg vajjal.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
  3. Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percig.
  4. Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. (Ha nagyon szakadna a tészta, akkor gyúrjuk át egyszer.)
  5. A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.
  6. A pite méretének megfelelő nagyságú sütőpapírt vágunk, ráfektetjük a tésztára, és kerámia sütőbabbal megtöltjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük a tésztát.
  7. Közben a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
  8. A sütési idő letelte után kivesszük a pitét, eltávolítjuk a papírt és a gyöngyöket, majd megszórjuk a pite alját a darált mandulával (hogy felszívja a szilvából kicsorgó levet), és belehalmozzuk a megcukrozott szilvát.
  9. A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.
  10. A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 72 055
elküldve: 9
receptkönyvben: 919
elkészítve: 52/60
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, tízórai, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvás lepény, szilvás mandulás pite, gyümölcsös pite mandulával

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ditke3
ditke3 Sun, 2015-09-06 13:28

Tudnátok abban segíteni, hogy tojás, tejtermék nélkül meg lehet sütni?

gkriszti
gkriszti Tue, 2014-09-09 10:09

Isteni lett..!! Igaz, bő kétszer (70 dkg) annyi szílvával készítettem és nem ártott neki - bár lehet nagyobb volt a piteformám is - és hála a mandulának a tészta sem ázott át... köszönet a receptért! Kriszti

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Sun, 2014-09-14 15:18

Igazad van, valóban dupla annyi szilva is elfér benne. Módosítottam is a receptet, és örülök, hogy ízlett! :)

ízHUSZÁR

dadimami
dadimami Thu, 2014-09-04 20:42

Kedves ízHUSZÁR!
Nagyon ígéretes a recepted, finom lehet a sütid, a napokban készítettem hasonlót, darált dióval és a tetejét rácsozva, nagyon díjazták. A tészta készítéséhez egy apró módszertani javaslat, - remélem nem veszed rossz néven - a vajat felhasználás előtt pár órával, a fagyasztóba teszem (esetenként tartok ott készenlétben), majd a lisztbe forgácsolom (káposzta reszelővel) és elmorzsolom a liszttel. A fagyos vaj használatával a tészta hideg helyen történő pihentetését így megspórolom.
Legközelebb megsütöm a Te pitédet is.
Azon is töröm a fejem, hogy ki kellene próbálni kelt tésztába lekvár helyett, friss szilvát tenni, ha a gombócban pár perc főzés alatt megpuhul, gondolom a bukta sütési ideje alatt is ugyanez az eredmény várható. Mi a véleményed róla?
üdv: Margó

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Sun, 2014-09-14 15:21

Kedves Margó,

Igen, a fagyasztós trükk, de ugye csak akkor lehet használni, ha az ember előre gondolkodik és nem gyors felindulásból áll neki sütni. Na most én inkább az utóbbi vagyok, úgyhogy egy másik trükköt szoktam bevetni, méghozzá a begyúrt tésztát dobom be a fagyasztóba és nagy lyukú sajtreszelőn lereszelem a formába. Így megspórolhatjuk a nyújtást és mindenhol egyenletesen vastag lesz a tészta!

ízHUSZÁR

aker
aker Sun, 2014-08-31 18:08

Szuper finom sütemény, viszont nekem a dupla adag szilva is kevés volt megtölteni a kb. 25 centis pitét. Legközelebb fél kilóval próbálkozom, már alig várom!

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Sun, 2014-09-14 15:19

Igazad van, megsütöttem újra és valóban kell az a dupla szilva. De örülök, hogy ízlett! :)

ízHUSZÁR

525
finomliszt 30 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 10 dkg
tojás 1 db
szilva 50 dkg
fahéj 1 kávéskanál
nádcukor 3 ek
mandula 5 dkg
mandulapehely 10 dkg