Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ehető makkok

Ehető makkok
Ehető makkok
0 perc /
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Palásthy Ágnes Elrabolták a siklót című könyvéhez készítettem ezt a finomságot. Mivel a könyvben állatos mesék vannak és nem akartam csak egy szereplőt kiválasztani, így tovább ötleteltem. A mesék erdőben és patakparton játszódnak, így arra gondoltam, a levelek, a fák és a bogyós gyümölcsök irányába megyek. Aztán azon agyaltam, hogy itt az ősz, szállingóznak a rozsdabarna falevelek és potyognak a fákról a termések. Tádááám! Legyen a makk!!! Ezt szeretik falni a könyv szereplői is, többek között Mókus Rézi. Az ötletet csentem; külföldi oldalakon sokszor találkozhatsz hasonló finomságokkal. Amin változtattam, hogy nem Oreo kekszből, hanem kókuszgolyó alapból készítettem. A formázás és mártogatás egy kicsit időigényes, de azt hiszem minden pénzt megér, mert nemcsak látványos, de finom édesség is.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

A könyvről bővebben olvashatsz az oldalamon, ahol ezen kívül még sok könyvajánlóval és hozzá készített finomságokkal találkozhatsz. A Facebook-on is fent vagyok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált kekszet egy nagy tálba öntjük, hozzákeverjük a porcukrot, a kakaóport és a megolvasztott vajat. Elkezdjük gyúrni a masszát, majd folyamatosan öntsük bele a tejet. Szép kis kerek, jól formázható bucit készítünk, majd letakarjuk és betesszük fél órára a hűtőbe.
  2. Amikor már eleget pihent, egy kanállal diónyi gombócokat formázunk a tésztából, majd egy picit oválisra lapogatjuk, hogy makk formája legyen. Közben gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit és elkezdjük belemártogatni a gömböket. (A csokiba tehetünk vajat, vagy pár kanál olajat, az sosem árt.)
  3. Most kétfajta makkot készítünk. Az egyiknek csak a kalapja alatt van étcsoki, a másikat teljesen vonjuk be. Mártsuk bele a fejüket, aztán forgassuk durvára darált mogyoróba és szúrjunk a közepébe egy pici ropi darabot.
  4. A másik fajtánál először majdnem teljesen mártsuk bele a makkot az olvasztott csokiba, majd helyezzük sütőpapírra őket és hagyjuk, hogy megszáradjon a bevonat. Utána úgy járjunk el, mint a simával. Jöhet még egy csokifürdő a kalapnak, bele a mogyoróba, majd a ropi. Azt sajnos nem tudom, hogy meddig állnak el, mert nálunk nagyon csípték a mókusok!
  5. Parfé tipp: Sótlan mogyoróval akartam készíteni, de otthon vettem észre, hogy sósat sikerült vásárolnom. Nekem nagyon bejött a sós mogyoró, az étcsoki és a kakaós kombináció. Szerintem érdemes kipróbálni így is! + 1 tipp: A masszába tehetsz diót, kókuszt, aprított aszalt gyümölcsöket. Itt csak a képzelet szabhat határt!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 829
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

KönyvParfé

Mióta szakács: 2015.05.09.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

makk alakú kekszgolyó, kakaós golyó mogyoróba mártva, kekszgolyó étcsokimázzal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Era2000
Era2000 Fri, 2016-10-21 15:30

Szia Paré !
Szeretném elkészíteni a makkocskákat (remélem lesz annyi türelmem mint neked) csak a kalapjával akadt gondom, az csak a darált mogyi ?

KönyvParfé
KönyvParfé / KönyvParfé Fri, 2016-10-21 17:01

Szia Era!
Igen, az csak darált mogyoró, (meg csoki). Olvassz csokit, majd mártsd bele a makkokat és utána nyomd bele a darált mogyoróba, hogy ráragadjon. Ennyi az egész.
Sok sikert hozzá, az teljesen bevontakhoz tényleg kell egy kicsi türelem. :)
Még annyit, hogy a ropikat érdemes közvetlenül fogyasztás előtt beleszúrni, mert hamar átveszi a nedvességet és megpuhul.
Szorítok! :)

446
háztartási keksz 50 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
tej 2 dl
földimogyoró 5 dkg
étcsokoládé 150 g
ropi 10 db