Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Éjjeli kisasszony, avagy rámás pogács

Éjjeli kisasszony, avagy rámás pogács
Éjjeli kisasszony, avagy rámás pogács
48 perc / előkészület: 40 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden karácsonykor elkészítjük. Gyerekkoromban anyukám és a nagymamám, de ma már jómagam is nekifutok. Örömmel tölt el, amikor sikerül!
Megjegyzés: én tutira megyek és házi tyúktojást használok, és fakanállal keverem pl. TV nézés közben.

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez egy nagyon egyszerű teasütemény, de olyan jópofa, ahogy a sütemény "megemeli" a kalapját!:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész tojásokat a cukorral fakanállal 40 percig, keverőgéppel 5 percig keverjük.
  2. Beleszitáljuk a lisztet, és azzal is 20 percig, illetve péppel 2-3 percig keverjük.
  3. Zsírozott, lisztezett sütőlemezekre kávéskanállal egyforma féldiónyi halmokat rakunk, és egy éjszakán át langyos helyen szárítjuk.
  4. Tehetünk 1-1 szem mazsolát vagy pár szem ánizst a közepébe. A hosszas pihenés alatt a teteje megszárad.
  5. Jó előmelegített sütőben, egyenletes tűznél 8-10 percig sütjük. Ha jól sül, akkor a tészta fölemelkedik és a tetején, mintegy bevonatként cukorráma keletkezik.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x45 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 14 914
elküldve: 0
receptkönyvben: 191
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Tornyay Erna

Mióta szakács: 2010.12.15.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rámás pogácsa, estike, éjjeli kisasszony

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dzsinbu
dzsinbu Sat, 2018-03-17 22:44

Mondjuk leírhatták volna a rutinosak, hogy lesznek egyforma szabályos korongok mert folyik szét mint a fene.

Yudy
Yudy Wed, 2014-10-08 20:37

A recept Vilma néni 1956-ban kiadott könyvében is így szerepel.Ha habverővel, és porcukorral készíted, valahogy jobban feloldódik a porcukor. Gépi habverővel én is próbáltam, a süti inkább piskótához hasonlított. Lehet vízgőz felett is készíteni, így gyorsabb. Emlékeim szerint "elrontott" piskótára hasonlít a tésztája. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, elég ritkásan, mert a tészta szétterül. Tetejére finom a negyed pörkölt dió, vagy birsalma sajt, mazsola.
A félfogós liszt fele rétesliszt, fele rendes lisztből áll, jól összekeverve.

Ácitrom
Ácitrom / Ácitrom Tue, 2014-09-02 06:13

Segítség!!!!!!! Mindent a recept szerint csináltam. Tényleg 40 percig kevertem majd még 20 percig. De nem jött fel a hab miért? Kérlek írjatok, nagyon fontos hogy jól sikerüljön.

gretus1
gretus1 Fri, 2014-01-17 18:40

Szerintetek keverőgéppel is "működik" vagy tényleg a titka a fakanállal való keverés? A tyúktojás is fontos, bolti tojás nem alkalmas erre?

Nucko
Tornyay Erna / Nucko Thu, 2012-01-05 12:38

Sziasztok! A sikerhez nagyon fontos tudni, hogy nagyon puha, félfogós lisztet kell használni, házi tyúktojást és mindezt inkább kézzel kell a megadott időtartamon át kevergetni. Anyukám most mondja, hogy ő 1-1,5 órán át szokta habosítani a fakanállal....csak egy jó filmet kell közben nézni, jó izgalmasat!:)

sissy.1005
sissy.1005 Sun, 2011-12-11 12:01

Köszönet a receptért!!! Gyerekkorom óta nem ettem igazi "estikét"! :)) Ma elkészítettem, és nagyon finom lett! Ajánlom mindenkinek, mert gyors, egyszerű, kiadós, mutatós és nagyon finom teasüti. Még egyszer köszönöm, és nagyon boldog Ünnepeket kívánok Mindenkinek! :)

duplaem
duplaem Tue, 2011-04-19 11:01

Mit jelent a "langyos helyen"? Ha 50 fokos sütőbe rakom az jó?

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2010-12-28 21:57

Szia Erna!
Lehet, hogy nem ez a legjobb szó, de olyan kis édi ez a süti! Azt érzem, hogy jó lenne beleharapni. Nagymamám sütött régen hasonlót és úgy szerettük. Most én is megsütöm igaz nem karácsonyra, hanem szilveszterre, ez a lényegen biztos nem változtat. Köszi, és boldog új évet! Üdv.Edit.

Gery83
Gery83 / Gery83 Sat, 2010-12-25 09:00

Ezt a receptet már én is fel akartam rakni ide, de beelőztél ;-) Nagyon finom és egyszerű sütemény, nagymamám csinált mindig ilyet, közepén egy darabka dióval.
Ajánlom mindenkinek kipróbálásra!

321
porcukor 14 dkg
tojás 2 db
finomliszt 12.5 dkg
mazsola 5 dkg