Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Éjszakai graham kenyér

Éjszakai graham kenyér
Éjszakai graham kenyér
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Este már túl későn értem haza, hogy kenyeret süssek, de vasárnap reggel jól jött volna a friss kenyér. Mivel már süteményt és péksüteményt sütöttem már úgy, hogy éjszaka a hűtőben pihentek, gondoltam, hogy kipróbálom a kenyérrel is. Mikor a hűtőbe tettem volna, akkor vettem észre, hogy nem fog beférni. De nem adtam fel! Gondoltam, akkor kiteszem az erkélyre! Viszont mínusz 4 fokot ígértek éjszakára! Ekkor jött az ötletem, hogy a dunsztolásra rendszeresített régi plédbe bugyolálom, és dobozba teszem. Másnap reggel ébredés után rögtön az erkélyre mentem, hogy lássam mi történt. Még én is meglepődtem, hogy milyen szépen megkelt. Viszont elkövettem egy hibát, amitől majdnem idegösszeomlást kaptam. A hiba a következő volt: bevágtam a kenyeret, amitől - mint a lufi, aminek a száját kikötik - összeesett. Úgy gondoltam (kissé remegő szájszéllel), hogy ennél rosszabb már nem lehet, így hát betettem sülni! És nem bántam meg!!!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes hozzávalót gépbe tesszük, és 20 perc alatt kidagasztatjuk. Persze ezt lehet kézzel is csinálni.
  2. Kb. egy órát hagyjuk pihenni, amíg duplájára nem kel.
  3. Kinyomkodjuk belőle a levegőt, és megformázzuk.
  4. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, és hűvös helyen hagyjuk egy éjszakát kelni.
  5. Reggel még hidegen betesszük a sütőbe (megspricceljük vízzel), majd együtt hagyjuk felmelegedni őket, és készre sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 13 968
elküldve: 0
receptkönyvben: 143
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

mumuska

Mióta szakács: 2010.07.21.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyér graham-lisztből, házi sült kenyér

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Figura57
Figura57 Tue, 2019-07-09 08:48

Hali, gratulálok!
A képen be van vágva, a receptben nincs. Nagyon szép kenyér, de érdekelne, hogy készítsem el. Vágva vagy sem.

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Tue, 2019-07-09 15:50

Szia!
Mindenféleképpen vágd be, mint minden kelt tésztát, hiszen ha nem, akkor kelés, sülés közben reped szét.

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Tue, 2013-01-15 10:13

Sziasztok!
Gondolom, ezt elkészíthetem tönköly-liszttel is, ugye? Vagy kellene valamit változtatnom?
Illetve öreg tészta helyett én kovásszal készíteném. Az is lehet 14 dkg? Vagy több? Esetleg kevesebb?
Ez lesz a következő kenyér, amit megsütök, csak fogyjon el a sajátom! :) (Recept hamarosan!)
Üdv: Ikó

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Tue, 2013-01-15 13:05

Szia!
Nyugodtan elkészítheted másfajta liszttel is, emiatt a recepten változtatni nem kell. Illetve a liszt minősége miatt néha több, néha kevesebb folyadékot igényel.
Sajnos azt, hogy az öregtészta cseréje kovászra milyen arányban zajlik nem tudom, így még nem próbáltam. Talán ha egy 60 dkg-os kovászos kenyér receptet veszel alapul, akkor tudsz követkesztetni a kovász mennyiségére.

FaraMucika
FaraMucika Sat, 2011-02-12 12:54

Utánanéztem a a neten. Ezt a receptet találtam:

3 dl langyos víz / csipet só / 50 dkg liszt / 1 ek. olaj / 1 tk. cukor / 1 dkg élesztő

Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőben tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.

Ez jó lesz?
Köszi a választ!

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Mon, 2011-02-14 10:12

Kedves Faramucika!

Valóban ez az öregtészta receptje, bár én már csak lisztet, vizet, és élesztőt teszek bele. Amúgy pedig Limara receptje.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sat, 2011-02-12 13:37

Az öregtészta receptje Limara péksége oldalán található! Legalábbis szerintem ez a legismertebb. Nem kötelező gépben dagasztani. Kézzel szoktam én is.

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Mon, 2011-02-14 10:14

Köszönöm a válaszokat(magam helyett), sajnos a hétvégén nagyon vacakul voltam! De hát ezért vagyunk!!! :-)

vizilily
vizilily Sat, 2011-02-12 09:52

  Ez így jobban hangzik, mint hajnalok hajnalán felkelni, hogy friss kenyér legyen az asztalon :)

Mekkora edényben sütötted?

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Mon, 2011-02-14 10:10

Kedves Vizilily!

Jénaiban sütöttem, kb. 3,5 literesben. Ez a kenyér kb. 60 dkg-os lett.

430
graham-liszt 10 dkg
finomliszt 8 dkg
rétesliszt 17 dkg
öregtészta 14 dkg
joghurt 1 dl
víz 1 dl
élesztő 7 g
cukor 1 teáskanál
1 tk
napraforgó olaj 2 teáskanál