Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Éjszakás kenyér öregtésztával

Éjszakás kenyér öregtésztával
Éjszakás kenyér öregtésztával
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez annyiban különbözik a másik öregtésztás kenyeremtől, hogy ezt még lassabban kelesztem, mint azt. Tudom, a másik is elég lassú folyamat, de a kenyérrel nem lehet sietni. Egyébként nincs vele sok baj, csak ott kell lenni, amikor elérünk egy bizonyos fázisát a kelésnek. Így, hogy éjjel kel, délben már van friss kenyerünk.

Ehhez a kenyérhez nem kell élesztő, elég az ami az öregtésztában van, az pedig minimális. Mivel 4 adag öregtésztához szoktam tenni 1 tk száraz élesztőt, és abból 4-szer sütök kenyeret. A öregtésztát a mélyhűtőben tartom. Mielőtt kenyeret akarok sütni, kiveszek egy adagot és szobahőmérsékleten hagyom kiengedni.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Este az öregtésztára ráöntjük a langyos vizet, hagyjuk egy kicsit ázni.
  2. Ezalatt kimérjük a lisztet a robotgép keverőtáljába a sóval és elkeverjük.
  3. Az öregtészta és víz keverékhez hozzátesszük az olajat, és az egészet ráöntjük a lisztre, és jól kidagasztjuk a géppel.
  4. Ha túl kemény lenne a tészta, tehetünk még hozzá egy kis vizet, de csak evőkanállal adagoljuk, nehogy híg legyen. Aránylag egy közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk. 10 percig dagasztjuk.
  5. Olajos kézzel egy gombóccá formáljuk, és visszatesszük a kiolajozott tálba. Folpackkal betekarjuk a tésztát, majd a tetejére egy vizes konyharuhát terítünk.
  6. Elmehetünk aludni, reggelre a tésztánk szépen lassan megkel.
  7. Reggel enyhén lisztes deszkán átdagasztjuk úgy, hogy téglalap alakúra lapogatva feltekerjük, majd kétszer ismételjük. Formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba fektetjük. 
  8. Kissé meglisztezzük a tetejét, és éles késsel bevágjuk egy pár helyen.
  9. Letakarjuk és megint hagyjuk min. 1 órát kelni, de ha tovább, az sem baj.
  10. Bespricceljük a tetejét vízzel, hideg sütőbe (most gyújtjuk csak be a sütőt) tesszük, mire bemelegszik, addig is kel a kenyér.
  11. 200 C-fokon sütjük 10 percig, majd levesszük 180-ra és pirosra sütjük. (Ez több mint egy óra, nem tudok konkrét időt mondani, figyelni kell.)
  12. Ha megsült kivesszük, rácsra tesszük, megint bespricceljük, és letakarjuk. Langyosan felvágjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x27x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 943
elküldve: 1
receptkönyvben: 120
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lassú kelesztésű kenyér, élesztő nélküli kenyér

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Mon, 2014-01-27 01:24

Kedves Veronika!
Gyönyörű a kenyered, annyira, hogy kedvet kaptam hozzá, mármint a sütéséhez. Mivel én reggelire szerettem volna, ezért nem este, hanem délelőtt láttam hozzá az elkészítéséhez, gondolva arra, hogy elég időt adok neki a kelésre, amennyit kíván, s vagy késő este sütöm ki, vagy csak a sütést hagyom reggelre. Így 11 órától kelt és du. fél öt után gyúrtam át, formáztam és tettem a római tálba - én szeretem, a kenyér sütéshez, mert másra eddig nemigen használtam. Ezután még szinházba mentünk, majd haza érkezvén 1/2 10-kor úgy láttam, hogy mehet a sütőbe. Még csak most kezdtem rákattanni a kenyér sütésre, így csak tapasztalgatom a mikéntjét. A legutóbbinál kissé világos lett az alja, most kivettem a cseppfogó tálcát, (ami egyébként azért van mindíg a sütőben, hogy ne égessen alulról, de mostanában a gáz tűzereje olyan gyenge, hogy majd kétszer annyi sütési-főzési idő kell mindenhez). Így most a kenyér alja ropogósra sült, a tetejét lehet, hogy korábban kellett volna levegyem, mert megsült, de vékonyan nem ropogósra. Még a vágott felületére leszek kíváncsi, de reggelig arra várnom kell.
Nem annyira szép mint a tied, de bízom benne, hogy a nem rossztól, kissé jobb lesz a megítélése. Remélem a legközelebbi kenyerem szebb is lesz, na nem a tiedtől, hanem az én mai kenyeremtől, és ha mindig csak egy fokkal jobb lesz, majd egyszer megközelítem a tieteket is. Köszönöm a receptet, és a többieket is amit mentettem.
üdv: Margó

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2014-01-27 01:52

Kedves Margo!
Nagyon szivesen. En meg koszonom az elismerest!
Ha tovabbra is ilyen lelkesen folytatod, akkor biztos vagyok benne, hogy a te kenyered meg sokkal szebb lesz mint az enyem meg a tobbieke. Az egesz csak szeretet kerdese.
Tovabbra is jo sutogetest kivanok, udv. Veronika

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-03 21:48

Veronika, a jenait lefeded, vagy nem? En ugy veszem ki, hogy tető nelkul sutod....jo a fotod is; jol látszik a ropogossag :) kellemes hetet, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-02-04 01:18

Oh, te kis kenyerprofesszor! Mibol vetted eszre, hogy nem fedtem le a jenait? Valoban ennel a kenyernel nem fedtem le, mivel ennek a jeneinak nincs fedele, de az elozo kenyeremnel (a kereknel) lefedtem. Most akarok beszerezni hosszukas jeneit aminek fedele van. Egyebkent ez a kenyer is volt olyan finom mint a kerek. Puszi, Csuka

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 03:51

Koszi Csuka, csak tanulgatok :) Az en fedeles jenaim eleg kicsi, mar egy ideje nezegetek valami megfelelo fedeles sutoedenyt- kenyersuteshez. Az ontottvas tul draga, de lehet, hogy elkapok egyet a neten, valami akciosat. Nem surgos. Sokan sutnek cserepedenyben is, de nem hiszem, hogy azt szeretnem. Nem tudom....Ilyenkor eszembe jut egy okos kis mondas: "ha tetovazol, akkor ne tedd"!!!! Gyakran eszembe jut vasarlasnal is, ami igen hasznos dolog!
Puszi, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-02-04 08:21

Szia Torma! Szerintem te telepatias vagy, eppen most erkeztem haza az edenyvadaszatrol. Eloszor az ikea-ban neztem korul, nem volt semmi erdekes, csak egy cserep, fedeles, ovalis es en is ugyan azt gondoltam mint te, hogy nem biztos, hogy szeretnem. Fedeles jenait sehol nem lattam, igaz, hogy meg a Myer-ban kene megnezni.
Viszont vettem egy vadonat uj makdaralot, mert a regi mar 25-30 eves es elkopott, ugy-hogy mar nagyon durvan daralt. ......Hurra !!!!! most megint johetnek a makos sutik....
Visszaterve a jeneira, nekem van egy jo nagy fedeles, de az kerek, es en husszukas veknit szeretnek sutni inkabb. Puszi, Csuka

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-04 08:35

Te makmanias ;) Jo alaku az a jenai, nekem "teccik" :)
Ha latok valami hosszukas jopofat valahol, akkor majd riasztalak! T:)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-05 06:07

Ne is mondd, ha kozelebb laknank, mar "beleettem" volna a makos bejglidbe, meg a gomba levesedbe, meg a tobbibe. Meg hallgathattad volna az ódákat, amiket a kenyerrol dumaltam volna! Nem tudom mi a kedvenced, de elkeszitettem volna! Na ne a hazi, asztalon nyujtott retest mondjad, legyszi!!!

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-02-05 08:55

Kepzeld el visszakellett vinni a makdaralot, mert nem jo. A regivel 25 evig daraltam, csak mar elkopott. Meg ma reggel gyorsan kiprobaltam, makosgubahoz, de nem lehetett hasznalni....pont azt akartam kerni toled, ha kozel laknank, nyujtanal nekem hazi retest?:)))

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-05 22:28

Te ebben biztos jobb vagy, mert rétest soha nem nyújtottam, de egy jo tanítótol megtanulnam! Az új mák daralod nem működik? Bosszantó, de remelem kicserélik egy jóra. Hol vetted? Ki árul itt ilyet?

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-02-06 01:54

Sajnos csererol nem lehetett szo, mert nincs jobb, de visszacrediteltek. Egy ugynevezett "Restore" arulja itt Perth-ben.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-02-03 12:19

Kedves Veronika! Gyönyörű kenyeret sütöttél. Gratulálok hozzá. Látod, milyen őrző szemmel nézi a "kenyeres tábor". Harapni való. Üdv: Évi néni

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-03 12:33

Kedves Eva! Igazan koszonom a hozzaszolast es gratulaciot. Tenyleg, - milyen erdekes ez a figyelemmel valo kiseres.....szoval, csak kenyeret kell feltenni, es maris nepszeru lesz az ember. Hiaba, mi magyarok mar csak kenyeresek vagyunk. Egyebkent ezen az egesz nosalty oldalon tukrozodik, hogy a mi nepunk mennyire jo a gasztronomiaban. Annyira talalekony nep....csodas receptek szuletnek ezen a site-on. En nagyon szeretem ezt az oldalt. Udv. Veronika

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2013-02-03 11:52

A 4. ponthoz szeretnék tanácsot adni: ne vizet, hanem egy kis vajat vagy margarint adj hozzá. Lágyítja, és selymesebb lesz. (Péktől tanultam.)
Másik tipp: ha lágy a massza, akkor magokkal lehet sűríteni, vagy burgonyapehellyel.
Évek óta magunknak készítem a kenyeret. Igaz a kenyérsütő dagasztó programjára bízom a fizikai részét, hogy kíméljem a csuklómat. Üdv. Éva

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-03 12:12

Kedves Eva! Nagyon koszonom a jo tippeket, meg fogom probalni. En is a robotgep dagasztokarjaval dolgoztatom ki, mert kulomben ugy elfaradnak a karjaim, hogy ejjel nem tudok aludni. Igaz hogy ha a teszta eleg kemeny akkor meg a gepembol is ki kell, hogy vegyem es besegitek neki a dagasztasban, tudod, az is oregszik mint en, es neha eszreveszem, hogy meg-meg akar allni, ajuldozik. Mar 20 eves szegeny.
A jotanacsokat meg egyszer koszonom. Udv. Veronika

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-03 11:19

Csuka, ez zsenialis! Te talaltad ki a receptet, ugye? Mindenkepp gratulalok! Puszi, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-03 11:45

Koszi Torma, de nem egeszen en talaltam ki, csak osszeszedtem a nekem megfelelo jo otleteket, igy szuletett meg. Puszi, Csuka:)

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-02-03 11:04

Ááááá, de guszta! Veronika, milyen szép ez a kenyér!
A serclijét ( először... ) bizony nagyon megenném! :-)

Üdv :-) Vici

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-03 11:10

Nagyon koszonom kedves Vici! Tenyleg fimom volt, nagyon hamar el is fogyott. En is a serclit szeretem:)
Udv. Veronika

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-02-03 10:56

Szia Veronika! Nagyon szép a kenyered. Látszik rajta, hogy klassz ropogós a héja és finom! Bírom a leírásban az "Elmehetünk aludni" részt! :) Üdv: Ági

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-02-03 11:05

Szia Agi! Koszi a hozzaszolast, igen, igy nekem kenyelmesebb, mert delelott hamarabb lesz friss kenyerunk. Ha reggel kezdek hozza a kenyerhez, akkor estere lesz kesz, es masnapra mar nem az igazi, akarmilyen jo kenyer legyen az. Latom neked is van humorerzeked, ahogy olvasgattam a Tormaval valo diskurzust, nagyon jokat szorakozok rajta. Udv, Veronika

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2013-02-03 10:32

Kedves Veronika!
Ezt ki kell próbálnom! Köszönöm, hogy feltetted ezt a receptet!
Üdv: Kata

495
finomliszt 40 dkg
öregtészta 20 dkg
víz 2.5 dl
2 tk
olívaolaj 1 ek