Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Élesztős házi fehér kenyér Szilvitől

Élesztős házi fehér kenyér Szilvitől
Élesztős házi fehér kenyér Szilvitől
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan receptet kerestem, ami bár időigényes a kelesztési idők miatt, de semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, és nem bonyolult. A lányomtól kaptam a receptet, és két változatban csináltam meg. Az egyik keményeb tészta lett, a másik lágyabb. Mindkettő finom, bár látványra a keményebb tészta szebb, hiszen felfelé emelkedik a sütés során. A lágyabb tészta miatt elnyújtott, lapos kenyér lett belőle.

Az elsőt nem sikerült lemérnem, de a második a fenti alapanyagokból 1750 grammos lett.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Bármikor, amikor finom, friss kenyérre vágysz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kovász  készítünk 2 dl meleg víz, az élesztő és 3 kanál liszt segítségével. 30 percig kelni hagyjuk.
  2. Ha a kovász kész, 2 dl meleg vízben feloldjuk a sót.
  3. A lisztet mély tálba tesszük, hozzátesszük a kovászt és a sós vizet. Szükség esetére készítsük oda az utolsó 2 dl meleg vizet, de ezt csak akkor öntsük bele maradéktalanul, ha a tészta igényli.
  4. 20 percig dagasszuk. A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Alját-tetejét lisztezzük, majd meleg helyen 1 órát kelesszük.
  5. A sütő kb 7-10 alatt melegszik fel 220-230 fokra, így érdemes bekapcsolni, mielőtt a formázáshoz kezdenénk.
  6. Deszkára borítjuk a tésztát, kör alakúra nyomkodjuk, a két szélét középre hajtjuk, a tetejénél pedig ék alakot képezünk a szélek ráhajtásával. Majd a tetejétől kezdve felcsavarjuk, vigyázva, hogy a széleit mindig alányomkodjuk, majd a két részt összecsípjük.  Limara pékségében van a  vekni formázására vonatkozó képes lépésről-lépésre fotósorozat, ajánlom figyelmetekbe.
  7. Kacsasütő formába teszünk egy sütőpapírt, beletesszük a kenyeret, három helyen éles késsel kissé bevágjuk, a forma felső részét bespricceljük vízzel,  majd ráborítjuk a kacssütő tetejét, és a sütőben 50 percig sütjük. Ezt követően a sütőforma  tetejét levesszük, és még 10 percre visszatesszük a kenyeret a sütőbe, hogy szép barna legyen.
  8. Sütés után rácsra tesszük (akár a sütőből kivett forró rácsra), bespricceljük vízzel, hogy szép repedezett legyen a teteje, és hallgatjuk, ahogy a kenyér elkezd beszélni. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x25x25 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 82 709
elküldve: 22
receptkönyvben: 359
elkészítve: 21/31
Facebookon megjelent: -

szakács

szakacsszilvi

Mióta szakács: 2011.03.17.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

adalékanyag-mentes kenyér, fehér kenyér egyszerűen

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 Thu, 2016-04-28 17:49

ÚJRA ELKÉSZÍTETTEM SZUPER LETT aRÓS LISZTTEL, ÚGYHOGY KELLETT MÉG 2 DL VIZ HOZZÁ...

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Sun, 2016-06-05 08:02

Örülök Neki, hogy ismét elkészítetted, és nyugodtan variáld, a kísérletezésekből néha csodálatos dolgok alakulnak ki.

kodelka
kodelka Fri, 2014-06-20 11:17

Elkészítettem, és tökéletes lett!
Annyival kiegészíteném,hogy én nem bajlódtam a kenyér hajtogatásával,csak simán megformáztam és megsütöttem. Valamint a kovászhoz tettem még egy tk. cukrot is a jobb és gyorsabb felfuttatás érdekében.
Kiváló recept, mindenkinek csak ajánlani tudom!

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Sun, 2016-06-05 08:07

Szia, nekem nagyon kiszáradt, mikor sima tepsiben sütöttem, ezért ajánlottam a jénait, illetve a kacsasütőt. Az utolsó fázisban, a ropogós héj eléréséhez kell levenni a jénai tetejét.

Szidi86
Szidi86 Fri, 2014-01-10 15:43

Én ma sütöttem meg ezt a kenyeret, nagyon jó lett az állaga kisülve, remek az illata és úgy roppant a héja, ahogy elképzeltem, köszönöm a receptet :)

Én is ovális jénaiban sütöttem,de féltem, hogy elpattan a forró sütőben, ezért én magára a kenyérre spricceltem a vizet. Csak a víz mennyiségét kellett megnövelnem, megmondom őszintén a 3*2dl víz után még felvett másfél decit kb és így sem lett nagyon folyós a tészta...de ez liszt- és időjárásfüggő is.

krisz.72
krisz.72 Sun, 2012-12-16 19:43

Szeretném megkérdezni,hogy a kacsasütőt előtte beáztatod?

firstlady
firstlady Tue, 2012-10-23 09:07

Szép a kenyered, Szilvi, és bizonyára finom is. Csak azt nem értem, hogy került a cukormentes receptek közé. A "cukordiétára" szorulók legnagyobb ellensége a fehér liszt, fehér rizs, burgonya, szóval nagy tévedés az, hogy magát a cukrot kell nagy ívben elkerülniük.
Arra számítottam,hogy ebben a rovatban ilyen recepteket találok. Pl. grahamlisztből, vagy teljes kiőrlésűből készült KÖNNYŰ kenyereket, sütiket, mert a készen kaphatók többsége nem túl ízletes.

Babapiskóta
Babapiskóta Sun, 2017-08-20 10:32

Évek óta teljes kiőrlésű lisztet használtam, eddig.Mostantól csak fehér lisztel készítek mindent,amihez liszt kell. Vége a keserű,ízetlen nokedliknek. Nem árt a fehér liszt, de mert minden finomabb,ami ebből készül, hajlamosak vagyunk többet fogyasztani belőle. Tartsuk be a mértéket és nem okoz súlytöbbletet. Gondoljunk a zsír és az olaj reklámokra ! Elhittük,hogy a sertészsír árt és 50 évig mindenféle olajat használtunk.Koleszterin beteg lett a világ. A teljes kiőrlésű gabonafélék esetleg fuzárium gombával fertőzöttek lehetnek. Nem vitának szánom a véleményemet. Mindenki maga dönti el,mit eszik. Én biztosan ezt a kenyeret sütöm meg ma és a továbbiakban is.

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Sat, 2012-11-17 16:27

Kedves firstlady, köszönöm a hozzászólásodat, de nem én tettem oda a receptet, ahol van. Nyilván azért cukormentes, mert nincs benne cukor.

Azok, akiknek kerülniük kell az általad felsoroltakat, ezekkel bizonyára tisztában vannak. Igyekszem azonban olyan receptet is feltenni a jövőben, amit keresel.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-10-20 11:57

Sikerült!
Kicsit keményebb lett, nem tetszett az a laza állag, . de nem baj, mert a szeletelése jobb (volt!! ), de mivel hosszú hétvége van, jöhet az új elkészítés.:-O
Köszönöm.
Éva-A.

benari
benari Thu, 2012-10-18 09:54

Nagyon tetszik a recept,de nincs kacsasütőm.Szeretném megkérdezni mi hasonlit hozzá?Köszi a receptet.Üdv.benari

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Thu, 2012-10-18 10:20

Egy széles és mély jénai tál fedővel, talán ez hasonlít hozzá a legjobban.

Ebben az esetben fordítva kell használd, a laposabb tetejére teszed a kenyere és az öblösebb alját spricceled be. Az én kacsasütőm 8 literes, a megadott mennyiség ebben elfér, és nem sül rá az oldalára. Ha Neked ennél kisebb van, akkor először fél adaggal próbáld ki, hogy lásd, a kenyér hogy viselkedik sütés közben.

Nekem öröm, hogy tetszik a recept. Üdv Szilvi

kislaczko
kislaczko Wed, 2012-10-17 23:33

Ezt én is kipróbálom!
Többfélét sütöttem már, de a kovásszal készítetteket még nem mertem bevállalni!
A formázása elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de biztos menni fog!
Köszi a receptet!
Kriszta

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi Thu, 2012-10-18 07:39

Roppant egyszerű a kovászos, majd meglátod. A formázás is az, csak leírva tűnik bonyolultnak, de ha megnézed a képeket ( Limara péksége, vekni formázása), Te is rájössz, megy, mint a karikacsapás. Jó sütögetést.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-10-17 11:35

Megírom, hogy hogy sikerült, pénteken "alkotok" kenyeret, és őt választottam.:-O
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

307
finomliszt 100 dkg
élesztő 5 dkg
2.5 tk
víz 6 dl