Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elronthatatlan sárgabaracklekvár

Elronthatatlan sárgabaracklekvár
Elronthatatlan sárgabaracklekvár
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kis hazánk igazi "befőzőország", ahol nyaranta felbecsülhetetlen mennyiségben rakunk el mindenféle gyümölcslekvárt, -befőttet és -szörpöt. Ahány ház, annyi praktika létezik a lekvárkészítésre, saját receptünk mellett pedig tízköröm-szakadtáig agitálunk - és ez így is van jól. 

Van, aki hámozza a barackot, más meg nem, egyes helyeken darabolják a gyümölcsöt, máshol darálják, harmadhelyütt pedig felekben hagyják. Van, aki becukrozza, és éjszakára állni hagyja a sárgabarackot, más csak pár órát pihenteti, míg sokan rögtön főzik, sőt, vannak akik csak a főzés egy későbbi pontján édesítik. És egyáltalán hogyan kell főzni? Mennyi cukor kell bele? Szükséges-e zselésítő anyag, vagy elég a gyümölcs és a cukor? Egyáltalán mennyire folyósan tökéletes a lekvár? És lehetnek benne gyümölcsdarabkák?

Ezekre a kérdésekre nincsenek egzakt válaszok, éppen ezért mi most csak egyféle receptet mutatunk meg, ami nekünk mindig bevált, és amit nagyon szeretünk. Senkit nem akarunk meggyőzni, hogy dobja el a bevált receptúrát, ugyanakkor, ha megteszik ez a módszer, próbálja ki! Kezdő lekvárfőzőknek viszont meleg szívvel ajánljuk, mert tényleg elronthatatlan, csak picit oda kell figyelni rá. Mert az első saját lekvár fogyasztásánál kevés nagyobb öröm van!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A lekvár sűrűségét úgy ellenőrizhetjük, ha egy kiskanálnyit kiveszünk a forró lekvárból, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt állapotú állag az, amivel fogyasztáskor számolnunk kel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barackokat, ha kell, picit átmossuk, majd forró vízzel leforrázzuk. Hagyjuk a gyümölcsöket 1-2 percet a forró vízben pihenni, hogy aztán kézzel könnyedén leszedhessük a gyümölcshéjat.
  2. A megkopaszított barackokat kimagozzuk, és apróra daraboljuk. A megtisztított gyümölcs súlyát eztán lemérjük: nekünk másfél kiló lett a pucolt barack súlya.
  3. A barack súlyának nagyjából egyharmadát - ez esetben ez fél kiló - kimérjük cukorból, és a gyümölccsel együtt egy vastagabb fenekű lábasba öntjük. Elkeverjük, és amennyiben időnk engedi, 3-4 órát (de akár egy éjszakát is) pihenni hagyjuk, így időt adva a barackhúsnak, hogy jól átcukrosodjon.
  4. A főzésre késznek ítélt barackot ezután közepes lángon felforraljuk, közben meg-megkeverve, nehogy leégjen (ezért is célszerű egy megbízható, vastagabb aljú fazék használata).
  5. Hagyjuk egy fél percet forrni, majd vegyük takarékra, és alacsony lángon hagyjuk fődögélni 2-3 órát. Közben kevergessük rendszeresen. Az alacsony hőfokú, hosszú főzés célja, hogy minél több víz elpárologjon a lekvárunkból. Ha jól csináljuk, nem is lesz szükségünk zselésítő anyagra.
  6. Amikor már kellően sűrűnek érezzük a lekvárunkat, botmixerrel pürésítsük. Ez persze kihagyható, ha a picit darabkásabb lekvárt szeretitek, de nálunk a családban mindenki "simalekvár" párti, úgyhogy mi turmixolunk.
  7. Pro tipp: ha a turmixolás ellenére maradnak benne erősebb gyümölcsrostszálak (ez nagyrészt a gyümölcsön múlik, nem mi rontottuk el, nyugi), akkor passzírozzuk át szitán is a lekvárt. Fontos azonban ez esetben, hogy a passzírozás után forraljunk még egyet a lekváron.
  8. A lekvárt porciózzuk sterilizált befőttesüvegekbe - nekünk ebből az adagból 3 db nagyjából 4-4,5 decis üveg telt meg. A teli üvegek tetejére ízlés és szokás szerint tegyünk 1 kis késhegynyi szalicilt, hogy biztos ne romoljon meg a munkánk gyümölcse.
  9. Az üvegeket eztán zárjuk le, és fordítsuk fejjel lefelé, majd tetszés szerint tegyük száraz vagy nedves dunsztba. Vagy hagyjuk csak simán egy éjszakán át fejjel lefelé pihenni - nekünk így, dunszt nélkül se szokott megromlani.
  10. Végül nincs más hátra, mint elfogyasztani a házi lekvárunkat!
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 9 510
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1190 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

barackdzsem

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

217
sárgabarack 1.5 kg
cukor 50 dkg
szalicil 1 késhegynyi