Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elzászi lepény körtével

Elzászi lepény körtével
Elzászi lepény körtével
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a körtés változat az elzászi almalepény nyomán készült nálunk, mert most épp abból terem sok a kertünkben.
Ez egy nagyon finom, kellemes ízű körtés lepény, mellyel bármikor elkápráztathatjuk a vendégeinket. Természetesen almából, vagy bármilyen más szeletelhető gyümölcsből elkészíthető.
Az összes hozzávaló kiméréséhez egy 2 dl-es csészét használjunk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Természetesen almából, vagy bármilyen más szeletelhető gyümölcsből elkészíthető. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a porcukrot egymással elvegyítjük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, majd a vajdarabkákat is hozzákeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a tésztához adjuk. (A fehérjére nem lesz szükségünk, ezt felhasználhatjuk más étel vagy sütemény készítéséhez.)
    Ezután a tésztát 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a vaj visszakeményedjen. Így egy nagyon puha, porhanyós vajas tésztát kapunk, amit ebben a formában a hűtőből kivéve akár kekszek készítéséhez is felhasználhatunk.
  2. Lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, majd nyújtófával a pitetál vagy a tepsi méretéhez igazítjuk. Belenyomkodjuk a formába - az oldalára is jusson - és további 15 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
  3. Addig a tejfölt elkeverjük a cukorral, és a körtéket vékonyra szeleteljük. Meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
    15 perc után a tésztát elővesszük a hűtőből, egy villával megszurkáljuk, majd belesimítjuk a tejfölös krémet. A körteszeleteket szépen elrendezzük a tetején, majd egy kevés olvasztott vajat locsolunk rá.
  4. A sütőt előmelegítjük, és a lepényt kb. 25-30 percig sütjük.
    Amikor megsült, a formában hűlni hagyjuk. Végül egy ecset segítségével vékonyan rákenjük a baracklekvárt a tetejére, és pár percre a mikróba tesszük, hogy szép fényesre süljön a teteje.
    Ezt persze csak akkor tegyük, ha kerek piteformában sütöttük a lepényt, és az befér a mikrónkba. Ha nagyobb tepsiben, vagy sütőedényben készítettük, akkor a lekvárral megkenve akár a sütőbe is visszatolhatjuk pár percre, amíg a lekvár rásül a tetejére.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: átmérője 26-28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 338
elküldve: 5
receptkönyvben: 102
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

egyszerű körtés lepény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

soroskovacs
soroskovacs Mon, 2010-11-01 11:57

Már értek mindent....:)) Most sül.Megijedtem kicsit a híg tésztától,és mivel kapcsos tortaformába csinálom,sütőpapírral kibéleltem.Remélem jó lesz.
Üdv.:Anikó

soroskovacs
soroskovacs Mon, 2010-11-01 09:22

Szia!
Azt szeretném kérdezni,hogy nem kell kivajazni a formát?És úgy látom a képen,a körteszeletek felül vannak.Meg kell fordítani a sütit,és pirítani a körtét a tetején?
Üdv.:Anikó

890
körte 5 db
citromlé 10 csepp
finomliszt 1.25 bögre
porcukor 1 bögre
1 csipet
vaj 15 dkg
tojás 3 db
tejföl 80 g
cukor 3 ek
sárgabaracklekvár 2 ek