Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Emeletes csokis-puncsos szülinapi torta

Emeletes csokis-puncsos szülinapi torta
Emeletes csokis-puncsos szülinapi torta
115 perc / előkészület: 25 perc főzés: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kisfiam 8. szülinapjára sütöttem a gyerekzsúrra. Szeretem a csokoládébarna, a lime zöld, és a türkizkék kontrasztos színeit, emiatt döntöttem emellet a színkombináció mellett.

hozzávalók / 12 adag

A tortalapokhoz

Az alsó puncstortához

A felső csokitortához

A bevonathoz és díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha saját készítésű fondanttal szeretnénk dolgozni, akkor azt előző este el kell készíteni! Nyújtható fondant alapreceptem itt:
  2. Először sütünk egy 3 vagy 4 tojásos piskótalapot. Mindegy milyen formában, mivel ezt darabolni fogjuk és töltelék készül belőle.
  3. A tortalapok elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a kétféle cukorral jól kikeverjük. Kavargatva hozzáadjuk a vizet és az olajat.
  4. A sütőporral elkevert lisztet is szép lassan beledolgozzuk, végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelünk egy kerek tortaformát és egy kb. fele akkora tortaformát, vagy egy edényt. A tésztát 2 részre osztjuk, 1/3-ad részt a kicsi formába, 2/3-ad részt pedig a nagy formába töltünk. Előmelegített sütőben sütjük, a kicsi formát kb. 25-30 perc után kivesszük, a nagyot pedig 45 perc után. (Ez tulajdonképpen a Zebratorta alapreceptje.)
  6. Az alsó, puncsos szint elkészítése: Ha kihűlt a piskótalapunk, akkor feldaraboljuk pici kockákra és egy mély tálba tesszük.
  7. Egy edényben 20 dkg lekvárt, a citrom levét, a narancs levét, a málnaszörpöt és a porcukrot lassú tűzön vagy gőz felett összeforraljuk. Utána hozzáadjuk a rumot. Ezután megöntözzük vele a kockára vágott piskótát, ügyeljünk rá, hogy mindenhol jól átjárja a szirup. Kicsit meg is lehet nyomkodni.
  8. A nagyobb tortalapot félbevágjuk, egy tálra helyezzük. Megkenjük a maradék lekvár negyedével és visszahelyezzük rá a tortagyűrűt. Rátöltjük a szirupos piskótát. Megkenjük a másik lapot is kevés lekvárral és ráfordítjuk. Egy tányér, vagy valamilyen egyenes tárgyat teszünk a tetejére, erre pedig egy súlyt, hogy tömörödjön a torta. (Pl. 1 zacskó kristálycukor kitűnő súly.) Hideg helyen pihentetjük pár órát.
  9. A pihentetés után az egész tortát körbekenjük a maradék lekvárral, hogy jól tapadjon rá a fondant. 1-2 ek kakaóval lehet színezni a fondantot. (Sajnos nem volt időm egy nappal előbb elkészíteni, így törött is a fondantom. Megoldás: betettem egy tálba 2 ek margarinnal, és felolvasztottam közepesen lágy, spatulával jól kenhető állapotúra, és ezzel vontam be az alsó szintet.)
  10. A felső, csokoládés szint elkészítése: A kisebb tortalapot elvágjuk félbe. A krémet elkészítjük: a margarint kikeverjük a csipet sóval és a cukorral, majd beleszitáljuk a kakaóport. Jól kidolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük (habfixálót tettem bele), és óvatosan a kakaós krémhez keverjük. Ezután megkenjük vastagon a tortalap alsó részét, ráillesztjük a felső részt, és az egészet bevonjuk ezzel a krémmel. Érdemes egy kicsit hűteni ezután.
  11. Díszítés: A tortákat elővesszük, egymásra helyezzük őket. Kinyújtjuk a színes fondantokat. (A színes fondantok elkészítése ugyanaz, mint az alapreceptben, csak a víz helyett folyékony ételfestékkel dolgozunk. Az alaprecepthez képest negyed adagot is elég elkészíteni.) Kiszúróformákat használunk (csillagot és kört használtam), és ezeket illesztjük a torta felületére. Ha nem tapadna rendesen, akkor a kiszúrt forma hátulját meg lehet kenni kevés porcukorból és vízből álló, tejföl sűrűségű masszával. Ettől nagyon jól fog tapadni.
  12. A végén beleszúrjuk a tetejébe a nyalókákat. A nyalókákat a csomagolásuk nélkül tegyük a tortára. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 590
elküldve: 7
receptkönyvben: 155
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

edina1104

Mióta szakács: 2012.01.01.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokoládétorta, puncsos csokitorta, emeletes puncstorta, fondanttorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szush
szush Wed, 2014-06-11 11:48

Szia! :D
Még jó múltkor elkészítettük a tortát anyukám 39. születésnapjára. Hát meg kell mondjam, fele ilyen jól se nézett ki. XD Persze ez csak az én ügyetlenségem miatt volt, nem a recept hibája. Ennyit szenvedni, mint ezzel a tortával még nem szenvedtem semmivel, és kinézetre se volt szép. De minden pénzt és időt megért, amikor láttam, anyán hogy tetszik neki még így is és ő azt mondta, hogy szerinte "szép" is a maga módján. Az íze 10/10 a csokoládékrémnek és a puncsnak is. Nagyon finom volt! :)
Majd még próbálkozok vele. :D

edina1104
edina1104 / edina1104 Thu, 2012-11-22 07:53

Szia!
Kék és zöld ételfestéket kevertem, illetve mandula aromát is tettem bele. Folyékony ételfestéket használtam, olyat, amilyet az élelmiszerboltokban forgalmaznak. Így kevesebb vizet is tettem hozzá.
üdv:edina

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2012-03-06 11:26

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.03.05. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

770
tojás 5 db
porcukor 25 dkg
víz 1.25 dl
napraforgó olaj 2.5 dl
vaníliás cukor 2 csomag
finomliszt 37 dkg
sütőpor 1 csomag
sárgabaracklekvár 30 dkg
citromlé 1 citromból nyert
narancslé 1 narancsból nyert
rum 0.8 dl
szörp 0.8 dl
porcukor 10 dkg
margarin 10 dkg
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 6.25 dkg
1 csipet
habfixáló 1 csomag
habtejszín 2 dl
cukorfondant 30 dkg